Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης «ΚΕΔΗΦΩΤ»

Λογότυπο Φορέα
· Λέσχες - Ομάδες · Αλεξανδρούπολη

Ο Σύλλογος με την επωνυμία Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2007 από μία ομάδα 22 ατόμων, τους οποίους ένωσε το κοινό τους ενδιαφέρον και αγάπη για την καλλιτεχνική φωτογραφία.

Σκοπός του συλλόγου είναι η προβολή, καλλιέργεια και ανάπτυξη της τέχνης και ειδικότερα της τέχνης της φωτογραφίας.
Ήδη μετά από τέσσερα χρόνια ο σύλλογος αριθμεί περί τα 75 τακτικά μέλη, μη συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών που συμμετέχουν σε δράσεις του συλλόγου ανοιχτές για το ευρύ κοινό.

Υφιστάμενες εγκαταστάσεις
Οι συναντήσεις των μελών του συλλόγου πραγματοποιούνται σε μισθωμένο χώρο του Συλλόγου στην Μιαούλη 9 και τα οπτικοακουστικά μέσα που διαθέτει (βιντεοπροβολείς, Η/Υ, κλπ) για την υλοποίηση των δράσεων του συλλόγου (τακτικές συναντήσεις μελών, ημερίδες, σεμινάρια) είναι ιδιόκτητα.

Επίσης στον ίδιο χώρο λειτουργεί η δανειστική βιβλιοθήκη του συλλόγου, με βιβλία – λευκώματα των οποίων η θεματολογία αφορά στη φωτογραφία. Τα βιβλία είναι προσφορές των μελών ή αποκτήθηκαν με ίδια κεφάλαια.

Χρησιμοποιούμενος παραγωγικός εξοπλισμός
Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης διαθέτει ιδιόκτητο παραγωγικό εξοπλισμό όπως βιντεοπροβολέα, Η/Υ, μηχανήματα εμφανίσεως φιλμ και σκοτεινό θάλαμο.

Δραστηριότητες
Από την ίδρυση του έως σήμερα το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης έχει προβεί σε διάφορες δράσεις για την πραγμάτωση των σκοπών ίδρυσης του, όπως:

Δημιουργία ιστοσελίδας (http://www.kedifot.org), μέσα από την οποία γίνεται προβολή του έργου των μελών του, ανακοινώνονται οι προσεχείς δράσεις του συλλόγου, τηρείται αρχείο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για το σύλλογο (καταστατικό κ.λ.π.) και να συμπληρώσει αίτηση εγγραφής.
Γίνονται συναντήσεις των μελών σε τακτική (δεκαπενθήμερη) βάση, στις οποίες προβάλλεται το έργο των μελών, αλλά και επιφανών φωτογράφων των οποίων το φωτογραφικό έργο τους έχει παραχωρήσει μία θέση στην ιστορία της φωτογραφίας.
Έναρξη του project “TERRA THRAKIA” και παρουσίαση της δουλειάς από τους Τούρκους φωτογράφους Arif Asci, Serkan Taycan, Kerem Uzel και από τους Βούλγαρους φωτογράφους Veneta Zaharieva, Pavel Pelchev, που συμμετέχουν στο project.
Εγκαίνια και λειτουργία των νέων γραφείων του Συλλόγου στην Μιαούλη 9 στην Αλεξανδρούπολη, τον Νοέμβριο του 2010.

▪ Διοργάνωση ημερίδας με την επιμελήτρια φωτογραφίας Νίνα Κασσιανού και θέμα «Προσωπικές Ιστορίες – Δημόσιες Εικόνες» (5 – 6 Απριλίου 2008).
▪ Παρουσίαση του φωτογράφου Κώστα Ορδόλη με θέμα την Θράκη, Απρίλιος 2008
▪ Φιλοξενία του φωτογράφου Πάρι Πετρίδη από τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την προβολή του έργου του.
▪ Φιλοξενία του φωτογράφου Χάρη Κακαρούχα, με σκοπό την προβολή του έργου του.
▪ Φιλοξενία του φωτογράφου Στράτου Καλαφάτη από τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την προβολή του έργου του τον Μάιο 2011.
▪ Παρουσίαση της δουλείας του φωτογράφου Πάρι Πετρίδη απο την Αίγυπτο
▪ Φιλοξενία του φωτογράφου Arif Asci από τη Τουρκία, με σκοπό την προβολή του έργου του.
▪ Φιλοξενία του φωτογράφου Serkan Taycan από τη Τουρκία, με σκοπό την προβολή του έργου του.
▪ Φιλοξενία του φωτογράφου Kerem Uzel από τη Τουρκία, με σκοπό την προβολή του έργου του.
▪ Φιλοξενία του φωτογράφου Veneta Zacharieva από τη Βουλγαρία, με σκοπό την προβολή του έργου του.
▪ Φιλοξενία του φωτογράφου Pavel Blechev από τη Βουλγαρία, με σκοπό την προβολή του έργου του.
▪ Παρουσίαση του φωτογραφικού τους έργου από τους διακεκριμένους φωτογράφους George Georgiou και Vanessa Winship τους οποίους φιλοξένησε ο σύλλογος μας, 2010.
▪ Φιλοξενία του φωτογράφου Νίκου Πηλού από τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την προβολή του έργου του, 2011.
▪ Φιλοξενία του φωτογράφου Ara Guler από τη Τουρκία, με σκοπό την προβολή του έργου του στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, Ιανουάριος 2012.

Εκθέσεις
▪ Συμμετοχή στη δράση της Νομαρχίας Έβρου “Τρένο του Πολιτισμού”, με τη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας με έργα των μελών σε ένα από τα ειδικά διαμορφωμένα βαγόνια. Η έκθεση περιόδευσε τον Αύγουστο του 2008 σε πόλεις του Έβρου και της Βουλγαρίας.
▪ Συμμετοχή στη δράση της Νομαρχίας Έβρου “Τρένο του Πολιτισμού”, με τη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας με έργα των μελών σε ένα από τα ειδικά διαμορφωμένα βαγόνια. Η έκθεση περιόδευσε τον Αύγουστο του 2008 σε πόλεις του Έβρου και της Βουλγαρίας.
▪ Συμμετοχή στη δράση της Νομαρχίας Έβρου “Τρένο του Πολιτισμού”, με τη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας με έργα των μελών σε ένα από τα ειδικά διαμορφωμένα βαγόνια. Η έκθεση περιόδευσε τον Αύγουστο του 2008 σε πόλεις του Έβρου και της Βουλγαρίας.
▪ Υπαίθρια έκθεση με θέμα “Γή και Ύδωρ” από τα μέλη του ΚΕΔΗΦΩΤ. Ολοκλήρωση τον Ιούνιο 2010.
▪ Υπαίθρια έκθεση με θέμα “Πορτρέτα της Αλεξανδρούπολης” από τα μέλη του ΚΕΔΗΦΩΤ. Ολοκλήρωση τον Ιούνιο 2011.

Εκπαιδευτικά προγράμματα
▪ Υποστήριξη του 4ου Γυμνασίου Αλεξ/πολης με υλικά και έμψυχα μέσα για την παραγωγή ημερολογίου.
▪ Υποστήριξη του 3ου Γυμνασίου Αλεξ/πολης με σεμινάρια και τεχνικές συμβουλές για την διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας των μαθητών με θέμα “Η πόλη μέσα από τα μάτια μας”.
▪ Από το Νοέμβριο του 2008 μέχρι και σήμερα διοργανώθηκαν και πραγματοποιούνται σεμινάρια φωτογραφίας τα οποία παρακολούθησαν περί τα 50 άτομα. Οι θεματικές ενότητες που καλύφθηκαν είναι α) Εισαγωγή στην τέχνη και τεχνική της φωτογραφίας β) Τεχνικές σκοτεινού θαλάμου και γ) Καλλιτεχνική φωτογραφία – Τεχνικές λήψης.
▪ Σεμινάρια φωτογραφίας από τους φωτογράφους Χάρη Κακαρούχα με θέμα το πορτραίτο, τον Ιανουάριο 2011.