Wesen: Επιστροφή στο Σώμα - Επιστροφή στην Αναγέννηση

φωτογραφία ενός αγάλματος
· Διάφορα · Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 25 Νοε 2015

έκθεση - αφιέρωμα στην έρευνα του International Research Laboratory of Performing Arts "AlmaKalma" με εικαστικά φωτογραφήματα και visual - audio installation

Το metamatic:taf έχει τη χαρά να φιλοξενήσει την έκθεση - αφιέρωμα στην έρευνα του International Research Laboratory of Performing Arts - AlmaKalma με εικαστικά φωτογραφήματα και visual - audio installation που έχει τον τίτλο Wesen: Επιστροφή στο Σώμα - Επιστροφή στην Αναγέννηση. Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015 στις 19:00 και θα διαρκέσει έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Το Wesen, φιλοσοφικός όρος του Martin Heidegger, είναι ένα σημαίνον ενεργοποίησης.
Είναι η σχέση μας με τις υπαρκτότητες, η σχέση μας με το βλέμμα στον ορίζοντα του αόρατου. Είναι η έξαρση της στιγμής, γεμάτη χάος όπου όλα κινούνται στη φορά της ορμής προς μια μεγάλη επιστροφή. Την επιστροφή στο «σώμα», την επιστροφή στην «αναγέννηση».

Η έκθεση έχει σκοπό την παρουσίαση, μέσω οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων και φωτογραφιών, της έρευνας που πραγματοποιείται από το International Research Laboratory of Performing Arts "AlmaKalma", το οποίο λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Μήτρου. Τα έργα παρήχθησαν σε βάθος χρόνου για τις εκάστοτε ανάγκες των performance του Research Laboratory στην γκαλερί Χ-ART-Ι, στο Θέατρο Αθήναιον, στους δημόσιους χώρους του ΑΠΘ και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MMCA).

Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί performance / installation του Research Laboratory σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μήτρου στην οποία συμμετέχουν οι: Μαρία Χαρέλα, Μάρω Θεοδοσίου, Σεμπάστιαν Τσιφής, Ιωάννα Σκαντζέλη, Χάρης Μεσηνιώτης, Manuel Baldassare, Emma Grace, Χριστίνα Σιριοπούλου, Φωτεινή Τερζή, Αθανάσιος Μαργούτας, Σοφία Δρακοπούλου, Σοφία Στεργίου, Σταύρος Καπετάνιος.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Φωτογραφία: Βασίλης Καρκατσέλης

Ποιήματα της Ιωάννας Σκαντζέλη παρουσιαζόμενα φωτογραφικά από τον Βασίλη Καρκατσέλη.

Video Art: Yiota Chatzi (London), Daniela Prost (Paris).

Slide show με φωτογραφίες από την performance του Εργαστηρίου Έρευνας "F-F or Santa Sangre" (2014). Στην προβολή συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι: Αθανάσιος Αθανασιάδης, Μανώλης Βάρνας, Υπατία Βρεττού, Κατερίνα Ζαχαριάδου, Θεανώ Καραολανίδου, Βασίλης Καρκατσέλης, Βασίλης Μαντάς, Νίκη Μπάτση, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Γιώργος Παπουτσής, Θανάσης Ράπτης, Άγγελος Σοφιανίδης, Σταύρος Τσικόγιας, Αλέκα Τσιρώνη, Χρήστος Χίτσιος.

Ηχητική εγκατάσταση: Manuel Baldassare (Italy).

Εικαστικό πορτέτο του Χρήστου Πειραλή, αρχιτέκτονα - ζωγράφου, για μελλοντική performance, με θέμα τον Van Gogh, του Εργαστηρίου Έρευνας. Performer: Σεμπάστιαν Τσιφής.

Επιμέλεια: Στέλλα Μανικάτη, Ιστορικός της Τέχνης


Σχετικά με το metamatic:taf

To metamatic:taf (The Art Foundation) είναι ένας οργανισμός ο οποίος από το 2009 λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας με σκοπό την υλοποίηση και τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες σχετίζονται με κάθε μορφή τέχνης. Είναι ένας ανοιχτός τόπος συνεύρεσης και διαλόγου, προσιτός και προσβάσιμος στο κοινό όλο τον χρόνο, επτά ημέρες την εβδομάδα (min 200,000 επισκέπτες το χρόνο). Αποτελεί μια πλατφόρμα διακίνησης σύγχρονων ιδεών και πρακτικών, όπου η σκέψη δε διαχωρίζεται από την πράξη και ο πολιτισμός γίνεται αντιληπτός ως καθημερινή δράση και βίωμα, προσφέροντας μια συνολική καλλιτεχνική, εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία. Από το Σεπτέμβριο του 2012, το TAF/The Art Foundation μετονομάστηκε σε metamatic:taf και συμπληρώνει τη δράση του με την παρουσία του και στο on-line περιβάλλον μέσω της διαδικτυακή πλατφόρμας www.metamatictaf.gr, το οποίο λειτουργεί ως προέκταση των πρακτικών του, τόσο στο ελληνόφωνο όσο και στο αγγλόφωνο κοινό. Το ηλεκτρονικό metamatic:taf διατηρεί τον προσανατολισμό του φυσικού χώρου της Νορμανού, την ίδια στιγμή όμως ανατροφοδοτείται από πολλά ακόμα σύνθετα ζητήματα που τίθενται στο δικτυακό εγχείρημα. H προβολή των εκδηλώσεων του χώρου αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του περιεχομένου του website, ενώ το κύριο σκέλος αφορά στη συγκρότηση μίας δραστήριας πλατφόρμας επικοινωνίας και συνάντησης ετερόκλητων πρακτικών σε ψηφιακό περιβάλλον.