Φωτογραφία – Σύγχρονη Θεωρία και Πρακτική

φωτογραφία εκδήλωσης
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 04 Αυγ 2014

ανακοίνωση έναρξης των Μαθημάτων Φωτογραφίας των Εργαστηρίων Δια Βίου Εκπαίδευσης Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΠΔΜ 2014-15

Στο πλαίσιο της δομής Δια Βίου Εκπαίδευσης του Π.Δ.Μ. θα υλοποιηθεί, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, Πρόγραμμα Επιμόρφωσης και Εξειδίκευσης με τίτλο «Φωτογραφία – Σύγχρονη Θεωρία και Πρακτική». Στο συγκεκριμμένο πρόγραμμα διδάσκουν εξωτερικοί συνεργάτες, των οποίων οι διδακτορικές σπουδές, η ερευνητική δραστηριότητα και η διδακτική εμπειρία συνάδει με τις διδακτικές ενότητες.

Το πρόγραμμα διάρκειας 260 ωρών περιλαμβάνει 3 θεματικές ενότητες δια ζώσης διδασκαλίας και την παρουσίαση των εργασιών στο τέλος του προγράμματος. Το σύνολο των ενοτήτων ολοκληρώνεται σε εικοσιέξι εβδομάδες και είναι ισότιμο με ένα πλήρες ακαδημαϊκό εξάμηνο σπουδών. Οι ενότητες αυτές χωρίζονται ως εξής:

  1. Ιστορία και Θεωρία Φωτογραφίας (3 ώρες εβδομαδιαίως)
    Στην ενότητα εξετάζονται οι κυριότερες μεταβολές και τάσεις της σύγχρονης φωτογραφίας, και παρουσιάζονται διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης και ερμηνείας τους από τους/τις θεωρητικούς. Στόχος του μαθήματος είναι η ανάπτυξη των γνώσεων και της δημιουργικής/κριτικής ικανότητας των σπουδαστών σε σχέση με το σύγχρονο θεωρητικό και πρακτικό Λόγο της φωτογραφίας, μέσα από την ανάλυση συγκεκριμένων ζητημάτων και την παρουσίαση φωτογραφικών εργασιών.
  2. Φωτογραφία και Τοπίο (3 ώρες εβδομαδιαίως)
    Η ενότητα έχει ως σκοπό να εισάγει τους σπουδαστές/τριες στη φωτογραφική πρακτική. Οι σπουδαστές καλούνται να εξερευνήσουν οι ίδιοι τους εννοιολογικούς, εκφραστικούς και ιδεολογικούς μηχανισμούς του φωτογραφικού μέσου δημιουργώντας ένα φωτογραφικό project μέσα στην ευρύτερη θεματική του τοπίου. Με την περάτωση των μαθημάτων οι σπουδαστές πρέπει να έχουν ολοκληρώσει μία θεματική σειρά, υποστηρίζοντας την επιλογή του θέματός τους και επιχειρώντας μια κριτική ανάλυση της δουλειάς τους.
  3. Φωτογραφία και Ντοκουμέντο (4 ώρες εβδομαδιαίως)
    Σκοπός αυτής της ενότητας είναι η εξερεύνηση και η προσωπική διαχείριση των εννοιολογικών, εκφραστικών και ιδεολογικών μηχανισμών του φωτογραφικού μέσου με έμφαση στον τεκμηριωτικό χαρακτήρα του (κοινωνικό ντοκουμέντο, φωτοδημοσιογραφία, φωτογραφία δρόμου κλπ). Με την περάτωση των μαθημάτων οι σπουδαστές πρέπει να έχουν ολοκληρώσει μία θεματική σειρά, υποστηρίζοντας την επιλογή του θέματός τους και επιχειρώντας μια κριτική ανάλυση της δουλειάς τους.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας ή του Εξωτερικού όλων των ειδικοτήτων καθώς και σε αποφοίτους Λυκείου (μετά από συνέντευξη) που ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία και επιδιώκει να καλύψει τις ανάγκες τους στην κατασκευή, τη χρήση και τη διαχείριση της φωτογραφικής εικόνας. Θεωρεί ότι όλες οι ειδικότητες σχετίζονται με την εικόνα και ως εκ τούτου, απευθύνεται όχι μόνο σε πτυχιούχους από το χώρο των καλών και εφαρμοσμένων τεχνών αλλά και όλων των άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι χρησιμοποιούν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο το φωτογραφικό μέσο. Απευθύνεται επίσης σε φοιτητές και απόφοιτους φωτογραφικών σχολών, ή σχολών συναφών ειδικοτήτων, που επιθυμούν να προετοιμαστούν για μεταπτυχιακές σπουδές εξειδίκευσης στη φωτογραφία καθώς παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας και τεκμηρίωσης φακέλου φωτογραφικών εργασιών και θεωρητικά εφόδια (βασικές εννοιες, βιβλιογραφία κλπ) απαραίτητα για την παρακολούθηση μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών.

Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν όλες ή ορισμένες από τις τρεις ενότητες. Παρακολουθώντας το πλήρες πρόγραμμα αποκτούν συνολικά 17 πιστωτικές μονάδες (πρώην ECTS) για κάθε εξάμηνο πλήρους φοίτησης οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν σε οποιαδήποτε Ελληνική ή Ευρωπαϊκή Ανώτατη Σχολή όπου διδάσκονται ομοειδή μαθήματα με βάση τον ν.3374/05 και τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις (Υ.Α. Φ5/72535/Β3, ΦΕΚ 1091/10-8-06 τ.Β’, όπως διορθώθηκε στο ΦΕΚ 2161/8-11-2007 τ.Β’ και Υ.Α. Φ5/89656/Β3, ΦΕΚ 1466/13-8-2007) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς μονάδων (http://erasmus.eap.gr/pdf/ECTS_Guide.pdf). Αντίστοιχα διαμορφώνονται οι μονάδες για μερική παρακολούθηση.

Με την ολοκλήρωση κάθε κύκλου σπουδών απονέμεται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης όπου αναγράφονται οι πιστωτικές μονάδες που έχουν αποκτηθεί συνοδευόμενο από αναλυτική βαθμολογία όπου αναγράφονται τα μαθήματα, η περίοδος παρακολούθησης, οι διδακτικές ώρες, οι πιστωτικές μονάδες καθώς και ο βαθμός.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 20 Αυγούστου 2014 έως 15 Σεπτεμβρίου 2014 στο diaviouteet@uowm.gr. Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 θα ανακοινωθούν τα ονόματα όσων γίνουν δεκτοί.

 Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  • Σύντομο βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική γλώσσα
  • Τίτλοι Σπουδών (Αντίγραφο Πτυχίου ή Απολυτήριου Λυκείου)
  • Αντίγραφο ταυτότητας
  • Μία Φωτογραφία

Έναρξη Μαθημάτων: Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Τα μαθήματα θα διεξάγονται στην Αθήνα. Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζομένους να τα παρακολουθήσουν, αυτά θα πραγματοποιούνται Τετάρτη ή Παρασκευή απόγευμα, 18:00-21:00 και Σάββατο ή Κυριακή, 11:00-15:00, μετά από συνεννόηση αφού συμπληρωθούν τα τμήματα.

Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 1300 Ευρώ και για τις τρεις ενότητες. Η πληρωμή γίνεται μέσω της Επιτροπής Ερευνών στον λογαριασμό του ΠΔΜ σε δύο δόσεις 600 ευρώ προκαταβολή/εγγραφή με την έναρξη του προγράμματος και 700 ευρώ δεύτερη δόση την 15η Ιανουαρίου 2015.

Το κόστος για μερική παρακολούθηση (3 ώρες εβδομαδιαίως, μία ενότητα), ανέρχεται στα 500 ευρώ και η πληρωμή γίνεται μέσω της Επιτροπής Ερευνών στον λογαριασμό του ΠΔΜ σε δύο δόσεις 200 ευρώ προκαταβολή/εγγραφή με την έναρξη του προγράμματος και 300 ευρώ δεύτερη δόση την 15η Ιανουαρίου 2015.

Το κόστος για μερική παρακολούθηση (7 ώρες εβδομαδιαίως, δύο ενότητες), ανέρχεται στα 900 ευρώ και η πληρωμή γίνεται μέσω της Επιτροπής Ερευνών στον λογαριασμό του ΠΔΜ σε δύο δόσεις 400 ευρώ προκαταβολή/εγγραφή με την έναρξη του προγράμματος και 500 ευρώ δεύτερη δόση την 15η Ιανουαρίου 2015.

Υπάρχει επίσης δυνατότητα παρακολούθησης μόνο ενός εξαμήνου (δεκατρείς εβδομάδες) το οποίο ανέρχεται στο 50% του κοστους του αντίστοιχου ετήσιου.

Θα παρέχονται δυνατότητες ευκολίας πληρωμής με μηνιαίες δόσεις κατά περίπτωση.

Κατάθεση στον αρ. λογαριασμού 5250-039507-824 (ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ) της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, Εργαστήρια Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, του ΤΕΕΤ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους επιστημονικούς συνεργάτες του προγράμματος κ.κ. Πηνελόπη Πετσίνη και Nίκο Παναγιωτόπουλο στα ppetsini@gmail.com και 6977675802, και με τη Γραμματεία του ΠΔΜ στο diaviouteet@uowm.gr και στο τηλέφωνο 2385055057 (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 11:00-13:00).

Ιστότοπος http://www.eetf.uowm.gr (Σπουδές/Δια Βίου Μάθησης)

Περισσότερες πληροφορίες: Φωτογραφία Δια Βίου Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΠΔΜ 2014-15