Visual Literacy

ασπρόμαυρη φωτογραφία ενός παιδιού κι ενός ποδηλάτου
· Workshops · Αθήνα // Δημοσίευση: 03 Απρ 2017

σεμινάριο οπτικής παιδείας και ανάπτυξης του βλέμματος με τον Παναγιώτη Κασίμη

Η φωτογραφική γλώσσα έχει τους δικούς της κανόνες και τη δική της ιδιαίτερη γραμματική, και όπως κάθε γλώσσα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα ποίημα ή μια φλυαρία. Είναι η γλώσσα την οποία, ως φωτογράφοι, οφείλουμε να γνωρίζουμε ώστε ο φωτογραφικός μας λόγος να μην είναι άναρθρος, αλλά σαφής.

Σ’ αυτό το σεμινάριο θα στοχεύσουμε στην εκμάθηση της φωτογραφικής γλώσσας και στη χρήση της, πέρα από είδη, ρεύματα, κατευθύνσεις ή σχολές. Στη διάρκειά του δεν θα ασχοληθούμε μόνο με τη φωτογράφηση και την κριτική, αλλά θα προχωρήσουμε βαθύτερα. Θα προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε πως και τι βλέπουμε, καθώς και τι σημαίνει «να βλέπεις». Θα μιλήσουμε για την καλλιτεχνική πρόθεση και θα μάθουμε πως να θέτουμε τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό και τη δουλειά μας. Θα εστιάσουμε στη χρήση της φωτογραφικής γλώσσας από τον κάθε ένα από τους συμμετέχοντες, καθώς και στο πως θα μπορέσει να την αναπτύξει μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες, εξελίσσοντας έτσι τον φωτογραφικό του λόγο. Η ανανεωμένη ύλη του σεμιναρίου συμπεριλαμβάνει και την εξέλιξη του καλλιτεχνικού βλέμματος, όχι μόνο στη φωτογραφία, αλλά και σε άλλες οπτικές τέχνες, όπως η ζωγραφική και ο κινηματογράφος. Το workshop απευθύνεται αυστηρά σε σοβαρά ασχολούμενους με τη φωτογραφία.

 

Προϋποθέσεις και Διαδικασία Συμμετοχής
Βασικές γνώσεις χρήσης φωτογραφικής μηχανής (δεν θα συζητηθούν τεχνικά θέματα) Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν ένα μικρό δείγμα δουλειάς τους (portfolio), αποτελούμενο από δέκα (10) με δεκαπέντε(15) φωτογραφίες στο email: panos@kasimisphotography.com

 

Συνοπτικά
Έναρξη: Τετάρτη 19 Απριλίου 2017, στις 18:00
Συναντήσεις: Κάθε Τετάρτη 6:00 - 10:00μμ
Διάρκεια: 16 ώρες
Συμμετέχοντες: 10 άτομα

 

Δηλώσεις Συμμετοχής - Κρατήσεις Θέσεων
Τηλεφωνικά στο 6944875505 και στο panos@kasimisphotography.com

 

Μικρό Βιογραφικό του Εισηγητή
Ο Παναγιώτης Κασίμης σπούδασε φωτογραφία στο Royal College of Arts του Λονδίνου. Έχει υπάρξει μαθητής του Chris Killip και της Mary Ellen Mark. Φωτογραφίζει τα τελευταία 30 χρόνια, και διδάσκει φωτογραφία από το 1999. Είναι διαπιστευμένος δάσκαλος φωτογραφίας και οπτικών τεχνών από τον διεθνή οργανισμό ElSevie ("Teaching Photography and Visual Arts", 2009). Έχει διοργανώσει και διδάξει σεμινάρια και workshops φωτογραφίας για παιδιά (Kids & Family, Τεχνόπολις - 2009) και ενηλίκους (Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα - 2014, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας -2013, PhotOrion Ρόδος-2012, Deutsche Telekom, Πύλος -2011). Έχει διδάξει φωτογραφία στο Α' Πειραματικό Λύκειο Αθήνας, στην ομάδα «Διάθλαση» του Δήμου Δάφνης και στην «Ιόνιο Σχολή».
Έχει εκθέσει φωτογραφίες του στην Αθήνα, στη Ρώμη (Centro Luigi Di Sarro, 2014), στην Κωνσταντινούπολη (2014), στο Juneau της Αλάσκα (2005), στο Eindhoven της Ολλανδίας (1999), και στο Λονδίνο. Το 2004 δέχθηκε επιχορήγηση (fellowship) από το University of Houston σε συνεργασία με το Houston Center of Photography. Το βιβλίο, αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς του στη Λατινική Αμερική, εκδόθηκε το 2009 από τον εκδοτικό οίκο Ambious της Washington, με τίτλο "Days Away". Το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Αστικά Ημερολόγια» εκδόθηκε στην Αθήνα το 2013, με πρόλογο του γνωστού αμερικανού φωτογράφου, Larry Fink. Το 2001, μαζί με οκτώ φίλους και μαθητές, ίδρυσε τον Φωτογραφικό Σύλλογο «Εννέα». Το 2013 ίδρυσε το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.