Καταστροφή των μνημείων της Χριστιανικής Ανατολής

δίδυμος ναός Αγ. Δημητρίου και Αγ. Γεωργίου στο Κάστρο της Αίγινας
· Διαγωνισμοί · Διάφορα · Αποτελέσματα · *Διαδίκτυο // Δημοσίευση: 14 Ιουν 2016

διάκριση του Αιγινίτη Νίκου Μούρτζη σε διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας

Μια σημαντική διάκριση (2ο βραβείο) πήρε ο φωτογράφος Νίκος Μούρτζης από το φωτογραφικό εργαστήρι Αίγινας, στον διεθνή διαγωνισμό που έγινε από τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) με θέμα την «Καταστροφή των μνημείων της Χριστιανικής Ανατολής».

Ο διαγωνισμός αφιερώθηκε στα ακίνητα μνημεία της Ανατολικής Χριστιανικής παράδοσης, η σπουδαιότητα των οποίων είναι πολύ μεγάλη και αποτελούν τμήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των λαών της γης. Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού ήταν διεθνής και αποτελείτο από 10 άτομα και τους δύο συμβούλους της Δ.Σ.Ο. Οι κριτές ψήφισαν αφού έλαβαν γνώση του υλικού που στάλθηκε για το διαγωνισμό αλλά δίχως να μάθουν τα ονόματα των διαγωνιζομένων. Στο σύνολο τις διαδικασίας τηρήθηκε η ανωνυμία των συμμετεχόντων, ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της αξιολόγησης.

Ο Αιγινίτης φωτογράφος πήρε μέρος στη κατηγορία «Μνημεία εγκατελελειμένα που αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου λόγω μη χρήσης τους υποχρεωτικής ή εθελουσίας» με φωτογραφίες από το δίδυμο ναό, τις εκκλησίες του Αγ. Δημητρίου και του Αγ. Γεωργίου του Κάστρου, στη κορυφή της παλιαχώρας στην Αίγινα.Το βραβείο συνοδεύτηκε και με το χρηματικό έπαθλο των 1000 ευρώ.

Στην κορυφή του λόφου της Παλαιοχώρας* στην Αίγινα,στον μικρό Μιστρα όπως λέγεται, είναι χτισμένο από τούς

Βενετούς, το 1654 το Κά στρο και δύο μεγάλες εκκλησίες ενωμένες, είναι οι Δίδυμες Βασιλικές με δύο ιερά – εισόδους του Αγ. Δημητρίου και του Αγ. Γεωργίου του Κάστρου, η μία για τους Λατινόρρυθμους και μία για τους Ελληνόρρυθμους καθολικούς. Η θέα για τους περιπατητές που το επισκέπτονται ειναι φανταστική κι απο κει φαίνονται η περιοχή της Σουβάλας και της Αίγινας (χωρα). Τα στοιχεια της εγκατάλειψης ειναι φανερά αν και εχουν γίνει κατα καιρους προσπάθειες για να σωθούν.

*Παλαιοχώρα ονομάζεται η περιοχή του απόκρημνου λόφου, κοντά στον Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας (Άγιος Νεκτάριος), ο οποίος είναι σπαρμένος με ξωκλήσια και ερείπια βυζαντινής πόλης. Η τοποθεσία είναι επίσης γνωστή σαν «Νησιώτικος Μυστράς». Οι αρχαιολόγοι τοποθετούν στην ίδια θέση την αρχαία πόλη της Αίγινας.Εκεί εγκαταστάθηκαν οι Αιγινήτες, περί το 896 μ.Χ., για να αποφύγουν τις επιδρομές των Σαρακηνών κουρσάρων και παρέμειναν ως το 1800 μ.Χ., οπότε και επέστρεψαν στην περιοχή του λιμανιού, όπου είναι σήμερα η πόλη της Αίγινας.

Τα σπίτια της μεσαιωνικής αυτής πόλης κάλυπταν όλη την ΝΔ πλαγιά του λόφου και ανέβαιναν αμφιθεατρικά ωςτην κορυφή. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με το εμπόριο και την ναυτιλία και καλλιεργούσαν τα μικρά κτήματα και περιβόλια γύρω από την περιοχή της πόλης. Κατά τη διάρκεια της κατοίκησής της η Παλαιοχώρα δεν κατάφερε πάντα να αποφύγει την καταστροφή. Από τον 9ο - 12ο αιώνα είναι ελάχιστες οι μαρτυρίες για την Αίγινα αλλά είναι γνωστό ότι μαστιζόταν έντονα από την πειρατεία και η ιστορία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις περιόδους κατοχής από τους Φράγκους, τους Ενετούς και της Οθωμανούς.