Hopes, Dreams and Hard Times

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 22 Mar 2010

έκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση βιβλίου στο Μουσείο Μπενάκη

"Hopes, dreams and Hard Times" είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη από τις 24 Μαρτίου έως και τις 18 Απριλίου 2010. Νωρίτερα στις 22 Μαρτίου θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου που συνοδεύει την εν λόγω έκθεση.

Η έκθεση και το βιβλίο που τη συνοδεύει παρουσιάζουν μια εσωτερική ματιά στον μικρόκοσμο των κατοίκων της Νέας Υόρκης, καθώς καταγράφουν ήθη και συμπεριφορές στην μετά την 9/11 εποχή, στον καιρό του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου, αλλά και της οικονομικής κατάρρευσης.

Ο Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης αναδεικνύει με τον φωτογραφικό του φακό ακραία αντίθετα πρόσωπα στο αστικό περιβάλλον τους, ενώ ο Αχιλλέας Πεκλάρης καταγράφει με τα κείμενά του ωμή ιστορία τη στιγμή που γεννιέται, μαζί με pop λαογραφία και στιγμιαίο συναίσθημα. Ο Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης, φωτογράφος, και ο Αχιλλέας Πεκλάρης, δημοσιογράφος, αμφότεροι κάτοικοι της Νέας Υόρκης και ανταποκριτές για πολλά ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες, έρχονται αντιμέτωποι με εκατόν πενήντα διαφορετικά πρόσωπα - πολίτες της Νέας Υόρκης. Ο Αχιλλέας τους ανακρίνει σε φιλικό ύφος και ο Αλέξανδρος φωτογραφίζει το environmental portrait τους, αφήνοντας τους συμμετέχοντες να επιλέξουν την τοποθεσία που επιθυμούν και εντάσσοντάς τους σε ό,τι εκείνοι θεωρούν φυσικό τους περιβάλλον.

Κατά την πραγματοποίηση του σχεδίου αυτού έχουν τηρηθεί από τους δημιουργούς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της Νέας Υόρκης. Με τον τρόπο αυτό, εκτός από την ποικιλία σε επαγγέλματα, ιδιότητες και προσωπικές διαδρομές, επιτυγχάνεται και η αντιπροσωπευτικότητα στο δείγμα, με 35% λευκούς, 27% Λατινοαμερικάνους, 25% Αφροαμερικάνους και 13% Ασιάτες. Όσοι συμμετέχουν, καλούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους πάνω σε τρία σημαντικά θέματα της εποχής:
Την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, την οικονομική κρίση και την πραγματικότητα στην πόλη μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα και μοιραία, ωστόσο, η συζήτηση απλώνεται και σε άλλα μεγάλα ζητήματα, αλλά και σε πολλές σπαρταριστές προσωπικές ιστορίες, που συνδέονται με αυτά.

Ο θεατής της έκθεσης και ο αναγνώστης του βιβλίου έχουν την ευκαιρία να ρίξουν μια κοντινή ματιά στην πόλη-θρύλο και στα ενδότερά της, σε μια δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία της ιστορίας της, αλλά και να τη δουν μέσα από τα μάτια των, συχνά εκκεντρικών, κατοίκων της.

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης
Έρευνα-κείμενα: Αχιλλέας Πεκλάρης

Συντελεστές video έκθεσης:
Μουσική: Luke Damrosch, Chris Kuklis
Video: Astrid Steiner (luma.launisch)