Ανθρωπιστικό & Κοινωνικό Ρεπορτάζ - Αθήνα μια πόλη σε κοινωνική κρίση

λογότυπο φορέα
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 13 Μάιος 2012

σεμινάριο φωτοειδεισεογραφίας από το ΜΕΤΑPolis

Η Φωτογραφική Ομάδα METAPOLIS ανακοινώνει την έναρξη ειδικού κύκλου μαθημάτων «Φωτοειδεισεογραφίας».

Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν θέματα σχετικά με την τέχνη, την τεχνική και την ιστορία του Κοινωνικού Ρεπορτάζ. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οι φίλοι του φωτογραφίας και του ρεπορτάζ θα μυηθούν όχι μόνο στα μυστικά της απλής φωτογράφησης, αλλά θα μάθουν όλα όσα είναι απαραίτητα για τον κάθε επίδοξο κυνηγό της εικόνας ώστε να αποθησαυρίσει και να δημιουργήσει τις «δικές του εικόνες» με εξορμήσεις στην πόλη, ενώ θα δημιουργηθεί στο τέλος του σεμιναρίου μια ομαδική παρουσίαση - προβολή της δουλειάς που δημιουργήσαμε.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε μυημένους της Φωτογραφίας. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται με παρουσίαση Portfolio. Διαρκεί 24 ώρες και πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα σε τρίωρες συναντήσεις. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται Τρίτη & Πέμπτη από τις 18.00 μμ έως 21.00 μμ. Κατά τη διάρκεια των παραδόσεων στους συμμετέχοντες ανατίθενται εργασίες, τις οποίες εκτελούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ακολουθεί. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στην επόμενη συνάντηση.

Ύλη – Περιεχόμενο – Σκοπός
Ιστορία Φωτορεπορτάζ. Φωτογράφοι που έγραψαν ιστορία στο χώρο, με τις τεχνικές τους επιδεξιότητες. Φωτογραφικό ντοκουμέντο: τρόπος επικοινωνίας, τεχνικές πειθούς (δημοσιογραφία και επικοινωνία ). Η ψυχολογία του φωτορεπόρτερ. Δημιουργία editorial. Πως παρουσιάζονται και αναλύονται στον Τύπο θέματα ρεπορτάζ κ.ά. Οι δυσκολίες, του φωτογράφου σε μια αποστολή, οι ανάγκες του σύγχρονου ρεπορτάζ που απαιτεί την ταυτόχρονη κάλυψη ενός θέματος από φωτογραφικής πλευράς αλλά και από πλευράς κειμένου. Η Φωτογραφία Κοινωνικού Ρεπορτάζ (Street Photography). Εφαρμογές με σειρά Μ/Α φωτογραφιών σε θέμα κοινωνικού περιεχομένου.

Εξετάζονται έννοιες που αφορούν το Φωτογραφικό περιεχόμενο όπως: ο συμβολισμός, το ύφος, η ατμόσφαιρα στην Φωτογραφία. Η αισθητική θεωρία περιγράφει τη σχέση ανάμεσα στην Φωτογραφία, τη Σκηνοθεσία και την Φαντασία. Οπτική Αντίληψη της εικόνας και ανάπτυξη των δημιουργικών ικανοτήτων των σπουδαστών μέσα από ειδικά θέματα.

Μέσα από τη συζήτηση και με τη βοήθεια προβολών, παρουσιάζεται και σχολιάζεται ένα ευρύ φάσμα φωτογραφικών έργων και καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, ως προς τη φωτογραφία ντοκουμέντου και το φωτορεπορτάζ. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν το φωτογραφικό τους κριτήριο, να σκεφτούν και να βοηθηθούν στην φωτογραφική τους κατεύθυνση.

Ώρες:
Τρίτη & Πέμπτη | Εισαγωγικό Ι 18.00 - 21.00
Ημερομηνία έναρξης νέου κύκλου μαθημάτων, Τρίτη 26 Ιουνίου 2012
Εισηγητές: 
Γιάννης Γιαννακόπουλος 6945856877 (ioannisproph@yahoo.com)
Κώστας Κουρτίδης 6944557157 (kkourtidis@yahoo.com)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν Πληροφορίες:
url: www.metpolis.gr | email: info@metapolis.gr | Τηλ. 210.32.53.550 (17.00 – 22.00)

ΜETAPolis
Η Φωτογραφική Ομάδα που ίδρυσαν το 2009 ο Γιάννης Γιαννακόπουλος* και ο Κώστας Κουρτίδης** μαζί με τα μέλη της, αναζητούν την δική τους μετεξέλιξη της πόλης, την METApolis. Ένα παιχνίδι ανάμεσα στο χρονικό «μετά» (post) και στο «ομοαναφορικό μετά» (meta). Η μετεξέλιξη της πόλης, αλλά και η ερμηνεία της μέσα από τη συγκέντρωση των επιμέρους τμημάτων της, μέσα δηλαδή από την ίδια την πόλη, από όλους εμάς. Εμπεριέχει & ξεπερνά τον όρο Πόλη- Μητρόπολη. Αυτό είναι η Μετάπολις;
Με σημείο εκκίνησης την τέχνη της φωτογραφίας, ο νέος χώρος του ΜETAPolis στην οδό Αιόλου φιλοδοξεί να αποτελέσει μία πλατφόρμα συνάντησης καλλιτεχνών και κοινού. www.metapolis.gr

Γιάννης Γιαννακόπουλος
Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στο Μόναχο το 1968. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες και Φωτογραφία M.A. Middlesex University. Είναι μέλος των Γιατρών του Κόσμου και από το 2009 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έχοντας την ευθύνη της επικοινωνίας των ΓτΚ, επίσης μέλος της Ελληνικής Ένωσης Φωτορεπόρτερ (ΕΦΕ). Από το 1993 είναι Δάσκαλος Φωτογραφίας στον ΑΚΤΟ και ιδρυτής της Φωτογραφικής ομάδας METAPOLIS. Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Γοητευμένος από τη φωτογραφία δρόμου (street photography), δουλεύει ως ελεύθερος ρεπόρτερ για περιοδικά και εφημερίδες. Αναζητώντας την φωτογραφική αλήθεια ταξιδεύει από το 1999 σε Γιουγκοσλαβία (Βελιγράδι), Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Τουρκία, Αλγερία, Νέα Ορλεάνη, Ινδία, Λωρίδα της Γάζας, Γροιλανδία (Βόρειο Πόλο), Ινδονησία, Σρι Λάνκα., Αμαζόνιο...
Ως μέλος των Γιατρών του Κόσμου έχει λάβει μέρος σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές σε όλη την υφήλιο.

Κώστας Κουρτίδης
Ο Κώστας Κουρτίδης γεννήθηκε στη Αθήνα το 1974. Σπούδασε φωτογραφία στο College of the Canyons, στο Los Angeles της Καλιφόρνια και ολοκλήρωσε της σπουδές του στο Middlesex university of London. Το 1997 και το 1998 τιμήθηκε με βραβεία και διακρίσεις από την Journalism Association of Community Colleges in California.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και το 2002 στα πλαίσια των Ποσειδωνίων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας πραγματοποίησε ατομική έκθεση με θέμα τα προσαραγμένα καράβια στην Ελλάδα ("Ταξίδια της Σιωπής") στo Vernicos Art Center στην Καστέλλα. Το 2009 συμμετάσχει στην ομαδική έκθεση Open Doors που επιμελείται η Μαρία Πασχαλίδου και η Κατερίνα Αποστολίδου. Έχει συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά και φωτογράφησε τα μνημεία που παρουσιάζονται στο βιβλίο "Πολιτιστική Φωτογραμμετρία" του Ι. Βαρβιτσιώτη το 2005.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.