Αγορά Φωτογραφικού Εξοπλισμού - Compact VS DLSR

Αγορά Φωτογραφικού Εξοπλισμού - Compact VS DLSR
· Εξοπλισμός // Δημοσίευση: 07 Αυγ 2011

Συνοπτική παρουσίαση κριτηρίων επιλογής Compact / DSLR

Compact / DSLR

Συχνά, όταν κάποιος αποφασίζει να ασχοληθεί περισσότερο με τη φωτογραφία και την τεχνική λήψης εκφράζει το ερώτημα εάν μία «καλή» compact μηχανή μπορεί να του προσφέρει ότι και οι ακριβότερες DSLR.

Compact

Οι compact μηχανές συνήθως χρησιμοποιούνται για τη λήψη απλών αναμνηστικών φωτογραφιών. Χαρακτηρίζονται συχνά και ως point and shoot (στόχευσε και φωτογράφησε). Η λειτουργία τους είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και ο χρήστης απλά επιλέγει το κάδρο του και πατάει το κουμπί.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας διαχωρισμός σε compact, compact superzoom και prosumer compact. Σε όλες τις κατηγορίες έχει βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα της λήψης. Ειδικότερα οι compact, που απευθύνονται σε πιο απαιτητικούς χρήστες (prosumers), παρέχουν καλύτερης ποιότητας ενσωματωμένους φακούς και δυνατότητες χειροκίνητης ρύθμισης (manual mode) διαφράγματος (aperture), ταχύτητας (shutter speed) και ευαισθησίας (ISO).

SLR (Single Lens Reflex)

Οι μονό-οπτικές reflex φωτογραφικές μηχανές, γνωστές και ως SLR (Single Lens Reflex) είναι ο ευρύτερα διαδεδομένος τύπος φωτογραφικών μηχανών. Η σκόπευση του θέματος γίνεται μέσα από το φακό. Οι μηχανές αυτές φέρουν έναν κινούμενο καθρέφτη υπό γωνία 45 μοιρών συνήθως τοποθετημένο ανάμεσα στον φακό και το φιλμ από το οποίο αντανακλάται το είδωλο στο υπερκείμενο αυτού πεντάπρισμα, που αντιστρέφει το είδωλο κατακόρυφα και οριζόντια ώστε να το βλέπουμε κανονικά στο προσοφθάλμιο - σκόπευτρο. Με το πάτημα του shutter release (κουμπί απελευθέρωσης κλείστρου) ο καθρέπτης ανυψώνεται και το είδωλο αποτυπώνεται στο φιλμ. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, το είδωλο χάνεται από το σκόπευτρο.

Μία SLR μπορεί και στην πλειονότητα έχει εναλλάξιμους φακούς. Ελάχιστες αναλογικές SLR χρησιμοποιούν ένα σταθερό ημιδιαπερατό κρύσταλλο που στέλνει ταυτόχρονα το φως και στο σκόπευτρο αλλά και στο film, με την μεσολάβηση βέβαια του κλείστρου. Η σχεδίαση αυτή δεν επιτρέπει να περάσει το 100% του φωτός προς το film αλλά στα πλεονεκτήματά της είναι ότι το είδωλο δεν χάνεται ποτέ από το σκόπευτρο λόγω της κίνησης του καθρέπτη και ο χρόνος μεταξύ πατήματος του κουμπιού και λήψης είναι μικρότερος. Επιπλέον είναι απλούστερη στην κατασκευή αλλά και αθόρυβη, αφού δεν εμπεριέχει την μηχανική κίνηση του καθρέπτη.

DSLR (Digital Single Lens Reflex)

Η διαφορά με τις SLR είναι το πρόθεμα Digital. Αντί για film 35mm υπάρχει αισθητήρας που ψηφιοποιεί το είδωλο της εικόνας. Χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες: APS-C και Full Frame. Οι κατηγορίες αυτές χαρακτηρίζουν το μέγεθος του αισθητήρα.

Το APS-C  http://en.wikipedia.org/wiki/APS-C είναι μικρότερο του Full Frame και κατά προσέγγιση ίδιο με το αναλογικό Advanced Photo System (APS) http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Photo_System. Full Frame είναι το αντίστοιχο του αναλογικού film 35mm.

 

Πλεονεκτήματα / Μειονεκτήματα

Megapixels [Ανάλυση]

Τα megapixels δεν είναι κριτήριο ποιότητας. Μία compact των 10MP δεν είναι απαραίτητα καλή όσο μία DSLR των 8MP. Ο αισθητήρας μίας compact είναι μερικές φορές έως και 25 φορές μικρότερος. Το μέγεθος των pixels ενός αισθητήρα, η απόσταση μεταξύ τους, η φωτοευαισθησία τους και τα επιπλέον χρωματικά φίλτρα παίζουν μεγάλο ρόλο. Μεγάλο ρόλο παίζει και η ποιότητα του φακού. Σε όλα αυτά υπερτερούν οι DSLR. Megapixels είναι απλά το σύνολο των pixels του αισθητήρα. Με δεδομένα τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά δύο πανομοιότυποι αισθητήρες αποδίδουν το ίδιο. Εάν στον έναν συμπιέσουμε περισσότερα pixels στις ίδιες διαστάσεις, τότε αυτός θα πρέπει να πρέπει να είναι και τεχνολογικά/ποιοτικά ανώτερος ώστε να ανταπεξέλθει της μείωσης του μεγέθους των pixels και της μικρότερης απόστασης μεταξύ τους.

Sensor size – ISO – Picture quality [μέγεθος Αισθητήρα – Ευαισθησία – ποιότητα Εικόνας]

Σε συνέχεια, το μέγεθος και η απόσταση των pixels μεταξύ τους επηρεάζουν την ποιότητα της εικόνας. Τα μεγαλύτερα pixels είναι περισσότερο φωτοευαίσθητα και «συγχωρούν» περισσότερο το κούνημα της μηχανής. Η απόσταση μεταξύ τους παίζει ρόλο στη μόνωση από τον ηλεκτρονικό θόρυβο των διπλανών. Μεγάλο μέγεθος αισθητήρα = καλύτερη απόδοση τη νύχτα (υψηλές τιμές ISO) = καλύτερη ποιότητα εικόνας.

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν, όπως αναφέραμε και παραπάνω, τη σύγκριση αισθητήρων όμοιου ή και παρόμοιου τεχνολογικού προφίλ. Αισθητήρας 4 γενιάς APS-C μεγέθους 10MP, θα είναι σαφώς καλύτερος από αισθητήρα 1 γενιάς APS-C μεγέθους 6MP. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι του παρόντος, το state of the art στην τεχνολογία αισθητήρων αποτελούν οι αισθητήρες που πλαισιώνουν DSLR φωτογραφικές μηχανές. Οπότε, δύσκολα μία compact σήμερα θα μπορούσε να υπερκεράσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μίας DSLR περασμένων ετών.

Καθαρά φωτογραφικά, θα προσθέσω και τις οπτικές διαφορές που διαμορφώνονται ανάλογα με το μέγεθος τους αισθητήρα σε συνδυασμό με του αντίστοιχους φακούς που τον πλαισιώνουν. Η σημαντικότερη όλων είναι το DoF, βάθος πεδίου. Στις compact πολύ δύσκολα μπορούμε να αποφύγουμε το φαινόμενο της υπερεστίασης. Στην ουσία δε μπορούμε να το διαχειριστούμε πότε σε τέτοιο βαθμό όπως σε μία DSLR. Ο λόγος είναι απλός: (α) μικρός αισθητήρας = μικρό CoC (κύκλος ειδώλου)* (β) η εστιακή απόσταση του φακού είναι αρκετά μικρότερη στις compact μηχανές (γ) δεν παρέχονται ή και είναι αδύνατο να κατασκευαστούν τόσο μικροί φακοί (για compact) που να παρέχουν διαφράγματα f ικανά να αποδώσουν το ίδιο φαινόμενο «ρηχού» βάθους πεδίου όπως σε μία DSLR.

Οι ακριβές prosumer compact προσφέρουν πολλές από τις ρυθμίσεις που μπορείτε να επιτύχετε με μία DSLR. Η εργονομία βέβαια και η ποιότητα υστερεί αρκετά σε σχέση με τις DSLR στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Shutter Lag [Χρονική υστέρηση κλείστρου]

Η διαφορά είναι απλή. Ελευθερώνετε το κλείστρο και σε millisecond η DSLR ανταποκρίνεται (ελευθερώνει το μηχανικό κλείστρο και έχει αποτυπώσει τη φωτογραφία). Οι compact μηχανές δεν έχουν μηχανικό κλείστρο, το προσομοιώνουν ηλεκτρονικά. Παρόλα αυτά ο χρόνος από το πάτημα του κουμπιού μέχρι τη λήψη μπορεί να ξεπεράσει και το/τα δευτερόλεπτα.

Παρένθεση: κάποιοι υπολογίζουν ότι οι compact πρέπει κάθε φορά που πατάς το κλείστρο να εστιάσουν. Οι ακριβές κατηγορίες πλέον παρέχουν πλέον και focus lock. Επιπλέον οι compact μηχανές λειτουργούν επί το πλείστον των περιπτώσεων υπό το φαινόμενο υπερεστίασης. Ο κύριος λόγος της καθυστέρησης οφείλεται στον τεχνολογικά υποδεέστερο αισθητήρα και τον συνοδευτικό επεξεργαστή σήματος.

Συμπέρασμα: φωτογραφείς με δυσκολία αυθόρμητες κινήσεις και ανθρώπινη δραστηριότητα χρησιμοποιώντας μία compact.

Lenses [Φακοί]

DSLR, state of the art στους αισθητήρες και τους επεξεργαστές, state of the art και στους φακούς. Επίσης η δυνατότητα εναλλαγής φακών, δεν υπάρχει στις compact. Το κόστος βέβαια είναι η φορητότητα και η ευκολία. Κάποιες super-zoom compact μπορούν να αντικαταστήσουν 10κιλά εξοπλισμού. Η ποιότητα της εικόνας βέβαια δεν αντικαθιστάται.

Accessories – Flash [Αξεσουάρ – Φλάς]

Οι compact έχουν πάντα ενσωματωμένο flash, το οποίο ρυθμίζεται ελάχιστα και αποδίδει σε κοντινές αποστάσεις. Οι περισσότερες DSLR έχουν επίσης ενσωματωμένο flash το οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε πλήρως και αποδίδει σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Με τα επιπλέον flash που προσαρμόζετε επάνω στη μηχανή ή λειτουργείτε αυτόνομα και τηλεμετρικά μπορείτε να δημιουργήσετε φωτισμούς σε άλλο επίπεδο ποιότητας και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

TTL Viewfinder – Live View [TTL Σκόπευτρο – Live View]

Με το TTL (through the lens) σκόπευτρο που διαθέτουν οι SLR μηχανές βλέπετε ακριβώς ότι και ο αισθητήρας μέσα από το φακό. Όλες οι compact (και οι περισσότερες πλέον SLR) σας επιτρέπουν να «καδράρετε» μέσω του Live View, δηλαδή μία πραγματικού χρόνου απεικόνιση του τι θα φωτογραφήσετε στην οπίσθια LCD οθόνη. Το Live View βολεύει σε δύσκολες γωνίες λήψης αλλά παρουσιάζει χαμηλή ορατότητα σε δυνατό εξωτερικό φωτισμό και ίσως καθυστέρηση κάποιων δευτερολέπτων. Καταναλώνει επίσης περισσότερη ενέργεια από τη μπαταρία σας.

RAW [Ψηφιακό «θετικό»]

Οι φωτογράφοι που επιθυμούν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα εκτιμούν και χρησιμοποιούν τη δυνατότητα λήψης RAW. Όλες οι DSLR εξάγουν αρχεία RAW (οι entry level με κάποια μορφής συμπίεση). Λίγες compact εξάγουν RAW και συνήθως με υπολογίσιμη καθυστέρηση.

Start up time [Χρόνος Έναρξης]

Πατάτε το κουμπί On της DSLR και φωτογραφείτε. Σε μία compact μηχανή περιμένετε κάποια δευτερόλεπτα, για να κάνει εκκίνηση το λογισμικό.

Ergonomics [Εργονομία]

Από εργονομική άποψη, το σώμα μίας SLR γίνεται ένα με το χέρι σας, εξ’ αυτού και το ενεργητικό ρήμα shoot (πυροβολώ - φωτογραφώ). Επίσης η μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος επιτρέπει περισσότερα κουμπιά και ροδέλες άμεσης αλλαγής ρυθμίσεων χωρίς να είναι απαραίτητη η πρόσβαση σε μενού.

Size and portability [Μέγεθος και φορητότητα]

Από άποψη φορητότητας τα πράγματα είναι απλά. Μία DSLR με τα accessories και τους φακούς ξεπερνά τα 3 κιλά. Μία compact παραμένει πάντα σε επίπεδο γραμμαρίων και χωράει ακόμα και σε απλή τσέπη μπουφάν.

Simplicity when you need it [Απλότητα όταν τη χρειάζεσαι]

Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεστε είναι μία μηχανή που τραβάει καλές φωτογραφίες. Αν και οι DSLR προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες, αυτές απλά δεν είναι απαραίτητες.

Depth of Field – Close up [Βάθος Πεδίου – Κοντινή Εστίαση]

Όσο μικρότερος ο αισθητήρας, τόσο μεγαλύτερο το βάθος πεδίου. Πολλές φορές οι compact μηχανές δεν χρειάζεται καν να εστιάσουν. Αν και είναι προτέρημα για φωτογράφηση macro, πολλές άλλες δημιουργικές συνθέσεις που στηρίζονται στην έλλειψη βάθους πεδίου δε θα είναι δυνατό να εφαρμοστούν.

Brand Lock-in [Κλείδωμα – Εξάρτηση στα προϊόντα του ίδιου κατασκευαστή]

Πολλοί φωτογράφοι με εξοπλισμό Nikon έχουν ευχηθεί να είχαν τη δυνατότητα να αλλάξουν σε Canon και το αντίστροφο. Τα σώματα SLR, τα διάφορα αξεσουάρ, τα flash και οι καλοί φακοί κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ και σχεδόν πάντα συνεργάζονται με προϊόντα μόνο του ίδιου κατασκευαστή. Η μετάβαση είναι λοιπόν δύσκολη έως αδύνατη. Οι compact μηχανές είναι αρκετά φτηνότερες και μπορεί πιο εύκολα κάποιος να μεταβεί στο προϊόν άλλου κατασκευαστή.

Video capture [Λήψη Βίντεο]

Λήψη Βίντεο προσφέρουν πλέον και οι δύο κατηγορίες φωτογραφικών μηχανών. Με μία DSLR θα αντιμετωπίσετε διάφορα προβλήματα σε θέματα σταθερότητας, εστίασης και εγγραφής του ήχου, τα οποία λύνονται με την αγορά επιπλέον αξεσουάρ. Το αποτέλεσμα όμως μπορεί να φτάσει μέχρι τα όρια του «κινηματογραφικού». Οι compact μηχανές από την άλλη πλευρά προσφέρουν την αβίαστη και άμεση εγγραφή βίντεο χωρίς τη χρήση ιδιαίτερων παρελκόμενων.

Price [Τιμή]

Οι τιμές των DSLR έχει πέσει αρκετά τα τελευταία χρόνια – οι τιμές των καλών φακών βέβαια παραμένουν ίδιες (υψηλές) – . Συνεχίζουν όμως να είναι αρκετά υψηλές για όσους δεν ενδιαφέρονται ή δεν χρειάζονται τις δυνατότητες τους ή θεωρούν σημαντικά τα μειονεκτήματά τους. Με λιγότερα έξοδα μπορείτε να αγοράσετε μία πολύ καλή compact φωτογραφική μηχανή.

 

Πρέπει να αγοράσω DSLR;

Ε: Χρειάζεστε μία φωτογραφική που να αντιδρά πολύ γρήγορα;

Εάν ενδιαφέρεστε για φωτογραφία δράσης, σπορ και γρήγορα κινούμενων θεμάτων (παιδία) η καλύτερη επιλογή είναι η DSLR. Οι compact μηχανές παρουσιάζουν το λεγόμενο lag, δηλαδή χρονική καθυστέρηση από την απελευθέρωση του κλείστρου και τη λήψη της φωτογραφίας. Υπάρχουν βέβαια ακριβά μοντέλα compact που παρουσιάζουν πολύ μικρό έως αμελητέο shutter lag ή παρέχουν την δυνατότητα λήψης πολλών καρέ το δευτερόλεπτο.

Επίσης, ανάλογα και με το φακό, οι DSLR εστιάζουν πιο γρήγορα. Λαμβάνουμε υπόψη βέβαια και το φαινόμενο υπερεστίασης που παρουσιάζεται πιο εύκολα στις compact λόγω του μικρού αισθητήρα.

Ε: Προτιμάτε να συνθέτετε μέσω οθόνης ή προσοφθάλμιου;

Για τους νέους στον κόσμο της φωτογραφίας φαντάζει πλέον αυτονόητο, κοιτάς τον κόσμο μέσα από μία οθόνη και πατάς κλικ. Για τους παλιότερους φαντάζει αφύσικο, ψάχνουν να βρούνε το οπτικό σκόπευτρο. Πλέον οι περισσότερες DSLR προσφέρουν δυνατότητα Live View και η όποια προτίμησή σας υπερκαλύπτεται.

Ε: Πόσο σημαντικό είναι για εσάς η λήψη φωτογραφιών με χαμηλό φωτισμό;

Η απάντηση είναι μονόδρομος. Ο αρκετά μεγαλύτερος αισθητήρας των DSLR επιτρέπει τη λήψη με πολύ υψηλά ISO και άριστο έως αποδεκτό αποτέλεσμα. Μία ενδιάμεση λύση μεταξύ compact και DSLR θα ήτανε οι DSLR με αισθητήρα micro four thirds. Ο αισθητήρας τους είναι μεγαλύτερος από των compact αλλά μικρότερος από τις υπόλοιπες DSLR και συνεπώς το «σώμα» της μηχανής και οι φακοί είναι μικρότερων διαστάσεων (φορητότητα).

Ε: Επιθυμείτε μία φωτογραφική με “πολύ” zoom, αλλά μικρές διαστάσεις;

Η λύση είναι μία, compact superzoom. Προσφέρουν από 10x έως 26x οπτικό zoom. Είναι αρκετά φτηνότερες από «μεγάλους» τηλεφακούς SLR, προσφέρουν μεγαλύτερο εύρος από οποιοδήποτε φακό SLR και έρχονται σε απίστευτα μικρότερες διαστάσεις.

Ε: Θεωρείτε επιτακτική τη δυνατότητα χρήσης εξωτερικού flash και φωτισμού studio;

Οι πιο prosumer compact διαθέτουν υποδοχή για εξωτερικό flash. Σε καμία περίπτωση όμως τα flash αυτά δε μπορούν να συγκριθούν με την ποιότητα και απόδοση των DSLR. Σε DSLR συστήματα μπορείτε να συνδυάσετε περισσότερα από 1 και 2 flash (λειτουργία slave) και να επιτύχετε δημιουργικούς φωτισμούς.

Ε: Το μέγεθος της φωτογραφικής παίζει σημαντικό ρόλο;

Οι DSLR πάντα θα είναι μεγαλύτερες και πιο βαριές.

Ε: Σας αρέσουν οι υπερευρυγώνιοι φακοί ή κάποιοι άλλοι ιδιαίτεροι φακοί;

Αν και κυκλοφορούν αντάπτορες αμφιβόλου ποιότητας για τις περισσότερες «διάσημες» compact, η απάντηση είναι μονόδρομος, DSLR.

E: Θεωρείτε απαραίτητη τη δυνατότητα λήψης βίντεο;

Ευχρηστία και καλό αποτέλεσμα, compact. Καλή ποιότητα αλλά προϋπόθεση γνώσεων, αξεσουάρ και προετοιμασίας, DSLR.