11/9/2001 10:28:24 AM

Τα προσωπικά αντικείμενα και ο φωτογραφικός εξοπλισμός του Bill Biggart
· Διάφορα // Δημοσίευση: 11 Σεπ 2011

η τελευταία φωτογραφία του Bill Biggart

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001, 8:45 π.μ. Ένα αεροσκάφος της εταιρίας American Airlines, με 92 επιβαίνοντες, προσκρούει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται επιτόπου, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πηδούν στο κενό για να σωθούν.

Η επίθεση γίνεται αμέσως πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο. Τα σωστικά συνεργεία, οι τηλεοπτικές κάμερες και πολλοί φωτογράφοι σπεύδουν στο σημείο όπου λίγο αργότερα όλος ο πλανήτης θα παρακολουθήσει σε απευθείας σύνδεση ένα ακόμη αεροσκάφος της ίδιας εταιρίας, με 64 επιβαίνοντες, να προσκρούει στον νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Λίγο αργότερα γίνεται γνωστό πως άλλα δύο αεροπλάνα έχουν καταληφθεί επίσης από τρομοκράτες και τελικά ούτε αυτά έχουν αίσιο τέλος.

Τελικός απολογισμός. Περίπου 3.000 νεκροί και άλλοι τόσοι τραυματίες.

Ένας από τους 3.000 νεκρούς που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια των δίδυμων πύργων ήταν και ο αμερικανός φωτορεπόρτερ Bill Biggart.

Λίγες μέρες αργότερα η σωρός του άτυχου φωτογράφου δόθηκε στην γυναίκα του Wendy Doremus, μαζί με τα προσωπικά του αντικείμενα και τον φωτογραφικό του εξοπλισμό. Τρεις φωτογραφικές μηχανές (δύο Canon EOS1s και μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Canon D30), έξι φιλμ, φακοί, φλάς κ.λ.π.

Ο φωτογράφος και φίλος του Biggart, Chip East, βλέποντας την κατάσταση του φωτογραφικού εξοπλισμού, δεν πίστεψε στην αρχή πως θα μπορούσε κάποια εικόνα να είχε σωθεί, καθώς οι πλάτες από τις δύο EOS1s είχαν καεί τελείως επιτρέποντας έτσι το φως να μπει και να αχρηστεύσει τα φιλμ. Αμέσως έστρεψε την προσοχή του στην ψηφιακή μηχανή ελπίζοντας πως η κάρτα της θα είχε διασωθεί. Τελικά όντος η κάρτα φαινόταν ανέπαφη σε σχέση με τον υπόλοιπο εξοπλισμό.

Ο Chip East τοποθέτησε την κάρτα στον υπολογιστή και προσπάθησε να την ανοίξει χωρίς αρχικά να τα καταφέρει. Με την επανεκκίνηση όμως του υπολογιστή, άνοιξαν τρεις φάκελοι στην επιφάνεια εργασίας που μέσα περιείχαν 150 περίπου φωτογραφίες του Biggart.

ο East μαζί με την σύζυγο του Biggart άρχισαν να βλέπουν τις φωτογραφίες και παράλληλα όλη την διαδρομή που ακολούθησε εκείνη την ημέρα από το σπίτι του έως το σημείο μηδέν.

Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες του, ο Biggart φωτογράφισε από πολύ κοντά τα φλεγόμενα κτήρια.
Βέβαια και άλλοι φωτογράφοι ήταν πολύ κοντά στο δίδυμους Πύργους εκείνο το πρωί, αλλά ο Biggart που δεν συμπαθούσε και τόσο τους τηλεφακούς αποφάσισε να πλησιάσει το σημείο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φωτογράφο. Του άρεσε να καλύπτει τα θέματα τα του από τόσο κοντά και αυτό φαίνεται και από τις υπόλοιπες του δουλειές. Αυτό επίσης φάνηκε και από όσα είπε η γυναίκα του όταν είδε πρώτη φορά τις φωτογραφίες : “Ω Γαμώτο, Bill, γιατί είσαι τόσο κοντά”

Όταν το πρώτο κτήριο έπεσε, η σύζυγός του ανήσυχη, του τηλεφώνησε στο κινητό του, και ο Biggart την καθησύχασε λέγοντας της… “Είμαι ασφαλής, είμαι με τους πυροσβέστες”

Ο ίδιος που ήταν πολύ κοντά στο σημείο της καταστροφής, περίμενε να φύγει το σύννεφο σκόνης που δημιουργήθηκε και συνέχιζε να φωτογραφίζει την καταστροφή γύρω του.

Στις 10:28:24 (σύμφωνα με την ώρα που καταγράφηκε στο αρχείο της φωτογραφίας) ο Bill Biggart έκανε την τελευταία λήψη. Ενάμιση λεπτό αργότερα και το δεύτερο κτήριο κατέρρευσε. Το σώμα του βρέθηκε στα συντρίμμια τέσσερις ημέρες αργότερα.

YouTube

Τελικά η επιλογή του, να είναι πάντα τόσο κοντά στα γεγονότα του κόστησε την ζωή.
Ο Bill Biggart (1947-2001) ήταν ο μόνος φωτογράφος που πέθανε καλύπτοντας τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Περισσότερες φωτογραφίες από εκείνη την ημέρα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για να παρουσιάσει την ζωή και το έργο του Bill Biggart - http://www.billbiggart.com/