Σύλλογος Φωτογραφίας & Καλλιτεχνικής Έκφρασης Θήβας - «Ελείτροχος»

Λογότυπο φορέα
· Λέσχες - Ομάδες · Θήβα

Ο Πολιτιστικός, μη-κερδοσκοπικός Σύλλογος Φωτογραφίας και Καλλιτεχνικής Έκφρασης Θήβας, «Ελείτροχος», ιδρύθηκε το Μάρτιο 2009. Αφορμή για την ίδρυσή του στάθηκε το όραμα και η επιθυμία μιας ομάδας Θηβαίων πολιτών για τη δημιουργία ενός συλλόγου που θα συνδέει τους δημιουργούς των Καλών Τεχνών, θα προβάλλει τις πνευματικές και εικαστικές αναζητήσεις τους, θα υποστηρίζει και θα αναδεικνύει, με όσα μέσα μπορεί και διαθέτει, το έργο των δημιουργών, με απώτερο σκοπό την πολιτιστική και εικαστική καλλιέργεια των πολιτών της Θήβας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ανάμεσα στους στόχους του συλλόγου περιλαμβάνεται η δημιουργία Εικαστικού και Κινηματογραφικού Τμήματος, η διοργάνωση Ομιλιών, Διαλέξεων και Ημερίδων με σκοπό τη γνωριμία, διάδοση και επιμόρφωση σε θέματα που αφορούν τις Καλές Τέχνες, καθώς επίσης και η δημιουργία ενός πολυχώρου, ο οποίος θα αποτελεί τόπο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και φιλοξενίας καλλιτεχνών, χώρος επιμόρφωσης, εκθεσιακός χώρος και ως χώρος διοργάνωσης πολιτιστικών και εικαστικών εκδηλώσεων.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ:
2009: Συγκρότηση Φωτογραφικού Τμήματος.
2009 – 2010: Διοργάνωση Μαθημάτων Φωτογραφίας σε συνεργασία με τη Ν.Ε.Λ.Ε – Γραφείο Θήβας, τα οποία διεξήχθησαν σε αίθουσα του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Θήβας.
Σεπτέμβριος 2009: Διοργάνωση Έκθεσης Φωτογραφίας, των μελών του συλλόγου, στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας στο πλαίσιο των ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Θηβαίων «Πινδάρεια 2009».
2009 – 2011: Συμμετοχή μελών του συλλόγου στην 5η (2009), 6η (2010) και 7η (2011) Εικαστική Έκθεση Βοιωτών Καλλιτεχνών «Σμαράγδα Γρηά Πικάση», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νεοχωρίου «Οι Εννέα Μούσες», στο Νεοχώρι Θεσπιών του Δήμου Αλιάρτου, με φωτογραφικά και εικαστικά έργα.
2010 – 2011: Διοργάνωση Μαθημάτων Φωτογραφίας, εισηγητής των οποίων ήταν ο κος Μπόλκας Νικόλαος, Επιμορφωτής Φωτογραφίας στη «Δια Βίου Μάθηση» με πολυετή εμπειρία, τα οποία διεξήχθησαν σε αίθουσα του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Θήβας.
2009 – 2011: Γνωριμία και δημιουργία φιλικών σχέσεων με άλλους Εικαστικούς και Φωτογραφικούς Συλλόγους, καθώς και με Εικαστικούς/Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών καθώς και τη μελλοντική συνεργασία και φιλοξενία του έργου τους στην πόλη της Θήβας.
2009 – 2011: Διοργάνωση Φωτογραφικών Εξορμήσεων σε περιοχές φυσικού κάλλους (π.χ. λίμνη Υλίκη), στις οποίες συμμετείχαν τόσο μέλη του συλλόγου, όσο και Θηβαίοι πολίτες – μη μέλη του συλλόγου.
2011: Διοργάνωση Μαθημάτων Φωτογραφίας στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας, κατόπιν πρωτοβουλίας του συλλόγου και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Καταστήματος και τη Διεύθυνση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος, κατόπιν της σχετικής άδειας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η δράση αυτή, ενταγμένη στο πλαίσιο Κοινωνικής Προσφοράς του συλλόγου, ήταν μια προσπάθεια συμβολής μας στην προσφορά ευκαιριών δημιουργικής απασχόλησης, έκφρασης και επικοινωνίας των κρατουμένων γυναικών του καταστήματος, με στόχο να γνωρίσουν την μαγεία της Φωτογραφικής Τέχνης, και να τους δοθεί η ευκαιρία να εκφραστούν και να γεμίσουν δημιουργικά το χρόνο τους μέσω αυτής.
Αυτού του είδους η δράση εφαρμόζεται για πρώτη φορά πανελλαδικά σε Κατάστημα Κράτησης.
Με δεδομένη τη θετική ανταπόκριση των συμμετεχόντων, τα Μαθήματα Φωτογραφίας θα συνεχιστούν και στο επόμενο σχολικό έτος 2011-2012.
2011: Συμμετοχή του συλλόγου στη δράση «Κινηματογραφική Λέσχη» που οργάνωσε η Διεύθυνση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας, σε συνεργασία τόσο με τον «Ελείτροχο», όσο και με τη Χριστιανική Ένωση Νεανίδων Θήβας (Χ.Ε.Ν.). Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, και κατόπιν προβολής της ταινίας, ακολουθεί σχολιασμός και συζήτησή της με τις συμμετέχουσες κρατούμενες. Και αυτή η δράση έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τις κρατούμενες και θα συνεχιστεί και στο επόμενο σχολικό έτος 2011-2012.
Στο άμεσο μέλλον ο «Ελείτροχος» θα φιλοξενήσει στην πόλη των Θηβών την 14η Πανελλήνια Έκθεση Γελοιογραφίας, που διοργανώθηκε από το «Σύλλογο Φίλων Γελοιογραφίας» στο Λαφύστι Λειβαδιάς (28 Μαΐου - 05 Ιουνίου 2011).