Τοπογραφίες της Μνήμης

κομμάτι απο το Τείχος του Βερολίνου με φωτογραφίες ανθρώπων επάνω / χιονισμένο τοπίο
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 14 Οκτ 2015

συζήτηση για τις Τοπογραφίες της Μνήμης, με αφορμή τη λήξη της έκθεσης φωτογραφίας "Aufarbeitung: The Wall"

Με αφορμή τη λήξη της έκθεσης φωτογραφίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Πηνελόπης Πετσίνη, "Aufarbeitung: The Wall" η Γκαλερί Ειρμός, σας προσκαλεί την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στις 19:30 σε ανοιχτή συζήτηση πάνω στις τοπογραφίες της μνήμης με ομιλητές τους φωτογράφους, τον επιμελητή της έκθεσης, Ηρακλή Παπαϊωάννου και τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γρηγόρη Πασχαλίδη.

Η σειρά Aufarbeitung: The Wall (2010-2014) της Πηνελόπης Πετσίνη και του Νίκου Παναγιωτόπουλου διερευνά φωτογραφικά την τοπογραφία του Τείχους δυο δεκαετίες μετά, με διάθεση αναστοχασμού των ιστορικών και σύγχρονων συμφραζόμενων.

Αποτελεί τμήμα μιας φωτογραφικής σειράς που εστιάζει σε τόπους μνήμης που αφορούν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη. Η επεξεργασία του παρελθόντος [Aufarbeitung der Vergangenheit], φράση-σύνθημα της περίφημης «έριδας των ιστορικών» που χρωστάμε στον Αντόρνο, περιγράφει την επανεξέταση των ιστορικών γεγονότων μέσα από τη διαχείριση ενός συχνά αμφιλεγόμενου υλικού που προκαλεί αμηχανία και συγκρούσεις σε βαθμό που πολλοί να την αποκαλούν «μάχη της μνήμης».

Μετά την κατάρρευσή του το 1989, το Τείχος μετατράπηκε σε τόπο μνήμης με πολλαπλές –κατεξοχήν πολιτικές– λειτουργίες, αποκτώντας διεθνείς συμβολικές διαστάσεις και διεκδικώντας τη μερίδα του λέοντος στις μνημονικές αναπαραστάσεις του 20ού αιώνα.

Από τις πρωτόλειες εγκαταστάσεις με τα πολύχρωμα σημαιάκια που ανέμιζαν στους απέραντους κενούς χώρους στις αρχές του ’90, μέχρι τις πρόσφατες προσεκτικά σηματοδοτημένες διαδρομές και τα επίσημα μνημεία, το Τείχος αποδεικνύει πως η μνήμη δεν νοείται μόνο ως ένα μέσο σύνδεσής μας με το παρελθόν αλλά ως ένα μέσο επαν-αναπαράστασης που ανήκει πάντοτε στο παρόν.