Πρόσωπα της Μεσογείου

πορτραίτα ανθρώπων, αφίσα
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 25 Απρ 2010

φωτογράφοι από έξι χώρες εκθέτουν στην Αθήνα

Τα Εθνικά Δίκτυα του Ιδρύματος Anna Lindh Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου, Ελλάδας, Λιβάνου και Μαυροβουνίου διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Πρόσωπα της Μεσογείου» από τις 24 Απριλίου έως και τις 9 Μαίου. Η έκθεση παρουσιάζεται ταυτόχρονα σε Αθήνα, Βηρυττό, Ζάγκρεμπ, Λευκωσία, Μπελόγκραντσικ και Ποτγκόριτσα. Φωτογράφοι από τις έξι χώρες που συμμετέχουν, απαθανατίζουν με το έργο τους πρόσωπα, τοποθεσίες, σκηνές από την καθημερινή ζωή, μνημεία και παραδόσεις κοινές σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει αυτές τις περιοχές, καθώς και τον πολιτισμό τους, υπογραμμίζοντας τα κοινά στοιχεία και να προκαλέσει το κοινό να σταθεί και να αντιδράσει στο μήνυμα της κάθε φωτογραφίας. Για το λόγο αυτό απουσιάζει εσκεμμένα η λεζάντα δίπλα από κάθε φωτογραφία, έτσι ώστε το κοινό να αμφιβάλλει για την προέλευσή της κάθε μίας.

Στο πνεύμα του οράματος του Anna Lindh, το κοινό αυτό πρόγραμμα ανάμεσα στα εθνικά δίκτυα έξι κρατών–μελών από τη Μεσόγειο, φιλοδοξεί να βελτιώσει τις αντιλήψεις, να αναδείξει τον πολιτισμό και να αποδομήσει στερεότυπα που αφορούν το Μεσογειακό Νότο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με στόχο να προωθηθεί η κοινωνική συνοχή. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί να αναλάβει ο θεατής ενεργό ρόλο με μια απλή διαδικασία: οι επισκέπτες καλούνται να γράψουν τις εντυπώσεις τους σε σημειωματάρια και πίνακες, τα συναισθήματα που οι φωτογραφίες τους προκαλούν καθώς και σκέψεις και ιδέες για τον τόπο προέλευσης της κάθε φωτογραφίας.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει ελλιπής πολιτιστική γνώση και κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων της Μεσογείου, όσον αφορά τους γείτονές τους και κυρίως τους μετανάστες από την ευρω-μεσογειακή περιοχή. Η άγνοια συχνά οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα τα οποία καλλιεργούν προκαταλήψεις και στερεότυπα, και ορισμένες φορές καταλήγουν σε τραγικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων και βιαιοπραγιών κατά των μεταναστών. Ως μία αντίδραση σε αυτό, η έκθεση θα παρουσιάσει στους επισκέπτες το πρόσωπο των γειτόνων τους, προσφέροντας τους τη δυνατότητα, μέσα από εικόνες, να βιώσουν, να σκεφτούν και να γνωρίσουν τους άλλους. Στοχεύοντας κυρίως τους νέους, το πρόγραμμα επιδιώκει να προκαλέσει την αντίδρασή τους και να τους ενθαρρύνει να συμμετάσχουν ενεργά σε ένα δημιουργικό διάλογο με τους νέους από την άλλη πλευρά του φράχτη, είτε αυτοί βρίσκονται στην ίδια τους τη χώρα, είτε κάπου αλλού.

Συγκεκριμένα την έκθεση στην Αθήνα συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ).

Εγκαίνια: Δευτέρα 26 Απριλίου 2010, Ώρα 20:00