Σεμινάρια Φωτογραφίας

στιγμιότυπο απο το μάθημα
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 13 Σεπ 2017

με τον Παναγιώτη Γούλιαρη στο Χώρος Τέχνης Ασωμάτων

Αντικείμενο των Σεμιναρίων

Α. Καλλιτεχνικό (19:00 - 22:00):

Το καλλιτεχνικό σεμινάριο αναπτύσσεται πάνω στον κεντρικό άξονα «Ιστορία – Θεωρία – Τεχνική – Σύνθεση – Κριτική» και αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με το φωτογραφικό ιδίωμα και τη φωτογραφική πρακτική. Στο μάθημα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη φωτογραφική σύνθεση. Στην καλλιέργεια δηλαδή ενός φωτογραφικού βλέμματος και στην ανάπτυξη της οπτικής αντίληψης.

Η συνειδητοποίηση της προνομιακής σχέσης που αποκτά ο φωτογράφος με το περιβάλλον του και η συνακόλουθη αποκάλυψη της φωτογραφικής εκδοχής του κόσμου μέσα από το προσοφθάλμιο της μηχανής, αποτελεί κεντρικό στόχο του σεμιναρίου.

Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με το έργο των σπουδαίων καλλιτεχνών του παρελθόντος καθώς επίσης και με το έργο σύγχρονων δημιουργών. Η παρουσίαση του έργου τους πραγματοποιείται με όρους συνθετικής ανάλυσης.

Ταυτόχρονα διεξάγεται σε εβδομαδιαία βάση κριτική portfolio και επιμέλεια του εν εξελίξει έργου των φωτογράφων.

Φωτογραφικές Εξορμήσεις: Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οργανώνονται φωτογραφικές εξορμήσεις στις οποίες επιλύονται στην πράξη τεχνικά ζητήματα, όπως επίσης και ζητήματα φωτογραφικής σύνθεσης. Στη συνέχεια γίνεται κριτική τόσο των φωτογραφιών που προκύπτουν από αυτές τις εξορμήσεις, όσο και του τρόπου φωτογράφησης.

Β. Τεχνικό (18:00 - 19:00):

Το σεμινάριο καλύπτει τις ανάγκες του φωτογράφου τόσο σε επίπεδο λήψης (Depth of Field, Lenses, Camera Body, User Settings, Programmed Auto Mode, Shutter Priority Mode, Aperture Priority Mode, Manual Mode, Focusing, Exposure Compensation, Release Mode, Image Quality, Image Size, ISO Sensitivity, Matrix-Center Weighted and Spot Metering, White Balance κλπ), όσο και σε επίπεδο επεξεργασίας της εικόνας. Μετά το πέρας της παρακολούθησής του ο φωτογράφος αποκτά αυτάρκεια στις τεχνικές παραμέτρους του φωτογραφικού μέσου. Προγράμματα Επεξεργασίας Φωτογραφιών: ADOBE LIGHTROOM CC (Loading Images, Saving Files, Develop Workflow, Raw Files, Tools, Selections, Layers, Tone Curve, Levels, Targeted Adjustments, Processing into Black & White, Sharpening & Noise Reduction, Spot Removal Tool, Split Toning, Dramatic B&W Image, White Balance Correction, Night Image Process, Histogram, Filters, Lens Correction, Smart Objects, Effects, Camera Calibration) SILVER EFEX PRO - COLOR EFEX PRO

Portfolios Μαθητών Σεμιναρίου
Γιώργος Χαραλάμπους
Βασίλης Βασιλείου
Κατερίνα Σπυροπούλου
Κώστα Κατσούρης
Ελένη Τρέσσου
Χρήστος Χαραλάμπους
Γιάννης Πασχάλης
Κώστας Ρουμπόπουλος
Μιχάλης Μελαχροινίδης
Δέσποινα Κεφαλίδου
Θοδωρής Λίζος
Δήμητρα Σκαντζού
Τάσος Λευκιμιώτης
Άγγελος Νικολόπουλος
Στράτος Ζωγράφος
Νίκη Βλάχου
Έλενα Σκρήπκα
Χρήστος Σακκάς
Αλίκη Κεραμίδα
Εύη Χιωτίνη
Σοφία Μαντζαφού


Βιογραφικά Στοιχεία
Ο Παναγιώτης Γούλιαρης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια πραγματοποίησε τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου και εκπονεί τη Διδακτορική Διατριβή του με αντικείμενο τη Φωτογραφική Θεώρηση του Αστικού Τοπίου. Το 2001 παρακολούθησε το Βασικό Σεμινάριο Φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη, καθώς επίσης και το Προχωρημένο στη Σύρο. Ήταν μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου Αθηνών κατά την περίοδο 2001-2014. Δίδαξε ως βοηθός στο Διατομεακό Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης 7ου-8ου Εξαμήνου της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. κατά τα Ακαδημαϊκά Έτη 2006-07, 2007-08 και 2008-09. Κατά την περίοδο 2009-12 δίδαξε με την ιδιότητα του Συμβασιούχου Λέκτορα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Δ.Π.Θ. στα μαθήματα: Αρχιτεκτονική Τοπίου 4ου Εξαμήνου, Οπτικο-ακουστικές Τέχνες 6ου Εξαμήνου, Αστικός Σχεδιασμός 7-8ου εξαμήνου και Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 9ου εξαμήνου. Κατά την περίοδο 2009-2012 δίδαξε στο Εργαστήρι Φωτογραφίας του Δήμου Περιστερίου. Το φθινόπωρο του 2012 ίδρυσε τη Φωτογραφική Ομάδα Camera Work και επιμελείται καλλιτεχνικά την ιστοσελίδα.
Κατά την περίοδο 2012-2013 δίδαξε φωτογραφία στα Εργαστήρια Τέχνης και Πολιτισμού στην Αγία Παρασκευή. Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Τάκης Κοζόκος (Επίκουρος Καθηγητής Δ.Π.Θ.) Από το 2013 διδάσκει φωτογραφία στον Χώρο Τέχνης Ασωμάτων στο Θησείο.
Έχει πάρει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις Αρχιτεκτονικού και Φωτογραφικού Έργου στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Είναι ιδρυτικό μέλος των Extrude Architects. Eίναι συνεργάτης του Φωτογραφικού Πρακτορείου Millennium Images με έδρα το Λονδίνο.