Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (Ε.Φ.Ε.)

Λογότυπο φορέα
· Λέσχες - Ομάδες · Αθήνα

Το 1952 ιδρύθηκε η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (Ε.Φ.Ε.) που υπήρξε ο μοναδικός πόλος έλξης των δημιουργών φωτογράφων στις δεκαετίες του ’50 του ’60 και του ’70, που με διαλέξεις για τη δημιουργική φωτογραφία αλλά και τους Πανελληνίους διαγωνισμούς φωτογραφίας που διοργάνωνε έδινε κίνητρα για τη διατήρηση ευγενούς άμιλλας και την καθιέρωση της φωτογραφίας στη χώρα μας.

Οι δημιουργοί φωτογράφοι της Ε.Φ.Ε. διαμόρφωσαν το μεταπολεμικό φωτογραφικό τοπίο της χώρας διατυπώνοντας σύγχρονες εικαστικές προτάσεις. Ανάμεσα στις πολλές αξιόλογες παρουσίες διακρίνονται δημιουργοί που διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο στην εξελικτική πορεία της νεότερης Ελληνικής Φωτογραφίας όπως οι: Σ. Μελετζής, Κ. Μπαλάφας, Δ. Χαρισιάδης, Α. Βερβέρης, Δ. Λέτσιος, Τ. Τλούπας, Ι. Αποστολίδης, Μ. Χρουσάκη, Θ. Τσαγκρής, Ν. Μαυρογένης, Χρ.Τσέλιος, Β. Παπαϊωάννου, Ζ. Στέλλας, Π. Μπρούσαλης.

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (Ε.Φ.Ε.) και η διαρκής προσφορά της στην εικαστική ζωή της πατρίδας μας εδραίωσε τη φωτογραφική τέχνη στη μεταπολεμική Ελλάδα και κατόρθωσε να είναι 52 χρόνια στην επικαιρότητα της φωτογραφικής δημιουργίας προωθώντας την καλλιτεχνική δημιουργία το διάλογο και τον προβληματισμό.

Το περιοδικό «Ελληνική Φωτογραφία» που ανελλιπώς εκδίδονταν από τον Ιούλιο του 1954 έως και τον Ιανουάριο του 1993 από συντακτική επιτροπή, φιλοξένησε στις σελίδες του σημαντικά δείγματα από δουλειές φωτογράφων δημιουργών και αποτελεί μοναδικό σημείο αναφοράς στους σύγχρονους ερευνητές για την εξέλιξη της φωτογραφίας στην Ελλάδα.

Σήμερα η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία συμμετέχει ενεργά στα φωτογραφικά δρώμενα της χώρας μας και προάγει τη φωτογραφία σε διεθνές επίπεδο. Εκπροσωπεί τη χώρα μας σε Biennale και άλλες διεθνείς εκθέσεις.

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει τα διεθνή Φεστιβάλ Φωτογραφίας (έχουν ολοκληρωθεί ήδη τα 8 πρώτα), συνεχίζει να διοργανώνει Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φωτογραφίας εδώ και 40 χρόνια, Βαλκανικούς διαγωνισμούς φωτογραφίας, ενώ λειτουργεί το μοναδικό εκθεσιακό χώρο στην Αθήνα αποκλειστικά για τη φωτογραφία.

Τα μέλη της παράγουν φωτογραφικό έργο υψηλού επιπέδου και σε ειδικές βραδιές το δείχνουν στο Αθηναϊκό κοινό.

Επιπρόσθετα διοργανώνει σειρά διαλέξεων για τη φωτογραφία, ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για αρχάριους και προχωρημένους, φωτογραφικές εξορμήσεις (εκδρομές) και συνεχίζει σε αντικατάσταση του περιοδικού «Ελληνική Φωτογραφία» να εκδίδει το Τριμηνιαίο Φωτογραφικό Δελτίο που αποστέλλεται δωρεάν στα μέλη της με πληροφορίες για την τρέχουσα φωτογραφική ειδησεογραφία το πρόγραμμα των εκδηλώσεων την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις Biennale και τις άλλες διεθνείς εκθέσεις καθώς και τα νέα της F.I.A.P.

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία είναι μέλος της F.I.A.P. (Federation Internationale de l’Art Photographique - Διεθνής Ομοσπονδία της Φωτογραφικής Τέχνης) από το 1954 και είναι ο μοναδικός της εκπρόσωπος στην Ελλάδα.

Από το Σεπτέμβριο του 2005 η Ε.Φ.Ε. είναι ένα από τα 28 ιδρυτικά μέλη του Photo Festival Union, του μεγαλύτερου Οργανισμού Φωτογραφικών Φεστιβάλ στον κόσμο.