Εισαγωγή στην εμπειρία του Χρώματος

Φωτογραφία εκδήλωσης
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Λάρισα // Δημοσίευση: 02 Νοε 2015

ομιλία με εισηγητή τον Γιάννη Στρατουδάκη στο Μύλο του Παππά στη Λάρισα

Στo πλαίσιο των εβδομαδιαίων συναντήσεων, η Φωτογραφική Ομάδα fplus, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και το OramaPhotos διοργανώνουν την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19:00, στο Μύλο του Παππά, (1ος όροφος) Γεωργιάδου 53 στη Λάρισα, ομιλία με θέμα «Εισαγωγή στην εμπειρία του Χρώματος» με εισηγητή τον Γιάννη Στρατουδάκη.

«Η εμπειρία του χρώματος μοιάζει μ' εκείνην του συναισθήματος ή της συγκίνησης. Και στις δύο περιπτώσεις τείνουμε να είμαστε παθητικοί δέκτες ερεθισμάτων. Μια συγκίνηση δεν είναι το προϊόν του ενεργώς οργανωτικού νου. Απλώς προϋποθέτει ένα είδος ανοίγματος, το οποίο, επί παραδείγματι, ένα καταθλιμμένο άτομο μπορεί να μην έχει. Η συγκίνηση μας ερεθίζει με τον ίδιο τρόπο που μας ερεθίζει και το χρώμα.»

Ernest G. Schachtel 1903–1975

Ώρα έναρξης 19.00
Είσοδος Ελεύθερη

Γιάννης Στρατουδάκης
Γεννημένος στη Σάμο, το 1977 και γιός του οπερατέρ Γιώργου Στρατουδάκη, ο Γιάννης Στρατουδάκης ήρθε σε επαφή με τον κόσμο της εικόνας από μικρή ηλικία. Η επαφή του με τη Φωτογραφία και τον Κινηματογράφο, πέρα από τις πατρικές διδαχές, ξεκινά το 1999. Σπούδασε Φωτογραφία στην Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Βόλου και το 2002 πήρε υποτροφία από την ESP. Tο 2007 έως το 2009 παρακολούθησε ένα Mentorship από τον Γερμανό φωτογράφο Δημιουργικής Διαφημιστικής Φωτογραφίας Thomas Herbrich. Την περίοδο 2007-2012 εργάστηκε ως καθηγητής στη σχολή Δ.Ι.Ε.Κ. / Τμήμα Φωτογραφίας, στα μαθήματα Οπτική αντίληψη και Σημειολογία της εικόνας. Έκτοτε εργάζεται ως αυτοαπασχολούμενος αλλά και επισκέπτης καθηγητής σε εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς. Το 2013 ολοκλήρωσε δύο ακαδημαϊκά προγράμματα σπουδών στην Κινηματογραφική Γλώσσα και Θεωρία Χρώματος στον Κινηματογράφο από το πανεπιστήμιο Wesleyan και ένα πρόγραμμα σπουδών από το πανεπιστήμιο της Κοπενχάγης για τον Σκανδιναβικό Κινηματογράφο. Από το 2012, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης παρακολουθεί στοχευμένα ακαδημαϊκά προγράμματα σπουδών (courses), από διεθνή πανεπιστήμια, πέραν του Κινηματογράφου, στην Ψυχολογία και την Ιστορία της Τέχνης, ενώ παράλληλα φοιτεί στην Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ/Τμήμα Σπουδών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Είναι εξωτερικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εισηγητής της Ακαδημίας Κλινικών Σπουδών ΑΚΣΠΑ, στο πρόγραμμα «Σινεμά και Ψυχανάλυση», τακτικός συνεργάτης ΙΚΕ σε προγράμματα δια βίου μάθησης, μέλος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας, editor του περιοδικού www.fmag.gr, μέλος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων και ανεξάρτητος επιμελητής εκθέσεων.

Η πρώτη του προσωπική κινηματογραφική δουλειά, το ποιητικό ντοκιμαντέρ "Interlude", συμπεριλήφθηκε στο επίσημο Shortlist του Szczecin European Film Festival 2015, ανάμεσα στα 30 επιλεγμένα φιλμς από το σύνολο των 1749 που υποβλήθησαν, από 86 χώρες του κόσμου.