Ανάσες μιας πόλης

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Καβάλα // Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2013

έκθεση του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας στα πλαίσια του 56ου Φεστιβάλ Φιλίππων

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας στα πλαίσια του 56ου Φεστιβάλ Φιλίππων διοργανώνει έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Ανάσες μιας πόλης».

Οι φωτογραφίες θα εκτίθενται στις βιτρίνες των κλειστών καταστημάτων του Εμπορικού Κέντρου Καβάλας, οπού θα μπορεί ο καθένας οποιαδήποτε ώρα να δει τα έργα των μελών του Ομίλου.

 

Ανάσες μιας πόλης

Ανασαίνω όπως ζω, ανασαίνω ελεύθερα, ανασαίνω όπως δημιουργώ ή δημιουργώ όσο ανασαίνω.
Μια επέτειος μπορεί πολύ εύκολα να καταντήσει κάτι τυπικό και παρωχημένο, μια κίνηση μηχανική και επιβεβλημένη από τους τύπους. Μπορεί όμως να γίνει κι ο καταλύτης μιας αντίδρασης, μιας δράσης. Σε κάνει να σκεφτείς τα χρόνια που πέρασαν. Και να μετρήσεις· ένα, δύο, τρία, εκατό. Εκατό τι; χρόνια; τι χρόνια; ελευθερίας;
Καλύτερα όμως να μετρήσεις το τώρα. Όχι ό,τι πέρασε κι έχει φύγει, αλλά όσα ήρθαν κι είναι ακόμα εδώ. Οφείλεις να δεις την πόλη που ζει τώρα. Να σταθείς να ακούσεις τι έχει να πει. Να κρατήσεις την ανάσα σου να ακούσεις το σφυγμό της. Όπως ο φωτογράφος μετράει το κάδρο του, κρατάει την ανάσα του και κάνει το κλικ απελευθερώνοντάς την. Κάθε εικόνα και μια ανάσα, μια ανάσα βαθιά ή μια σύντομη, μια ελεύθερη κι άλλη βαριά και κρατημένη.

Τι είναι όμως η Καβάλα σήμερα; Κάθε τόπος είναι ένας χώρος μα πάνω απ’ όλα είναι οι άνθρωποι· όσα έχουν δημιουργήσει, όσα παρέλειψαν κι ίσως αυτά που σχεδιάζουν.
Η Καβάλα για τους πολλούς είναι ο δρόμος για τη Θάσο, είναι το εμπορικό λιμάνι, είναι η ιστορία του καπνού ή απλώς μια πόλη όμορφα γραφική.
Για όσους όμως την αγαπούν, ζουν και κινούνται στους κόλπους της είναι και κάτι άλλο, είναι ο τόπος τους.
Η Καβάλα των προσφύγων, η Καβάλα του καπνού, η Καβάλα των ψαράδων, η Καβάλα σταυροδρόμι, αλλά και η Καβάλα του θεάτρου, η Καβάλα του πολιτισμού, η Καβάλα που ανασαίνει και δημιουργεί.

"Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θα βρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους."
Η Πόλις, Κ. Π. Καβάφης (1910)

 

Στην Έκθεση συμμετέχουν οι φωτογράφοι, μέλη του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας:
Δαγκλής Τέο
Καρακατσάνης Κώστας
Κουμουλίδης Ηλίας
Λειβαδίτου Βάλια
Μακρής Μάκης
Μέτσικα Δέσποινα
Μιχαλακίδης Μιχάλης
Τζελέπη Άννα
Τσακιρίδου Ελευθερία
Τσίλης Γιώργος
Τυρολόγου Σώτη
Χάσπαρης Γιώργος