Visual Diary - Προσωπικό ημερολόγιο / Personal Narratives - Προσωπικές Αφηγήσεις

Body – Landscape – Urbanism -- Φωτογραφία: Ελένη Μουζακίτη
· Workshops · Φιλιππιάδα // Δημοσίευση: 24 Νοε 2015

τριήμερο workshop φωτογραφίας με την καταξιωμένη φωτογράφο Ελένη Μουζακίτη από την φωτογραφική ομάδα Φιλιππιάδας Κα.Δρώ

Οι καθημερινές μας συναναστροφές και σχέσεις, οι ένθρωποι που αγαπέμε και αυτοί που συναντάμε τυχαία, ο εαυτός μας, το σώμα μας και τα σώματα των άλλων, οι χώροι που κινούμαστε (δημόσιοι και ιδιωτικοί), τα αντικείμενα και η διακόσμηση του σπιτιού, η φύση, τα κτίρια, τα συμβάντα είναι μερικά μόνο από τα θέματα που μας καλούν να μεταμορφωθούν σε φωτογραφικές εικόνες και να ενδιαφέρουν κι άλλους εκτός από εμάς.

Σε αυτό το σεμινάριο – εργαστήριο θα αναλυθεί μια σημαντικηή τάση της σύγχρονης φωτογραφικής καλλιτεχνικής παραγωγής που εστιάζει σε αυτό που θα ονομάζαμε αυτοβιογραφία, προσωπικό βίωμα, προσωπικό (οπτικό) ημερολόγιο (visual diary), ιδιωτικές στιγμές. Οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν να βλέπουν γύρω τους και να αφηγούνται με φωτογραφικό τρόπο αυτά που τους απασχολούν, κοινώς να χρησιμοποιούν τη μηχανή ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης ικανό να αναδείξει την προσωπική τους δημιουργική προσέγγιση σε ό,τι τους αφορά. Θα συζητηθούν πρακτικά και τεχνικά θέματα (θέματα φωτισμού, συνθηκών χαμηλού φωτισμού, γωνιών λήψης), θέματα σύνθεσης, καθώς και ζητήματα σχέσης μορφής - περιεχομένου.Οι συμμετέχοντες καλούνται να φωτογραφίσουν εντατικά να εξερευνήσουν φωτογραφικά τον εαυτό τους, το περιβάλλον τους, τους άλλους, τις σχέσεις τους, να αναστοχαστούν για το ρόλο τους ως παρατηρητή σε όλα αυτά και να συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργική διαδικασία σχολιασμού – κριτικύς των φωτογραφιών μέσα σε ενα σεμιναριακό περιβάλλον που υποστηρίζει τον πειραματισμό και τη διερεύνηση των (προσωπικών) φωτογραφικών τους ορίων.

Στόχος είναι η παραγωγή ενός σώματος προσωπικής δουλειάς, η εξάσκηση της φωτογραφικής και κριτικής ματιάς, καθώς και η επαφή με τις πρακτικές της πολύπλοκης διαδικασίας επιλογής και διαδοχής των εικόνων (editing and sequencing) για την (προσωπική) νοηματοδότηση του έργου.

Στο σεμινάριο – εργαστήριο θα γίνει παρουσίαση της θεματικής και των φωτογράφων – καλλιτεχνών, των οποίων το έργο έχει απασχολήσει η συγκεκριμένη θεματική. Θα δειχθεί και θα συζητηθεί ένα μεγάλο δείγμα της δουλειάς του κάθε δημιουργού μέσω φωτογραφιών και μικρών βίντεο. Η θεματική ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία της τεκμηριωτικού ύφους φωτογραφίας (documentary style photography).

Αναλυτικά το πρόγραμμα του workshop έχει ως εξής:

Παρασκευή
18:00–22:30

Εισαγωγή. Γνωριμία με τους συμμετέχοντες. Πρώτη παρουσίαση της θεματικής και φωτογράφων – καλλιτεχνών, των οποίων το έργο έχει απασχολήσει η συγκεκριμένη θεματική: Αυτοβιογραφία, Οπτικό προσωπικό ημερολόγιο, ιδωτικές στιγμές, οδοιπορικό (Visual Diary, Domestic - Intimate Life, Road Trip). Ανάθεση ασκήσεων για την επόμενη μέρα. Οι συμμετέχοντες καλούνται μετά το μάθημα να φωτογραφίσουν, και να φέρουν το υλικό τους την επόμενη μέρα στο σεμινάριο.

Σάββατο
13:00 – 16:00

Ανάπτυξη της θεματικής. Συνέχεια της παρουσίασης των σύγχρονων τάσεων. Θα δειχθεί και θα συζητηθεί ένα μεγάλο δείγμα της δουλειάς του κάθε δημιουργού μέσω φωτογραφιών και μικρών βίντεο. Η θεματική ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία της τεκμηριωτικού ύφους φωτογραφίας (documentary style photography). Θα θιγούν συναφή θέματα από την Ιστορία της Τέχνης και θα γίνει αναφορά στο έργο εικαστικών καλλιτεχνών για καλύτερη κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στα δύο μέσα και την αλληλεπίδραση τους.

16:30 – 20:30

Κριτική προσέγγιση της παραγόμενης δουλειάς της προηγούμενης μέρας. Εμβόλιμες αναφορές σε σύγχρονους καλλιτέχνες – φωτογράφους και παρουσίαση της δουλειάς τους με αφορμή προβληματισμούς που ανακύπτουν από το έργο των συμμετεχόντων και στόχο την καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων που ανακύπτουν. Ανάθεση εργασίας για την επόμενη μέρα.

Κυριακή
12:00 – 18:30

Κριτική προσέγγιση της δουλειάς που προέκυψε την προηγούμενη μέρα και συνολική αποτίμηση της δουλειάς των δύο ημερών.
Τελικό editing της δουλειάς του/της κάθε συμμετέχοντα /ουσας. Ζητήματα που απασχολούν κατά τη διαδικασία επιλογής και διαδοχής, συνδυασμού εικόνων και συγκρότησης σειράς. Συμβουλές και κατευθύνσεις. Τρόποι παρουσίασης και η επίδρασή τους στη νοηματοδότηση του έργου.

ΥΓ: Οι συμμετέχοντες μπορούν εάν θέλουν να στείλουν δείγμα της φωτογραφικής τους δουλειάς (μέχρι 30 φωτογραφίες) 10 μέρες πριν από την έναρξη του σεμιναρίου. Δεν απαιτείται ειδικός ή ακριβός φωτογραφικός εξοπλισμός (δεν εξαιρούνται κινητά).

Συνολο ωρών: 18

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα δοθούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης του workshop.


Η Ελένη Μουζακίτη είναι εικαστική καλλιτέχνις-φωτογράφος, εισηγήτρια σεμιναρίων σύγχρονης καλλιτεχνικής φωτογραφίας, σύμβουλος ανάπτυξης προσωπικού φωτογραφικού πρότζεκτ, οργάνωσης πορτφόλιο και έκδοσης βιβλίου και επιμελήτρια εκθέσεων.

Σπούδασε γερμανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, FU Βερολίνου και στο Πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης με υποτροφία του DAAD καθώς και φωτογραφία στην Αθηνα (ΑΚΤΟ και Φωτογραφικός Κύκλος). Από το 1993 έως το 1998 εργάστηκε ως free-lance φωτογράφος για περιοδικά,δισκογραφικές εταιρείες, θέατρα και χοροθεατρικές ομάδες στην Αθήνα. Με υποτροφία του ΙΚΥ συνέχισε τις σπουδές της στη φωτογραφία σε επίπεδο ΜΑ στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ως υπότροφος του ΙΚΥ και του Ωνασείου Ιδρύματος εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη Φωτογραφία Ντοκουμέντου ως καλλιτεχνική - δημιουργική πρακτική στο School of Art, Design and Technology, University of Derby, (Μ. Βρετανία). Συμμετείχε σε συνέδρια και έδωσε διαλέξεις πάνω στο φωτογραφικό της έργο στη Blue Sky Gallery στο Πόρτλαντ (Όρεγκον) των ΗΠΑ, στο μεταπτυχιακό των Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Έχει συγγράψει μαζί με τον Κώστα Ιωαννίδη το κεφάλαιο «Η Φωτογραφία του Κοινωνικού Χώρου» στο βιβλίο του Κ.Ιωαννίδη Σύγχρονη Ελληνική Φωτογραφία. Ένας αιώνας σε τριάντα χρόνια (εκδ.FUTURA και ΜΦΘ). Δίδαξε το μάθημα της Φωτογραφίας και της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2002-2005) και στο New School Athens. Υπήρξε επισκέπτρια εισηγήτρια στο προπτυχιακό και το μεταπτυχιακό τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Από το 2013 είναι εισηγήτρια σεμιναρίων δημιουργικής φωτογραφίας στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας (HCP). Ως επιμελήτρια οργάνωσε και συνεπιμελήθηκε φέτος μαζί με το Λάμπρο Παπανικολάτο τρεις εκθέσεις στον Ευρωπαϊκό Μήνα Φωτογραφίας στην Αθήνα (APhF:15).

Ως καλλιτέχνις έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ συμμετείχε σε πολλές σημαντικές ομαδικές και διεθνή φωτογραφικά φεστιβάλ. Έχει διακριθεί σε διεθνείς φωτογραφικούς διαγωνισμούς (Ian Parry Award –Sunday Times, και London Photographic Awards). Φωτογραφική δουλειά της έχει δημοσιευθεί σε πολλές εφημερίδες, περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχουν εκδοθεί τρία λευκώματα με φωτογραφιές της (Επισκέπτες, Πίσω από τη σκηνή και in limbo). Έργα της ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ, Όρεγκον, Η.Π.Α., του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του ACG Art Collection καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.