Holga.D

Holga.D - Holga Digital Camera
· Εξοπλισμός // Δημοσίευση: 20 Φεβ 2011

Η Holga.D - μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή εμπνευσμένη από το cult ρεύμα των toy cameras

Η Holga.D είναι μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή εμπνευσμένη από την εξαιρετικά δημοφιλή Holga και τις άλλες «toy cameras» (Diana) του είδους.

Αν και πρόκειται για μία ψηφιακή μηχανή, διατηρεί τις αξίες και την απλότητα της πρωτότυπης Holga και φιλοδοξεί να φέρει ξανά τη χαρά και την μέσο-μακροπρόθεσμη ικανοποίηση που προσφέρει η αναλογική φωτογραφία.

Holga.D

Holga.D

Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι η Holga.

Είναι μία (πολύ) φτηνή, μεσαίου φορμά (120film), toy camera (μηχανή παιχνίδι), γνωστή για τις σουρεαλιστικές και ιδιαίτερης αισθητικής φωτογραφίες.

Η κατασκευή της είναι από φτηνό πλαστικό. Πλαστικό είναι και το κλείστρο, ακόμα και ο φακός. Οι ιδιότητες αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα το υπερβολικό vignetting, θολές εικόνες και καμένα σημεία στο φιλμ από το φως που εισέρχεται στο πλαστικό σώμα. Θεωρείται μάλιστα ότι κάθε μηχανή βγάζει φωτογραφίες με το δικό της ιδιαίτερο στυλ, καθώς η χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο ποιότητας γραμμή παραγωγής και τα ευτελή υλικά δημιουργούν κάθε φορά μοναδικά μειονεκτήματα…

Τα μειονεκτήματα αυτά είναι που δημιούργησαν μία cult φωτογραφική κουλτούρα, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά δημοφιλής.

Η μεσοπρόθεσμη ικανοποίηση.

Την εποχή της αναλογικής φωτογραφίας, ο φωτογράφος έπρεπε να περιμένει, να περιμένει να τελειώσει το φιλμ, να περιμένει για την εμφάνιση, την εκτύπωση…

Στη σύγχρονη εποχή της ψηφιακής φωτογραφίας και της σχεδόν ταυτόχρονης λήψης - εμφάνισης, αρκετοί φωτογράφοι συμφωνούν ότι η υπομονή και η καθυστέρηση αυτή για το αποτέλεσμα, στοιχεία την αναλογικής εποχής, αμβλύνουν την όλη «φωτογραφική εμπειρία».

Holga.D

Holga.D

Holga.D

Holga.D

Από μπροστά μπορεί να μοιάζει σαν μία ακόμα ψηφιακή μηχανή, σίγουρα πιο minimal, αλλά η πίσω πλευρά της κρύβει μία έκπληξη… δεν υπάρχει οθόνη!

Παρόλο που η Holga.D είναι μία ψηφιακή μηχανή, για να επιτύχει την απλότητα της πρωτότυπης εμπειρίας, ελαχιστοποιεί τα ψηφιακά βοηθήματα στο απόλυτο ελάχιστο.

Δεν υπάρχει οθόνη! Έτσι οι φωτογραφίες σας θα παραμείνουν μυστήριο μέχρι να τις μεταφέρετε σε υπολογιστή. Είναι ένας έξυπνος τρόπος προσομοίωσης (έστω κατά προσέγγιση) της εμπειρίας της αναλογικής Holga.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της Holga.D είναι η έλλειψη χαρακτηριστικών! Διατηρεί το ελάχιστο δυνατό ψηφιακών χαρακτηριστικών και επιλογών.

Θα έχει προηγούμενης γενιάς full frame ή 1.5x crop αισθητήρα, πιθανότατα στα 12mp. Θα υπάρχουν και «βελτιώσεις» όπως η έλλειψη micro-lenses στον αισθητήρα. Βελτίωση/μειονέκτημα που μειώνει το κόστος και αυξάνει το vignetting και άλλες ατέλειες. Μπορεί οι ατέλειες αυτές να μην είναι θεμιτές για μία άρτια τεχνικά φωτογράφηση, αλλά απαιτούνται από το ιδιαίτερο κοινό των toy cameras.

 

Λειτουργίες και χειριστήρια

Η πρωτότυπη Holga είχε πολύ λίγα χειριστήρια, 2 διαβαθμίσεις ταχύτητας, 2 διαφράγματα και ένα πολύ βασικό δακτύλιο εστίασης. Η Holga.D στοχεύει σε παρόμοιο υποτυπώδη έλεγχο, αλλά καθώς είναι πλέον μία ψηφιακή μηχανή, θα έχει ηλεκτρονικό κλείστρο και κάποιες άλλες λειτουργίες που θα βοηθούν στη χρήση της.

Στη μία πλευρά του επάνω μέρους βρίσκεται ένα μεγάλο κουμπί απελευθέρωσης κλείστρου και στην άλλη πλευρά μία e-ink οθόνη ίδιων διαστάσεων (εμφανίζει βασικές πληροφορίες, όπως στάσεις και δείκτη μπαταρίας). Υπάρχουν επίσης δύο δακτύλιοι για τη ρύθμιση του ISO και της ταχύτητας κλείστρου και ένα κουμπί On/Off. Ολόκληρο το επάνω πάνελ μπορεί να αφαιρεθεί και να περιστραφεί για αριστερόχειρες. Η οθόνη e-ink προσανατολίζεται αυτόματα.

Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα κουμπί επιλογής 3:2 ή τετράγωνου φορμά, όπως και στις παλιές Holga (απλά διέφεραν οι αναλογίες). Στην κορυφή του πίσω πάνελ υπάρχει υποδοχή για αξεσουάρ όπως σκόπευτρο, φλάς κτλ.

Στη μπροστινή πλευρά βρίσκεται ένα κουμπί για ξεκλείδωμα-αφαίρεση του φακού. Το ίδιο κουμπί χρησιμοποιείται και για την χειροκίνητη αλλαγή διαφράγματος. Το διάφραγμα μπορεί να αλλάξει προσθέτοντας δίσκους με διαφορετικά ανοίγματα f (αφαιρούμε το φακό και προσθέτουμε το δίσκο). Κάθε φακός θα έχει μαζί του και έναν αριθμό από τέτοιους δίσκους/διαφράγματα. Θα υπάρχει η δυνατότητα βέβαια να φτιάξει ο καθένας δίσκους με ένα λεπτό φύλλο μετάλλου, μαύρου χαρτιού ή πλαστικού. Η εστίαση παραμένει υποτυπώδης και χειροκίνητη περιστρέφοντας το δακτύλιο του φακού.

Τέλος, στο κάτω μέρος είναι το κουμπί επιλογής BW-μαυρόασπρης φωτογράφησης, όπως επίσης το πορτάκι για τις μπαταρίες και την κάρτα μνήμης SD.

 

Διεπαφή

Ο τρόπος χρήσης μίας Holga διαφέρει κάπως από μία «κοινή» φωτογραφική. Το motto της Holga και των άλλων toy cameras είναι «Μη σκέφτεσαι, απλά φωτογράφησε!».

Η πρωτότυπη Holga είχε επιτηδευμένα λίγες λειτουργίες και χαρακτηριστικά, για να μη αποσπάται ο χρήστης από τεχνικούς όρους και κανόνες. Όπως αναφέρθηκε, η Holga.D στοχεύει στην ίδια ποιοτικά απλότητα. Παρόλο που έχει περισσότερα χαρακτηριστικά από την αναλογική Holga, είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αποθαρρύνει την ενασχόληση με τεχνικές ρυθμίσεις, και να φωτογραφείς χωρίς περισσή σκέψη.

Οι δακτύλιοι του επάνω πάνελ είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε απαιτείται η χρήση μυτερού αντικειμένου (στυλό/μολύβι) για να περιστραφούν στη περίπτωση του ISO και πίεση – περιστροφή για το δακτύλιο της ταχύτητας κλείστρου.

Ο δακτύλιος ταχύτητας κλείστρου έχει εύρος ρύθμισης από Bulb μέχρι 2000, αλλά μόνο το bulb και το 125 είναι χρωματισμένα, ως αναφορά στην αναλογική Holga. Οι υπόλοιπες διαβαθμίσεις είναι με ανοιχτό γκρι.

Holga.D

Αξεσουάρ

Το οπίσθιο πάνελ έχει μία απλή υποδοχή για αξεσουάρ με στοιχειώδεις ηλεκτρονικές επαφές. Αξεσουάρ με ή χωρίς ηλεκτρονικές επαφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ίδια υποδοχή. Για παράδειγμα το σκόπευτρο και το φλας κουμπώνουν στην ίδια υποδοχή. Το φλας έχει ηλεκτρονικές επαφές, τις οποίες χρησιμοποιεί για την άντληση ενέργειας και για συγχρονισμό.

Η φιλοσοφία των toy cameras δε θεωρεί απαραίτητη τη χρήση σκοπεύτρου, απλά σημαδεύεις κατά προσέγγιση, φωτογραφείς και περιμένεις για τα ευχάριστα τυχαία αποτελέσματα. Σε περίπτωση όμως που ο χρήστης επιθυμεί πραγματικά λίγη περισσότερη ακρίβεια στη σκόπευση μπορεί να το «κουμπώσει» στην υποδοχή.

Holga.D

Ανάπτυξη/Σχεδιασμός της Ιδέας

Εδώ βλέπετε κάποια σχέδια υλοποίησης της ιδέας σε πρωταρχική μορφή. Κάποια από τα αρχικά σχέδια είναι βασισμένα σε παλιές 120mm και 35mm point and shoot ή range finder (τηλεμετρικές) φωτογραφικές μηχανές, με σκοπό τη νοσταλγική συσχέτιση με το αναλογικό παρελθόν.

Αρχικά, μία επιλογή ήτανε ολόκληρη η μορφή να βασιστεί στις υπάρχουσες Holga. Ανοίγοντας το οπίσθιο πάνελ, όπως και στις αναλογικές μηχανές για την αλλαγή φιλμ, θα υπήρχα οι υποδοχές των μπαταριών και της κάρτας μνήμης. Αργότερα όμως αναπτύχθηκε μία πολύ πιο απλή γεωμετρική μορφή και οι υποδοχές για μπαταρίες και κάρτα μνήμης μεταφέρθηκαν στο κάτω μέρος.

 

Holga.D

 

Ενημέρωση

Σχέδια για υλοποίηση-παραγωγή

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε ένα τεράστιο κύμα θετικών αντιδράσεων για τη Holga.D.

Θα ήθελα να δω τη Holga.D ως μία open source (ανοιχτής αρχιτεκτονικής) πλατφόρμα, η οποία θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τη συνεργασία ερασιτεχνών και επαγγελματιών προερχόμενων από όλα τα σχετικά ερευνητικά πεδία.

Ένα τέτοιο είδος open source κάμερας θα μπορούσε να αποτελέσει προπομπός πολλών νέων δυνατοτήτων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την open source πρόταση εδώ.

Θα ήθελα να μάθω τις σκέψεις σας, τις ιδέες σας και εποικοδομητικά σχόλια σχετικά με την πρόταση αυτή, την κατασκευή μίας Holga.D ως open source camera. Παρακαλώ, πάρτε μέρος ελεύθερα στη συζήτηση.

Και το πιο σημαντικό… θα ήτανε θαυμάσιο εάν μπορούσατε να διαδώσετε την ιδέα αυτή και εάν έχετε τη δυνατότητα να ενημερώσετε άτομα που θα μπορούσαν με την ειδικευμένη γνώση τους να βοηθήσουν στην υλοποίηση της Holga.D.

Saikat Biswas