Όταν η φωτογραφία συναντά την ποίηση του Τάσου Φάλκου - Αρβανιτάκη

κορίτσι με λευκό φόρεμα ίπταται πάνω από τη θάλασσα την ώρα που δύει ο ήλιος
· Διάφορα · Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 09 Ιουν 2016

έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στην ποίηση του Τάσου Φάλκου - Αρβανιτάκη

Το Ίδρυμα «ΥΔΡΙΑ» και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν σε μια σύνθετη βραδιά «τέχνης στο δρόμο» αφιερωμένη στην ποίηση του Τάσου Φάλκου - Αρβανιτάκη, με φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν για συγκεκριμένα ποιήματά του, απαγγελίες αυτών, προβολές και μουσική την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 στις 20:30 στον πεζόδρομο της Παπαμάρκου (περιοχή Πλατείας Άθωνος).

Τα ποιήματα αποτυπώνουν στις φωτογραφίες τους οι: Εύη Δαλλίδου, Δημήτρης Δικμάνης, Βασίλης Καρκατσέλης, Τερψιχόρη Κουζούνη, Μαρία Λαμπριανίδου, Ερασμία Μεταλλίδου, Λευτέρης Μικρός, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Νίκη Μπάτση, Δημήτρης Μπουρδάνης, Νάνσυ Ντόκα, Σταύρος Ξηρός, Μένη Σεϊρίδου, Έλσα Τζιάνα, Θώμη Τζήμου

Performance:

Θεατρική Ομάδα Ενδοχώρα: Ιωάννα Ευθυμιάδου, Μιράντα Παπαγεωργίου, Σόφη Σπυρίδου, Αριστέα Σιώκη, Γιώργος Καμπούρης
Γενική επιμέλεια: Γ.Καμπούρης

Ποιήματα θα απαγγείλουν: η Τιτίκα Αρβανιτάκη και η ηθοποιός Αθηνά Ευσταθίου

Θα ακολουθήσει βραδιά τζαζ με τους:

  • Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου, τραγούδι
  • Φίλιππο Κωσταβέλη, πιάνο
  • Γιώργο Σμυρνή, κοντραμπάσο

Φωτογραφία και κείμενο (λογοτεχνικό)

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνεχίζοντας τη μακροχρόνια προσπάθεια του για σύσφιξη των σχέσεων της ποίησης και της φωτογραφικής εικόνας, σας προσκαλεί σε μία πολύμορφη έκθεση φωτογραφίας που προέκυψε από τη δέσμευση των φωτογράφων να εργαστούν επάνω σε δοσμένο (από τον ποιητή) υλικό. Όχι φωτογραφίες πάνω σε οποιοδήποτε κείμενο ή ποίηση που ταιριάζει στις φωτογραφίες ή φωτογραφίες που συνοδεύουν τον αγαπημένο μας ποιητή, αλλά κάτι άλλο, πολύ σκληρότερο και δυσκολότερο. Κατανόηση σε βάθος του ποιήματος και δημιουργία εικόνας ικανής να εκφράσει αυτό που νόμισε ο φωτογράφος, πως εννοούσε ο ποιητής.

Η δημιουργία έργου επί μίας ιδέας (πολιτικής, κοινωνικής ή ότι άλλο) είναι η υπέρτατη άσκηση. Νομίζουμε πως τα αποτελέσματα δικαιολογούν τη διοργάνωση.

Προσδοκούμε σε αυτή να συνυπάρξουν αρμονικά ή σε ιδιότυπες εντάσεις οι δύο ξεχωριστές μορφές έκφρασης, η ποίηση και η φωτογραφία. Προσδοκούμε να λειτουργήσουν θετικά και συμπληρωματικά τα αποτελέσματα του σύνθετου ποιητικού λόγου που ενέπνευσε σύνθετης ανάγνωσης φωτογραφίες. Διαφορετικά είδη γραφής (λογοτεχνικής και φωτογραφικής) θα συνυπάρχουν στον ίδιο, νέο, ελεύθερο σε διάδραση και έξω από τη φόρμα των τυποποιημένων μορφών παρουσίασης έργου (και για τις δύο μορφές έκφρασης) ανοικτό χώρο, για μία διάδραση, ελπίζουμε απολαυστική, μεταξύ των πάντων.

Κείμενο και φωτογραφία ή φωτογραφία και κείμενο θα βρεθούν σε «σιωπηλό διάλογο» με τον εαυτό τους, κατά πρώτον, και με το κοινό σε δεύτερη φάση, μέσω της ιδιαιτερότητας της ματιάς και των δυνατοτήτων αναγωγής του κάθε ξεχωριστού θεατή.

Θα τις πλησιάσουμε στη «χειροπιαστέ τους» μορφή, με την υλικότητα του τυπωμένου έργου, στην άυλη τους μορφή, σαν εικόνες μίας προβολής και φυσικά θα απολαύσουμε και ακουστικά τα ποιήματα, μέσω απαγγελιών

Η πρόκληση είναι και για τη «συσχετιστική» δημιουργία των δημιουργών, στην απελευθερωτική των θεατών/ επισκεπτών της έκθεσης/έργων.

Βασίλης Καρκατσέλης, Επιμελητής της έκθεσης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΦΚΘ