έναρξη σεμιναριακού κύκλου Ιστορίας της Τέχνης
Διανύοντας τον 5ο χρόνο οικονομικής ύφεσης στη χώρα και ενώ το «Πείραμα» αριθμεί το 7ο έτος λειτουργίας του ως μη κερδοσκοπικός φορέας πολιτισμού και τέχνης, κάποιες αποφάσεις μας προβληματίζουν περισσότερο.. Όπως η έναρξη σεμιναριακού κύκλου Ιστορίας της Τέχνης.
Θέλω, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σου τους λόγους που μας έπεισαν ότι η Ιστορία της Τέχνης στο σύγχρονο πλαίσιο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο.
Τι είναι η Τέχνη; Ένας τρόπος έκφρασης της ιστορίας της ανθρωπότητας, που έχει μάλιστα το πλεονέκτημα να «φωτογραφίζει» ιστορικές στιγμές ή περιόδους αλλά και οπτικές και συναισθήματα που παρήγαγαν. Παντρεύει το αντικειμενικό με το υποκειμενικό στοιχείο, έτσι ώστε βρίσκεται πολύ εγγύτερα στην πραγματικότητα από οποιονδήποτε επιστημονικό τρόπο καταγραφής της ιστορίας.
Μέσα από την Ιστορία της Τέχνης, λοιπόν, κατακτούμε την ιστορία της ανθρωπότητας και μάλιστα και τις «κρυφές», ανθρώπινες πτυχές της.
Γιατί είναι αυτή η γνώση χρήσιμη; Η ιστορία της ανθρωπότητας στοιχειοθετεί μεγάλο τμήμα του υποσυνείδητου όλων μας - το συλλογικό ασυνείδητο. Το ταξίδι στον συναισθηματικό κόσμο της ανθρωπότητας μας εξοικειώνει με τον εαυτό μας. Άλλωστε, η γνώση αυτή εμπλουτίζει τη σκέψη μας, μας δίνει τη δυνατότητα να αποστασιοποιούμαστε από την πίεση της καθημερινότητας και τελικά να σκεφτόμαστε «out of the box». Έτσι, καταφέρνουμε όχι μόνο να είμαστε καλύτερα, αλλά και να εκμεταλλευόμαστε με τον καλύτερο τρόπο τα γεγονότα.
Ιστορία της Τέχνης
1ο μάθημα: Παρασκευή 12.12 | 7 - 8.30μ.μ.
Αντικείμενο των μαθημάτων αποτελεί η Ιστορία της Τέχνης από την Αναγέννηση μέχρι τις απαρχές του Μοντέρνου Κινήματος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις Εικαστικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική). Γεωγραφικά τα μαθήματα επικεντρώνονται στον Ευρωπαϊκό χώρο. Ενδεικτικά στη διάρκεια των 8 μαθημάτων θα παρουσιαστούν έργα τέχνης από την Αναγέννηση, το Baroque, τον Νεοκλασικισμό, τον Ρομαντισμό, τον Ιμπρεσιονισμό κτλ.
Η παρουσίαση των έργων τέχνης συνοδεύεται από τη συνοπτική περιγραφή του εκάστοτε ιστορικού πλαισίου, δηλαδή των πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών της κάθε εποχής. Τα μαθήματα στοχεύουν στην παρουσίαση των έργων τέχνης τόσο ως αποκυημάτων των ιστορικών συνθηκών όσο και ως μέσων για την περαιτέρω κατανόησή τους. Στοχεύουν δηλαδή, σε μία σφαιρική προσέγγιση της τέχνης. Τα μαθήματα αποσκοπούν τέλος στην εξοικείωση του μαθητή με τις διαδικασίες πρόσληψης, επεξεργασίας και ερμηνείας των έργων τέχνης.
∆ιάρκεια: 8 δίωρα μαθήματα
Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Εισηγήτρια: Αποστολία Δεμερτζή
Η Αποστολία ∆εμερτζή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979. Αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2006) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία της Τέχνης – Αισθητική στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. (2011). Έχει ασχοληθεί με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό κτιρίων και εσωτερικών χώρων, με τον σχεδιασμό αντικειμένων, τη γραφιστική και τη διδασκαλία της ιστορίας της τέχνης. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως η έκθεση “Only with Nature. International Exhibition of Landscape Architecture Schools” (Βαρκελώνη, 2003), η 14η Biennale Νέων ∆ημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου (2009), το 48ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής Τοπίου της IFLA (Ζυρίχη, 2011), και το 24ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής της UIA (Τόκυο, 2011).