D' Apres Rodin

γυναικείο γυμνό σώμα
· Εκθέσεις · Ρέθυμνο // Δημοσίευση: 25 Σεπ 2017

έκθεση του Στέλιου Σκοπελίτη στη Γκαλερί Μορφές

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, στις 20:00, εγκαινιάζεται η νέα έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στους χώρους της Γκαλερί Μορφές, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων από την ίδρυσή του και κάτω από το γενικό τίτλο Δέκα Κεφάλαια. Έργα από τη Μόνιμη Συλλογή.

Πρόκειται για μία επιλογή έργων, δωρεά από τον Στέλιο Σκοπελίτη στο Μ.Σ.Τ. Κρήτης (2009), μέρος της σειράς D’Apres Rodin (1989).
Με αυτόν τον τρόπο το κοινό θα έχει μία πληρέστερη εικόνα της δουλειάς του σημαντικού Έλληνα φωτογράφου και της τομής που δημιούργησε στα δεδομένα της τέχνης στον τόπο μας.

Η σειρά των έργων D ’Apres Rodin, στο σύνολό της, αποτελείται από 65 ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον Στέλιο Σκοπελίτη το 1989, με μοναδικό μοντέλο ένα κορίτσι από τη Γαλλία, την Φαμπιέν.

Στη σειρά, παρουσιάζονται φωτογραφικά τα σχέδια γυναικείων γυμνών σε αισθησιακές πόζες ως αναπαραγωγή από το Dessins Erotiques του Rodin.

O ίδιος ο φωτογράφος παρουσιάζει τη δουλειά του αυτή, στο φωτογραφικό άλμπουμ με τίτλο ΦΑΜΠΙΕΝ: D’Après Rodin που εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ, το 2003, ως εξής:

«Το 1987 βρισκόμουν στο Παρίσι... Στη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου... είδα το βιβλίο του Rodin, Dessins ιrotiques (Ερωτικά σχέδια), στην πρώτη του κυκλοφορία. Δεν δίστασα να το αγοράσω... και όταν το ξεφύλλιζα λίγο αργότερα, μπήκα στον πειρασμό να αναπαραστήσω φωτογραφικά τις εκπληκτικές αυτές ερωτικές υδατογραφίες, έχοντας κατά νου το πώς θα χρησιμοποιούσε ο Rodin τη φωτογραφική μηχανή. Έκανα πολλές προσπάθειες με Ελληνίδες, δεν τα κατάφερα. Βυθισμένες στην χριστιανική τους ψευτοηθική, γεμάτες ενοχές και φόβους μικροαστού, ήταν αδύνατον να ελευθερωθούν και να λυθεί το κορμί τους, και σταμάτησα.
[...] Το 1989, γνωριστήκαμε με την Fabienne, ένα κορίτσι από τη Γαλλία, που παρέδιδε μαθήματα γαλλικής σε Ελληνόπουλα. Δεν χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες, σε λιγότερο από έξι ώρες -στο σύνολο- είχαμε τελειώσει. Θέλω να πιστεύω πως τα καταφέραμε. Η καθυστέρηση της έκδοσης οφείλεται στην ατολμία τριών εκδοτών... Αυτό το βιβλίο το χαρίζω ολοσχερώς σε εκείνη [...]».

(Από την ιστοσελίδα των εκδόσεων ΑΓΡΑ).

Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και αποτελεί μέρος της έκθεσης επετειακού χαρακτήρα με τίτλο «Δέκα Κεφάλαια. Έργα από τη Μόνιμη Συλλογή».

Για την έκθεση Δέκα Κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν περίπου 250 από τα 650 έργα της μόνιμης συλλογής μας, έργα που αποτελούν παλαιότερες και πρόσφατες δωρεές, από ιδιώτες, συλλέκτες και κυρίως καλλιτέχνες.
Τα έργα αυτά παρουσιάστηκαν ή είναι ακόμη σε εξέλιξη, στον κεντρικό χώρο του Μ.Σ.Τ. (Μεσολογγίου 32), στα κτίρια Πυροβολικού και Δίδυμο στη Φορτέτζα, στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, στον Ενετικό Ναό της Αγίας Σοφίας, στον Χαρουπόμυλο – Πολιτιστικό Κέντρο στο Πάνορμο και στη Γκαλερί Μορφές στο Ρέθυμνο. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μ.Σ.Τ. Κρήτης.

Στο σύνολο της έκθεσης που είναι σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού, έχουν επιλεχθεί έργα που αντιστοιχούν σε δέκα ενότητες της τέχνης: Η οικειοποίηση της ιστορίας, Μυθολογίες και Πραγματικότητα, Η Ιερότητα της Φύσης, Θεολογίες, Τα αντικείμενα του ανθρώπου, Η ιεροτελεστία του Πορτραίτου, Χώροι και Τοπία, Βία, Με αφορμή την Ελένη, Ένα 24ωρο στην πόλη.

Η σειρά έργων του Στέλιου Σκοπελίτη. D' Arpres Rodin, αποτελεί μέρος της ενότητας «Η οικειοποίηση της ιστορίας».