Φωτογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης (Φ.Ο.Π.Κ.)

Λογότυπο φορέα
· Λέσχες - Ομάδες · Ηράκλειο

Όλα άρχισαν το 1989 όταν κάποιοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ομάδα για όσους ενδιαφέρονταν για τη φωτογραφική τέχνη.

Αυτή η κίνηση γρήγορα έδειξε τα αποτελέσματά της, καθώς φάνηκε ότι και άλλα άτομα μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο είχαν το ίδιο πάθος. Έτσι, τον επόμενο χρόνο δημιουργείται ο πρώτος σκοτεινός θάλαμος μέσα στο πανεπιστήμιο και ξεκινάει ένας κύκλος διαλέξεων για τους φοιτητές εκείνους που ήθελαν να γνωρίσουν τον κόσμο της φωτογραφίας. Η επιτυχία των διαλέξεων ήταν τέτοια που από τότε αυτές να γίνονται κάθε χρόνο, μέχρι σήμερα.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η Φωτογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου ωρίμασε και έδειξε έντονη δραστηριότητα διοργανώνοντας εκθέσεις στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο. Ταυτόχρονα ανέπτυξε συνεργασία και με άλλες φοιτητικές πολιτιστικές ομάδες και αντίστοιχες φωτογραφικές ομάδες.

Για παράδειγμα, το Νοέμβρη του 1997, στα πλαίσια του 5ου Πολιτιστικού Κύκλου, πέρα από τον κύκλο σεμιναρίων που αφορά φοιτητές και σπουδαστές, η Φωτογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου κάνει ίσως το σημαντικότερο άνοιγμα προς την κοινωνία του Ηρακλείου. Με την έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσε στο χώρο της Ανδρόγεω έδειξε μία άλλη πιο δημιουργική πλευρά των φοιτητών και ήρθε σε επαφή με τον κόσμο της πόλης του Ηρακλείου. Παράλληλα με το Ανοιχτό Σεμινάριο Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες φωτογράφους, εγκαινίασε έναν κύκλο διαλέξεων και σεμιναρίων με σκοπό το διάλογο πάνω στην Τέχνη της Φωτογραφίας και τη διάδοσή της σε ένα ευρύτερο κοινό.

Ένα χρόνο αργότερα και μετά τη μεγάλη απήχηση του πρώτου κύκλου διαλέξεων, η φωτογραφική ομάδα διοργανώνει το Σεμινάριο Φωτογραφικής Λήψεως και Κριτικής με τον Πλάτωνα Ριβέλλη και εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας φωτογράφων-μελών της ομάδας.

Το 2007 έκανε μια ακόμα σημαντική παρουσίαση, αυτή τη φορά της Ελληνίδας φωτογράφου Βούλας Παπαϊωάννου σε συνεργασία με το μουσείο Μπενάκη, με παράλληλη έκθεση φωτογραφίας στο εαρινό φεστιβάλ του πολιτιστικού συλλόγου των φοιτητών "spring 9 festival" στο φοιτητικό κέντρο, ενώ επίσης οργάνωσε και το πρώτο διήμερο workshop εισαγωγής στην τεχνική της φωτογραφίας από τα μέλη της ομάδας.

Συμμετείχε επίσης με έκθεση της αλλά και με αντιπροσωπία των μελών της, στην Πανελλήνια συνάντηση φωτογραφικών ομάδων στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η επιτυχία του "spring 9 festival" καθιέρωσε την συμμετοχή της ομάδας στα εαρινά αντίστοιχα φεστιβάλ με εκθέσεις, workshops και εκδηλώσεις, κι έτσι το 2008, στο "just for your eyes festival" οργάνωσε έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του φοιτητικού κέντρου και παράλληλα ημέρες «ανοιχτού σκοτεινού» όπου ο σκοτεινός θάλαμος παρέμενε ανοιχτός για κάθε ενδιαφερόμενο σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Κάθε χρόνο όμως, ανεξάρτητα από τις εκθέσεις και τις άλλες δραστηριότητες της ομάδας, πραγματοποιούνται τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις των μελών της. Οι στόχοι της ομάδας τελικά συνοψίζονται σε μια απλή επιθυμία: να φέρουμε σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας όσο το δυνατό περισσότερα άτομα!

Πως μπορώ να γίνω μέλος της ομάδας;
Μέλος της ομάδας μπορεί να γίνει κάθε λάτρης της φωτογραφίας, είτε έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, είτε όχι. Για να γίνει κάποιος μέλος της ομάδας δεν απαιτείται καμία χρηματική εισφορά. Τα μέλη της ομάδας παρακολουθούν τα σεμινάρια που γίνονται από άλλα μέλη της ομάδας, ενημερώνονται για διάφορα θέματα που αφορούν τη φωτογραφία, συζητούν για αυτή, μπορούν να κανονίσουν μια παρουσίαση που τους ενδιαφέρει, καθώς φυσικά και να χρησιμοποιήσουν το σκοτεινό και φωτεινό θάλαμο της ομάδας που βρίσκεται στις Βούτες στο κτήριο του Φοιτητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η μόνη υποχρέωση των μελών απέναντι στην ομάδα είναι να φροντίζουν ώστε να μη μένει αδρανής και να λειτουργεί σύμφωνα με τις επιδιώξεις για τις οποίες και έχει δημιουργηθεί.

Πως μπορώ να έρθω σε επαφή με τα μέλη της ομάδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να επικοινωνήσεις με τα μέλη της ομάδας. Ο πιο σίγουρος είναι να γραφτείς στο forum. Μπορείς επίσης να επικοινωνήσεις με το φοιτητικό κέντρο ώρες γραφείου, για να σου δώσουν προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας κάποιου από εμάς.
Μπορείς, τέλος, να μας βρεις στο facebook.

Που θα βρω το σκοτεινό θάλαμο και την φωτογραφικη ομάδα;
Ο σκοτεινός θάλαμος της ομάδας βρίσκεται στον πρώτο όροφο του Φοιτητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κρήτης (αυτό το ροζ κτήριο στην πανεπιστημιούπολη Βουτών) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα έχει κάποιες ώρες λειτουργίας ανοιχτές για τον καθένα. Τις υπόλοιπες ώρες η χρήση του γίνεται από τα μέλη της ομάδας. Μην περιμένεις να δεις φως (σκοτεινός θάλαμος είναι άλλωστε), απλά χτύπα την πόρτα και κάποιος θα σε βοηθήσει σίγουρα! Την ομάδα πάλι θα τη συναντήσεις είτε στο φοιτητικό κέντρο, είτε στην "αίθουσα τέχνης Γιώργου Βασιλειάδη", στη διεύθυνση Μεραμβέλλου 56, απέναντι από το πρώην ΠΙΚΠΑ.

Πρόγραμμα Ετήσιων Φωτογραφικών Σεμιναρίων
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται από τη φωτογραφική ομάδα μια σειρά φωτογραφικών σεμιναρίων. Φέτος θα γίνουν κάποια βασικά τεχνικά σεμινάρια παράλληλα με εικαστικές παρουσιάσεις. Ούτως ή άλλως η φωτογραφία, όπως και οι άλλες τέχνες, έχει εύπλαστη τεχνική που μπορεί να διαφοροποιηθεί κατά βούληση ανάλογα με τις επιδιώξεις σου. Για πιο πρόσφατες πληροφορίες και ημερομηνίες των συναντήσεων μπορείς να ενημερωθείς από το forum μας, το facebook ή ακόμα και από το rss μας.