Περί Ανασύστασης και Αναθέρμανσης του φωτογραφικού δικτύου

Φωτογραφία Άρθρου
· Διάφορα // Δημοσίευση: 24 Ιαν 2012

από τον Μανόλη Κασιμάτη

Περί Ανασύστασης και Αναθέρμανσης του σχεδόν παραμελημένου θεσμού του φωτογραφικού δικτύου λεσχών και φωτογραφικών ομάδων Ελλάδος.

Σαν μελετητής της ιστορίας της φωτογραφίας, αλλά και σαν ερευνητής των φωτογραφικών ομάδων εδώ και 14 χρονιά καταγράφω τις φωτογραφικές ομάδες και χρησιμοποιώ την μνήμη για να θυμάμαι τις ενέργειες των ανθρώπων που αποτελούν τις ομάδες.

Τον θεσμό του φωτογραφικού δικτύου ομάδων και λεσχών, κάποιοι τον παραμελήσανε η το αγνοήσανε από την αρχή. Κάποιοι, που ήταν σε επιτροπές, δεν ασχολήθηκαν σχεδόν καθόλου, ενώ άλλοι, στη πρώτη πλατφόρμα επικοινωνίας που κάναμε το κοινό φόρουμ, δεν συμμετείχαν καθόλου, αλλά ούτε στην πορεία ασχολήθηκαν πέρα από το στενό ατομικό τους περίγυρο, δηλαδή, την ομάδα/λέσχη τους.

Δείτε τις επιτροπές του 2006.
Για όσους θέλουν να δουν πραγματικά, ποιοι κάνανε κάτι στην πράξη και όχι μεγάλα λόγια, ας μπουν στα αντίστοιχα site και blog.

Οι συναντήσεις, το 2002 και το 2006 με τα ντοκουμέντα τους υπάρχουν.

http://photomades.aenaon.biz/forum/ Ελληνικές Φωτογραφικές Ομάδες Χώρος συζητήσεων και ανακοινώσεων
http://odigosperifotografon.blogspot.com/ οδηγός των φωτογραφικών ομάδων, σωματείων και λεσχών, των φωτογραφικών μουσείων, των φωτογραφικών φορέων, των επαγγελματικών συλλόγων φωτογράφων, των φωτογραφικών τμημάτων των δήμων και των φωτογραφικών διαδικτυακών κοινοτήτων.

Το 2006 επίσης στη Λάρισα έγινε η πρώτη συνάντηση των φωτογραφικών ομάδων της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Αυτό το δίκτυο των ομάδων ήταν ένα άτυπο δίκτυο 7 ομάδων το οποίο πραγματοποίησε δύο εκθέσεις στις οποίες συμμετείχαν όλες οι ομάδες. Σήμερα σε αυτό το δίκτυο δραστηριοποιούνται ανταλλάσοντας εκδηλώσεις κάθε χρόνο μόνο 3-4 ομάδες.

Τέλος στα πλαίσια της συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων από διάφορες ομάδες εντάσσεται και ο φωτογραφικός διαγωνισμός “Photo of the day” που πραγματοποιείτε από 9 φωτογραφικές ομάδες: Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας, Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς, Φωτογραφική Ομάδα Λαμίας, Φωτογραφική Ομάδα MIRROR, Φωτογραφική Ομάδα Τρικάλων Red Pill, Φωτογραφική Ομάδα Ρόδου PhotOrion, Φωτογραφική Λέσχη Βόλου, Φωτογραφική Ομάδα Τρικάλων.

Επισημαίνω ότι οι συλλογικές προσπάθειες έχουν επιβαρύνσεις σε όσους εθελοντικά τις αποδέχονται με πολλές ώρες στον προσωπικό τους χρόνο, οπότε θεωρώ ότι ο σεβασμός είναι αυτονόητος.

Ωραίο είναι να κάνουμε εκθέσεις για να φαινόμαστε και να μας βλέπουν αλλά χρειάζονται και άλλα πράγματα να γίνουν για τις συλλογικότητες που όμως δεν φαίνονται.
Όπως ωραίο ακούγεται να κοιτάμε την ατομικότητα μας οπότε θέλουμε και που και που, να ασχολιόμαστε και με τα κοινά.

Η αλληλοβοήθεια είναι αναγκαία και η ανταπόδωση είναι αυτονόητη.
Ελεύθερα κάθε ένας φορέας επιλέγει να κινηθεί όπως θέλει.
Ανάλογα κάποιοι θα συμφωνούν και κάποιοι όχι.