Φυλαχτό

αλμπίνοι στην Τανζανία
· Παρουσιάσεις Φωτογράφων · Αθήνα // Δημοσίευση: 07 Mar 2010

η βραβευμένη φωτογραφική δουλειά της Μάρως Κουρή στο SPIRAcafe

Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, η μουσική και τα φώτα θα χαμηλώσουν στο SPIRAcafe, για να προβληθεί η βραβευμένη φωτογραφική δουλειά «Φυλαχτό» της Μάρως Κουρή. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Η γυναίκα σήμερα» από Γυναίκες - Φωτογράφους, με αφορμή την ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Tο «κλαμπ των φωτογράφων», όπως αποκαλείται το SPIRAcafe βρίσκεται στην οδό Μεσολογγίου 5, (κάθετη στην Κωλέττη), στα Εξάρχεια.

Το φωτορεπορτάζ της Μάρως Κουρή είναι οι αλμπίνοι (λευκοπαθικοί) στην Τανζανία και το παράνομο χρηματιστήριο που έχει στηθεί εναντίον τους. Η φωτορεπόρτερ ταξίδεψε στα πιο απόμακρα, όμορφα μα παμφτωχά χωριά της λίμνης Βικτώρια - της μεγαλύτερης Αφρικανικής λίμνης μαζί με τον δημοσιογράφο Γιώργο Ξεπαπαδάκο, σε μια αποστολή του BHMagazino. Τα τελευταία χρόνια οι μάγοι της περιοχής, που δυστυχώς εμπιστεύεται και η πλειοψηφία των κατοίκων, λένε ότι ένα μέλος αλμπίνου κάνει για φυλαχτό και φέρνει πλούτο. Δεκαπέντε έως και είκοσι χιλιάδες δολάρια πουλιέται στην μαύρη αγορά των φυλαχτών ένα μέλος αλμπίνου.

Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας, που παρουσιάστηκε στο 24ο διεθνές φεστιβάλ φωτοδημοσιογραφίας Σκουπ, στην Γαλλική πόλη Ανζέρ, τον περασμένο Νοέμβριο. Εκεί, όπου τη βραδυά της τελετής λήξης, απονεμήθηκε στην Μάρω Κουρή το βραβείο «Φωτορεπορτάζ έρευνας» του 24ου διεθνή διαγωνισμού φωτοδημοσιογραφίας Scoop.

Ο Ντομινίκ Σαρλέ, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ φωτοδημοσιογραφίας scoop d' Angers έγραψε στο δελτίο τύπου:

«Είναι η έκθεση που προκάλεσε τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό και είναι το θέμα που είχε την ομόφωνη αποδοχή των μελών της 15μελούς κριτικής επιτροπής για να της αποδώσουν το βραβείο prix d'enquete. του ολοκληρωμένου φωτορεπορτάζ».

Το ρεπορτάζ επιμελήθηκε από την φωτορεπόρτερ σε μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην καταγγελία της παράλογης φρίκης αλλά και στην ελπίδα για διέξοδο. Οι εικόνες της Μάρως Κουρή, έχουν δόσεις ευτυχίας μέσα στην οδυνηρό ρεαλισμό τους.

Η έκθεση και η προβολή επιμελείται από τον Σπύρο Τσακίρη.