Contrast / Αντίθεση - 2η διοργάνωση

λογότυπο φορέα
· Υποβολές Έργων · Φεστιβάλ · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 24 Απρ 2011

σχεδιασμός και υποβολές έργων για το επόμενο φεστιβάλ φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Το 1ο φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία με τα εγκαίνια της τελευταίας έκθεσης στις 15 Δεκέμβρη 2010.
Πολλές και σημαντικές συμμετοχές, ενδιαφέρουσες εκθέσεις, πολύ καλή ανταπόκριση του κοινού, πολύ καλές κριτικές και το σημαντικότερο: μια σύνδεση φωτογράφων και ομάδων από όλη την χώρα, με προοπτικές δυναμικών νέων συνεργασιών. Η επιτυχία του φεστιβάλ βρίσκεται κυρίως στο πολύ θετικό κλίμα που υπήρξε μεταξύ των συμμετεχόντων και στην αρχή της δημιουργίας ενός δυναμικού πυρήνα, για την παραγωγή των επόμενων διοργανώσεων και άλλων εκδηλώσεων.

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση – party συμμετεχόντων από το 1ο φεστιβάλ και κατατέθηκαν προτάσεις για την συνέχισή του.

Οι αποφάσεις ήταν:

Περίοδος:
Για το 2011 η διοργάνωση να πραγματοποιηθεί από 15 Νοεμβρίου – 15 Δεκεμβρίου. Η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από την διαθεσιμότητα των εκθεσιακών χώρων.
Όσο για την επόμενη διοργάνωση, υπάρχει μια σκέψη για την μεταφορά της, δύο μήνες μετά, δηλαδή Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2013.

Μορφή:
Λίγες μεγάλες ομαδικές εκθέσεις – παραγωγές, στις οποίες να μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος.
Κάθε έκθεση θα έχει ένα επιμελητή, ο οποίος θα αναλάβει την διοργάνωση και το στήσιμο της έκθεσης.
Ατομικές εκθέσεις θα γίνουν μόνο κατ’ εξαίρεση, αν προκύψει κάτι ενδιαφέρον από εξωτερικό και υπάρξει υποστήριξη από κάποιον οργανισμό.

Μέχρι στιγμής έχουν σχεδιαστεί οι παρακάτω παραγωγές:
«Σπουδή στον Σουρεαλισμό»
επιμέλεια: Τάσος Σχίζας, Φωτοπόροι

«Ανάμεσα στη νύχτα και τη μέρα»
επιμέλεια: Φώτης Παλαιολόγος, f 14 – Κοινόν Φωτογράφων

«Transformations / Μετασχηματισμοί»
επιμέλεια: Γιάννης Βουλγαράκης, Φωτόγραμμα

«Μνήμες»
επιμέλεια: Νίκος Μπέντας, Φωτογραφική Λέσχη Κατερίνης

«Ίχνη - σκιές - υπαινιγμοί»
επιμέλεια: Βασίλης Γιαγκόπουλος, Φωτοπόροι

«Είμαστε όλοι θυμωμένοι (Έρημη χώρα - ΚΡΙΣΗ-μοι καιροί)»
επιμέλεια: Βασίλης Καρκατσέλης, Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

«Σχεδιάζοντας με το φως»
επιμέλεια: Γιώργος Κατσάγγελος, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ

Συμμετοχή στις εκθέσεις

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν θα πρέπει να στείλουν μέχρι τις 15 Ιουνίου 2011:
- Potrfolio 5 -15 φωτογραφιών
(αποστολή με email, αρχεία jpeg, με μέγεθος περίπου 10Χ15 cm, 300 ppi)
- Τίτλο της σειράς
- Κείμενο που να περιγράφει την δουλειά (μέχρι 150 λέξεις)
- Βιογραφικό (μέχρι 150 λέξεις)

Η επικοινωνία και οι αποστολές θα πρέπει να γίνονται απευθείας στους επιμελητές:
Τάσος Σχίζας: 2310 638447, 6974 898910, fotoporoi@gmail.com
Φώτης Παλαιολόγος: 2310 211576, 6932 968574, info@fotispaleologos.gr
Γιάννης Βουλγαράκης: 210 7273958, 6972 229143, voulgarakis@ekt.gr
Νίκος Μπέντας: 23510 30948, 6977 379865, bentasnick_foto@yahoo.gr
Βασίλης Γιαγκόπουλος: 2310656925, 6979 675319, gbasil@stavroupoli.gr
Βασίλης Καρκατσέλης: 6942 860890, katselis@the.forthnet.gr
Γιώργος Κατσάγγελος: 2310 343842, 6972 862276, katsag@vis.auth.gr

Περιγραφή εκθέσεων – παραγωγών:

Σπουδή στον Σουρεαλισμό
επιμέλεια: Τάσος Σχίζας, Φωτοπόροι
(2310 638447, 6974 898910, fotoporoi@gmail.com)

Ο Σουρεαλισμός αποτελεί ένα κίνημα της ιστορίας της τέχνης, που συνεχίζει να επηρεάζει το έργο πολλών φωτογράφων.
Η φωτογραφία ως μέσο έκφρασης διαθέτει πολλά σουρεαλιστικά στοιχεία. Μπορούμε να τα αναζητήσουμε ακόμη και στις πιο απλές καθημερινές εικόνες και να διαπιστώσουμε πως εμφανίζονται συχνά και χωρίς την πρόθεση του δημιουργού.
Ζητούμενο της παραγωγής είναι η εξερεύνηση του έργου σύγχρονων φωτογράφων και η αναζήτηση των σουρεαλιστικών στοιχείων της δουλειάς τους, καθώς και η παραγωγή νέων φωτογραφιών (από ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην έκθεση), με αναφορές στο κίνημα και στα χαρακτηριστικά του.

Ζητούμενα θέματα προς εξερεύνηση είναι:
Η διερεύνηση του ασυνειδήτου, του ονείρου, της φαντασίας και η απουσία λογικής
Οι φωτογραφίες μπορούν να είναι:
Καθαρές ρεαλιστικές λήψεις, που περιέχουν μια δεύτερη σουρεαλιστική ερμηνεία, φωτογράμματα, μοντάζ, κολάζ και άλλες τεχνικές που αποδίδουν «σουρεαλιστική ατμόσφαιρα».

Ανάμεσα στη νύχτα και τη μέρα
επιμέλεια: Φώτης Παλαιολόγος, f 14 – Κοινόν Φωτογράφων
(2310 211576, 6932 968574, info@fotispaleologos.gr)

Υπάρχει μία χρονική περίοδος – άλλοτε μεγάλη και άλλοτε μικρή – που μεσολαβεί στο πέρασμα από τη νύχτα στη μέρα.
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, από καταβολής κόσμου, όλα όσα υπάρχουν γύρω μας παίρνουν μία διαφορετική μορφή.
Η φύση, οι άνθρωποι, το περιβάλλον, το αστικό τοπίο μεταλλάσσονται σε κάτι άλλο. Σε κάτι που λόγω του βιολογικού μας κύκλου σαν άνθρωποι ελάχιστες φορές έχουμε σταθεί μπροστά του.
Αυτή τη μαγική στιγμή καλούμαστε να απαθανατίσουμε σε οποιαδήποτε μορφή της. Να δείξουμε τη πόλη, τους ανθρώπους, τη φύση, το περιβάλλον σε μία τελείως διαφορετική μορφή από αυτή που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.
Να δείξουμε αυτό το κάτι άλλο!

Transformations / Μετασχηματισμοί
επιμέλεια: Γιάννης Βουλγαράκης, Φωτόγραμμα
(210 7273958, 6972 229143, voulgarakis@ekt.gr)

Ζούμε σε έναν κόσμο, μία κοινωνία που μετασχηματίζεται. Έτσι ανάλογες αλλαγές προκύπτουν και στο ανθρώπινο επίπεδο. Μέσα και «έξω» μας όλα αλλάζουν. Όσον αφορά την μορφή, την εμφάνιση, το σχήμα, την δομή, την φύση τους, τον χαρακτήρα τους, το αστικό τοπίο, το ανθρωπογενές περιβάλλον, η ίδια ή φύση που μας περιβάλλει, αλλά και ο άνθρωπος ως ύπαρξη, υφίσταται καθημερινά αλλαγές που υποβάλουν οι σύγχρονες συνθήκες και κυρίως η τεχνολογία και τα νέα μέσα. Η φωτογραφία, ένα μέσο «μετασχηματισμού» της πραγματικότητας, ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος να αφουγκραστούμε και να προβληματιστούμε πάνω σε ότι «αλλάζει» αλλά «μοιάζει» ίδιο.

Μνήμες
επιμέλεια: Νίκος Μπέντας, Φωτογραφική Λέσχη Κατερίνης
(23510 30948, 6977 379865, bentasnick_foto@yahoo.gr)

Οι μνήμες είναι ένα θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος, που κινείται γύρω από την ανθρώπινη μνήμη είτε όταν αυτή είναι νοητή, είτε όταν περιλαμβάνει κατάσταση συναισθημάτων, είτε όταν πρόκειται για βιωματικές καταστάσεις. Μνήμες μπορεί να αποτελούν οι παιδικές αναμνήσεις, οι μνήμες και έννοιες που μας έχουν εισαγάγει, συνθήκες και καταστάσεις που μπορούν να μας μεταφέρουν σε έναν νοητό μνημονικό κόσμο, καταστάσεις του περιελθόντος, μνήμες φαντασίας ή υποκειμενικές μνήμες, μνήμες καλές ή κακές, σκέψεις που προκύπτουν μέσα από ωρίμανση καταστάσεων και συνδέονται άμεσα με το υποσυνείδητο, μνήμες που έρχονται μέσα από ηλικιακές ανατροπές, γεγονότα, πράξεις, καταστάσεις και αποτυπώσεις.

Ίχνη - σκιές – υπαινιγμοί
επιμέλεια: Βασίλης Γιαγκόπουλος, Φωτοπόροι
(2310656925, 6979 675319, gbasil@stavroupoli.gr)

Το σκεπτικό είναι να παρουσιαστούν φωτογραφίες όπου το κυρίαρχο «υποκείμενο» στοιχείο δεν εμφανίζεται άμεσα αλλά η παρουσία του υπονοείται μέσω της σκιάς του, κάποιου ίχνους του (π.χ. αποτύπωμα), κάποιου αντικειμένου που το θυμίζει κτλ. Τα «υποκείμενο» μπορεί να απουσιάζει τελείως ή να βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο.
Παραδείγματα: σταχτοδοχεία με μισοσβησμένα τσιγάρα, ραδιοφωνάκι στη σκοπιά στρατοπέδου, αποτυπώματα στη λάσπη ή στο χιόνι, σκιές αντικειμένων ή ανθρώπων, παρατημένα ρούχα ή προσωπικά αντικείμενα, εργαλεία σε χώρους εργασίας (επαγγέλματος ή τέχνης) που παραπέμπουν σε εργαζόμενο ή καλλιτέχνη, αναμμένα φώτα τη νύχτα σε οικισμούς, μισοάδεια ποτήρια σε μπαρ ή καφέ και οτιδήποτε άλλο θεωρείται ότι καλύπτει το θέμα της έκθεσης.

Είμαστε όλοι θυμωμένοι
(Έρημη χώρα - ΚΡΙΣΗ-μοι καιροί)
επιμέλεια: Βασίλης Καρκατσέλης, Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
(6942 860890, katselis@the.forthnet.gr)

Το σκεπτικό που επικράτησε στην ανοικτή συγκέντρωση μελών και φίλων ήταν να μιλήσουν οι φωτογράφοι και να πάρουν θέση με το έργο τους για αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα, για τους δύσκολους καιρούς που περνάμε, για την αλλαγή στις μεταξύ των ανθρώπων σχέσεις, για την ευτέλεια της δημόσιας ζωής, την καταβαράθρωση των πολιτιστικών αξιών και γιατί όχι, για την αντίσταση στην κρίση αυτή που αρθρώνεται, όταν αρθρώνεται. Φυσικά ο καθένας με το δικό του περιεχόμενο, με τον δικό του τρόπο προσέγγισης και τη δική του φόρμα.
Δεν είναι εύκολο θέμα, αλλά είναι θέμα μέσα στη ζωή για την ίδια τη ζωή, για την ίδια την υπόστασή μας σαν άτομα με σκέψη, σα δημιουργοί με υποχρεώσεις, πρώτα και κύρια απέναντι στον εαυτό μας και μετά απέναντι στην τέχνη μας.

Σχεδιάζοντας με το φως
επιμέλεια: Γιώργος Κατσάγγελος, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ
(2310 343842, 6972 862276, katsag@vis.auth.gr)

Εικόνες που διαφοροποιούν την αίσθηση μας για το χρόνο και το χώρο αλλά κυρίως δοκιμάζουν την πεποίθησή μας σχετικά με το «πραγματικό».
Οι φωτογραφίες που θα εκτεθούν μπορούν να κινηθούν στο χώρο της πειραματικής η εικαστικής φωτογραφίας και θα μπορούσαν να αποτελούν προϊόν επεξεργασίας είτε κατά την λήψη ή σε χρόνο που ακολουθεί την διαδικασία της λήψης. Ενθαρρύνεται η φωτογραφία που θα περιγράφει χώρους και καταστάσεις που δευτερογενώς προκύπτουν μέσα από το δημιουργικό χειρισμό του φωτογράφου.

Πληροφορίες:
Φωτοπόροι, Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού «Μελίνα Μερκούρη», Καραβαγγέλη 12, Ελευθέριο Κορδελιό τηλ. 2310 770212, 2310757272
www.fotoporoi.gr