Πέρα από το πορτρέτο - Beyond Face

γυναικείο γυμνό, μπανιέρα κουνημένη ασπρόμαυρη φωτογραφία
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 03 Μάιος 2011

διεθνή έκθεση φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει με την υποστήριξη του Goethe Institut της Θεσσαλονίκης και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης μια μεγάλη,διεθνή έκθεση φωτογραφίας με θέμα το αντισυμβατικό πορτρέτο, όπως αυτό αντιμετωπίζεται κατά κύριο λόγο από σύγχρονους Έλληνες και Γερμανούς καλλιτέχνες.

Η έκθεση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης (στην συμβολή των οδών Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους 57, στην Άνω Τούμπα, τηλ. 2310425531, απέναντι από το γήπεδο του ΠΑΟΚ) και θα συνοδευτεί από παράλληλες εκδηλώσεις (διαλέξεις, workshop κλπ)

Συμμετέχουν:
Θανάσης Πάλλας (interactive video-εγκατάσταση), Σταύρος Δαγτζίδης, Αλέκα Τσιρώνη, Αναστασία Δημητριάδη, Γιάννης Χολογγούνης, Βασίλης Καρκατσέλης, Θανάσης Ράπτης, Μπάμπης Βενετόπουλος (video art), Αργύρης Λιαπόπουλος, Αχιλλέας Σαββόπουλος, Δημήτρης Τριανταφύλλου, Κοσμάς Έμμογλου, Σωτήρης Παπανικολάου, Δημήτρης Ζωγράφος, Μαρίνα Προβατίδου, Κάλλη Μπέλλου, Διονυσία Γκέκα, Gihan Tubbeh, Claudia Balsters, Μarkus Κison (φωτογραφικό happening), Walter Schels, Ralph Ueltzhöffer, Stefan Panhans, Wolfgang Brenner.

Εκπροσωπούνται όλες οι γενιές φωτογράφων και διαφορετικές αλληλοσυμπληρούμενες αισθητικές σχολές και τάσεις, από τη ρεαλιστική φωτογραφία μέχρι την σκηνοθετημένη, τη δημιουργημένη από το πουθενά ψηφιακή και τα νέα μέσα.

Οι καλλιτέχνες, με εργαλείο την φωτογραφική εικόνα και μέσω της προσωπικής τους ματιάς και αισθητικής ο καθένας, μετέρχονται κάποιες φορές ιδιαίτερες τεχνικές και δίνουν πρωτότυπη μορφή στο έργο τους.

"ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ - BEYOND FACE"
Η ανάγκη για την απεικόνιση του ίδιου του ανθρώπου στην τέχνη διατρέχει όλη την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Κατ' εικόνα και ομοίωση του πλάστη ή χωρίς αυτήν, εμπλούτισε και ζωντάνεψε -προσωποποίησε θα μπορούσαμε να πούμε- τον ανθρώπινο πολιτισμό ανά τους αιώνες.
Τα Φαγιούμ είναι ο κρίκος της αλυσίδας που ενώνει την ανθρώπινη ευαισθησία της αρχαίας ελληνικής τέχνης με τις λειτουργικές εικόνες της Εκκλησίας.
Οι καλλιτέχνες στην Αίγυπτο, έχοντας Ελληνικές επιροές, εκφράζουν την έμφυτή τους θρησκευτικότητα, την έντονή τους ενασχόληση με το πρόβλημα του θανάτου, την επιθυμία και προσπάθεια να ξεφύγουν από αυτόν. Δεν αρνούνται την ύπαρξή του. Γι' αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι τα πορτρέτα αυτά είναι απλώς ρεαλιστικά. Εχουν τον δικό τους ρεαλισμό και πνεύμα. Αντιπαραβάλλουν στο γεγονός του θανάτου, την αιωνιότητα της δίψας του ανθρώπου για ζωή χωρίς τέλος. Μήπως όμως αυτή δεν είναι ανά τους αιώνες η κινητήρια δύναμη που ωθεί τον άνθρωπο να κάνει τέχνη?
Μπορούμε να πούμε ότι το ειδικό βάρος ενός πολιτισμού φανερώνεται από το πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα του θανάτου. Η δική μας εποχή, προοδευμένη και πλούσια σε ερεθίσματα και εικόνες, αλλά απύθμενα συντηρητική, τις περισσότερες φορές παρουσιάζεται πολιτιστικά φτωχή και ζαλισμένη.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, προερχόμενοι από όλες τις γενιές και αισθητικές σχολές και τάσεις, χρησημοποιώντας σαν εκφραστικό μέσο τη φωτογραφία, το video art, την interactive video-εγκατάσταση ή το φωτογραφικό happening, επιχειρούν να αποδώσουν την εικόνα του ανθρώπου, φορτωμένη όμως (και φορτισμένη) από τα ανθρώπινα συναισθήματα, που απορρέουν από την αγωνία για το άγνωστο «μετά». Οι δυό όψεις του νομίσματος της ζωής του ανθρώπου πάνε κι έρχονται. Η χαρά διαδέχεται τη λύπη, οι τρομακτικές μέσα στην αλήθεια τους εικόνες, τις βουτηγμένες μέσα στη χαρά της ζωής σκηνές. Σε κάποιες φωτογραφίες επικρατεί η μορφή, κάποιες άλλες φωνάζουν αυτό που θέλουν να πουν. Κι ο άνθρωπος.... Ο άνθρωπος είναι όπως πάντα «πάντων χρημάτων μέτρον» και άλλοτε «πετάει» από έρωτα, άλλοτε δε είναι ρημαγμένος από τα βάρη της ζωής...
Θανάσης Ράπτης

Επιμέλεια: Θανάσης Ράπτης
Εγκαίνια Τρίτη 3/5/2011 7.30'μμ