Η Χρήση της Εικόνας στη Δημιουργική Γραφή

ο Χώρος της εκδήλωσης
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 21 Σεπ 2014

σεμινάριο με την Αργυρώ Μαντόγλου στο Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας ENNEA

Το γνωστό σλόγκαν «μια εικόνα χίλιες λέξεις» μπορεί να ισχύει σε ό,τι αφορά τη δύναμη της εικόνας να εκφράσει κάποιες πανανθρώπινες εμπειρίες ή μοναδικές ιστορικές στιγμές, όμως, σε σχέση με τη γραφή, το σλόγκαν αυτό θα μπορούσε να αντιστραφεί και να ισχυριστούμε πως ίσως να χρειάζονται χίλιες εικόνες για τη σύνθεση μιας σελίδας: Ο μυθιστορηματικός κόσμος αποτελείται από πλήθος μικρότερους, ενίοτε αόρατους κόσμους, χτίζεται αργά και επίπονα, απαιτείται χρόνος, προσπάθεια, συνδυαστική ικανότητα και αυστηρή επιλογή του υλικού.

Η συγγραφή, πέρα από όλα τα άλλα, είναι μια τέχνη οπτική. Ειδικά στην εποχή μας που κατακλυζόμαστε από εικόνες, οι τοίχοι της πόλης μας είναι ένας απέραντος καμβάς όπου αποτυπώνονται ιστορίες με γκράφιτι, στένσιλ, ευφυή σχόλια και ενίοτε έργα πρωτότυπα με ενδιαφέρουσα οπτική και αισθητική, οι εξωτερικοί χώροι προσφέρουν άφθονο υλικό προς «εκμετάλλευση», ιδανικό για έναν συγγραφέα που μπορεί να μετατρέψει έναν περίπατο σε μια δημιουργική εμπειρία, αν μάθει πώς να αποσπά και πώς να ενσωματώνει στο γραπτό του τα ερεθίσματα. Αν, εν ολίγοις «τροχίσει» τη ματιά του προκειμένου να αποκτήσει το ασκημένο βλέμμα του διαρρήκτη, και μάθει το πώς να περνάει από την εικόνα στην εικονοποιία. (πως δηλαδή μια απτή, χειροπιαστή εικόνα μπορεί να «μεταφραστεί σε λέξεις).

Πρόκειται για ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής σε συνδυασμό με τη δυναμική χρήση της φωτογραφίας. Μέσα από ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις θα μάθουμε κυρίως να εντοπίζουμε τις εικόνες εκείνες που μπορεί να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την κατασκευή του δικού μας (μυθιστορηματικού) κόσμου και να «διαβάζουμε» και να αποκωδικοποιούμε τις δικές μας φωτογραφίες. Θα εντοπίζουμε σε σελίδες από λογοτεχνικά έργα τις εικόνες εκείνες που εξελίσσονται σε μοτίβα και ενισχύουν την πλοκή, και θα δούμε πώς κατασκευάζονται οι αλησμόνητοι χαρακτήρες που μπορούν να περάσουν στο συλλογικό ασυνείδητο. Θα μάθουμε να παρατηρούμε τον κόσμο, την τέχνη αλλά και την καθημερινότητα ως συγγραφείς.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η άντληση υλικού από το περιβάλλον μας, η μετάφραση της εικόνας σε λέξεις, ο εντοπισμός των ερεθισμάτων που προσφέρονται σε ένα αστικό τοπίο, αλλά και σε εσωτερικούς, ιδιωτικούς χώρους, προκειμένου να συνθέσουμε τις δικές μας γραπτές αφηγήσεις, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν ένα αυτοτελές έργο ή να ενταχθούν σε ένα έργο μεγαλύτερης έκτασης (νουβέλα/ μυθιστόρημα).

Έναρξη: Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, στις 6:30μμ.
Διάρκεια: 30 ώρες (10 συναντήσεις)
Παραδόσεις: Κάθε Πέμπτη, 6:30-9:30μμ.
Κόστος: 290€ (πληρωτέο σε δυο δόσεις)