Blah Blah Blah project

Φωτογραφία Εκδήλωσης, πεταλούδες, τραύμα
· Διάφορα · Αθήνα // Δημοσίευση: 23 Σεπ 2015

φιλοξενία του The Closet / Νύχτα Ανάγνωση στο πλαίσιο των εορτασμών για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015

To Blah Blah Blah αποτελεί μια σειρά από τακτικές συναντήσεις στον χώρο της Atopos cvc υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη, με έναυσμα την έρευνα γύρω από την επερχόμενη έκδοση Unlocked του οργανισμού. Το βιβλίο καταγράφει τη φωτογραφική απεικόνιση του γυμνού σώματος, μέσα από τις σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2015 με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 140 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Με βασικό μέσο το λόγο και το κείμενο και δευτερευόντως την οπτική γλώσσα των εικόνων η νέα ενότητα Blah Blah Blah προσεγγίζει έννοιες και θεματικές, όπως το Newdity (New Nudity), μέσα από εκδηλώσεις, ομιλίες , παρουσιάσεις, ειδικά projects, performances, workshops και αναγνώσεις. To Blah Blah Blah εγκαινιάζεται με τη φιλοξενία του The Closet / Νύχτα Ανάγνωση στο πλαίσιο των εορτασμών για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015.

Τhe Closet / Reading Night

«Κυρίες και Κύριοι, για άλλη μια φορά αρχίζω με το τραύμα... »

Τραύματα, εκδορές, πληγές, ουλές... Ορατά ή αόρατα, στο σώμα ή στον ψυχισμό μας, τα «τραύματα» είναι τα ανεξίτηλα σημάδια, τα στίγματα της επιβίωσής μας σε αυτό τον βίαιο κόσμο. Τα οποία - αναγνωρίσιμα ή όχι - καθορίζουν τον χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τη φύση μας όσο και την στάση μας απέναντι στην ίδια τη ζωή.

Το The Closet / Νύχτα Ανάγνωσης, με τον τίτλο Body-Type : Post-Trauma, έχει μεταφράσει (για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα) και έχει επιμεληθεί μια σειρά κειμένων, τα οποία - το καθένα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο - προσεγγίζουν το θέμα της Βίας και της Ανεκτικότητας. Πρόθεση αυτών των κειμένων, όχι τόσο η παρουσίαση των διαφόρων εκδοχών της βίας (οικονομικής, πολιτικής, ρατσιστικής, σεξιστικής... ), όσο η ανάδειξη των τρόπων και των μεθόδων (άμεσων ή έμμεσων) με τους οποίους οι κατέχοντες τη δύναμη, την εξουσία ή τα «όπλα», ασκούν τη βία και τον εξαναγκασμό, αφήνοντας επάνω μας τα οδυνηρά και δυσοίωνα ίχνη τους... Καθιστώντας και προσδιορίζοντας έτσι και τον «σωματότυπό» μας ως «μετα-τραυματικό» - ένα ακόμα «δείγμα» της Αισθητικής του Τραύματος.

Ανάμεσα σε αυτά τα κείμενα, ένα ορατόριο για τα «τρυφερά όπλα» του σώματός μας, της καναδής Anne Carson. Ένα μικρό δοκίμιο του Roland Barthes για τον εξαναγκασμό των επιθυμιών μας. Μερικά αποσπάσματα πάνω στο θέμα της ταπείνωσης και του εξευτελισμού του αμερικανού Wayne Koestenbaum. Μια «συλλογή» από tweets με προσωπικές αναφορές στις χρήσεις βίας και στις «αποχρώσεις» των τραυμάτων μας... Καθώς και μερικά ακόμα κείμενα (πρόζα, ποίηση) με αναφορές στις (πιθανές) σεξουαλικές προτιμήσεις των αστέγων, στην splatter-αισθητική ενός ποιήματος-manga, στο θέμα των προσφύγων της Μεσογείου, όπως και ένα δοκίμιο για τον μηδενικό βαθμό της ανεκτικότητας: το μίσος και την απέχθεια, τα οποία απο-ενοχοποιημένα πλέον, παίρνουν την μορφή της απόλαυσης ενός υγιούς και θεμιτού ενθουσιασμού...

Το The Closet / Νύχτες Ανάγνωσης έχει φιλοξενηθεί από την γκαλερί Andreas Melas & Helena Papadopoulos και από το Πολιτιστικό και Μορφωτικό Ίδρυμα Το Σπίτι της Κύπρου. Από το 2012 έως το 2015 το The Closet είχε χορηγηθεί από την Outset Hellas και τον Οργανισμό ΝΕΟΝ.

Το The Closet επιμελείται ο Αντώνης Κατσούρης.