Urban Survivors – Επιβιώνοντας στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων

Φωτογραφία Έκθεσης
· Εκθέσεις · Πάτρα // Δημοσίευση: 16 Οκτ 2014

έκθεση φωτογραφίας στον Πολυχώρο Πολιτισμού & Ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ στην Πάτρα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με τον Πολυχώρο Πολιτισμού & Ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ (Αγ. Νικολάου 4, Πάτρα) παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας "Urban Survivors – Επιβιώνοντας στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων". Η έκθεση που προσέλκυσε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας και έχει ήδη παρουσιασθεί με επιτυχία στο Χόνγκ Κονγκ, το Βέλγιο, την Ιταλία και σε άλλες χώρες, έρχεται στην πόλη της Πάτρας από τις 16 Οκτωβρίου – 14 Δεκεμβρίου 2014. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, και ώρα 20:00.

Διάσημοι φωτογράφοι του πρακτορείου Noor /Apeiron μας “ξεναγούν” στις παραγκουπόλεις όπου εργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγράφοντας συγκλονιστικά στιγμιότυπα ανθρώπων που ζουν στη Ντάκα (Μπαγκλαντές), το Καράτσι (Πακιστάν), το Ναϊρόμπι (Κένυα), το Γιοχάνεσμπουργκ (Νότιο Αφρική) και το Πορτ Ο Πρενς (Αϊτή). Τα ενσταντανέ της Alixandra Fazzina, του Stanley Greene, του Francesco Zizola, του Pep Bonet, του Jon Lowenstein φέρνουν στο φως τις κρίσιμες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες των κατοίκων τους και μας δείχνουν πώς οι ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο, μετατρέπονται σε ένα εφιάλτη βίας, ασθενειών, φόβου, αποκλεισμού και διακρίσεων.

Σήμερα, ένας στους δέκα κατοίκους του πλανήτη, δηλαδή 800 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σε παραγκουπόλεις. Σύμφωνα με τον οργανισμό UN-HABITAT του ΟΗΕ, ενώ «παραγκούπολη» είναι η υποβαθμισμένη περιοχή μιας πόλης που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ενός ή περισσοτέρων από τα ακόλουθα 5 βασικά αγαθά: ασφαλή κατοικία, επαρκή ζωτικό χώρο, πρόσβαση σε πόσιμο νερό, συνθήκες υγιεινής και ασφαλή διαβίωση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ως ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση, παρεμβαίνουν σε αστικές ζώνες σε πάνω από 20 σημεία σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας βοήθεια με μοναδικό κριτήριο την ανάγκη, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, φύλο, πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του πρακτορείου Noor/Αpeiron και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης που διοργανώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο πλαίσιο του προγράμματος «Πάτρα – Πόλη Χωρίς Σύνορα» από τις 12-19 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες http://www.msf.gr/patra

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του προγράμματος «Πάτρα – Πόλη Χωρίς Σύνορα» θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο του ΙΝΤΕΑΛ δύο προβολές:

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014, 21:00
Προβολή της ταινίας «Πρόσβαση στη Ζώνη Κινδύνου» (Access to Danger Zone) των Eddie Gregoor & Peter Casaer με αφηγητή τον Daniel Day-Lewis και Συζήτηση με τον Θανάση Σπυράτο, εθελοντή πεδίου/τεχνικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τον Δημήτρη Γιαννούση, χειρουργό Ξεκινώντας από την απαγωγή δύο εργαζομένων στο ανθρωπιστικό έργο, σε ένα στρατόπεδο προσφύγων της Κένυας, η ταινία περιγράφει τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην προσπάθειά τους να παρέχουν βοήθεια σε ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη: τη Σομαλία, το Ανατολικό Κονγκό και το Αφγανιστάν (2012, διάρκεια 70 λεπτά).

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014, 21:00
Προβολή της ταινίας «Φωτιά στο Αίμα» (Fire in the blood) του Dylan Mohan Gray και Συζήτηση για την πρόσβαση στα φάρμακα με τον Απόστολο Βεΐζη, Διευθυντή Τμήματος Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
Ένα ντοκιμαντέρ που εξηγεί πως οι φαρμακοβιομηχανίες και οι κυβερνήσεις της Δύσης μπλοκάρουν την πρόσβαση σε χαμηλού κόστους φάρμακα κατά του AIDS για τους ασθενείς στον αναπτυσσόμενο κόσμο προκαλώντας εκατομμύρια άσκοπους θανάτους (2013, διάρκεια 87 λεπτά).