ΑΠopsis – ΚΑΤopsis - Ο τόπος από κοντά ... κι από ψηλά

Φωτογραφία από την εκδήλωση
· το fmag ήταν εκεί // Δημοσίευση: 19 Απρ 2012

ολοκληρώθηκε η έκθεση φωτογραφίας από δεκαέξι μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου

Στο Βόλο, στο ισόγειο του κέντρου νεότητας «Δίαυλος» πραγματοποιήθηκε ομαδική έκθεση φωτογραφίας, που διήρκεσε από τις 22 Μαρτίου μέχρι 6 Απριλίου 2012, από δεκαέξι μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου.

Η φωτογραφική έκθεση είχε ως θέμα «ΑΠopsis – ΚΑΤopsis» - «Ο τόπος από κοντά .. κι από ψηλά» και λειτούργησε ως παράλληλη εκδήλωση αστικού πολιτισμού, στα πλαίσια του πρώτου Πανελλήνιου συνεδρίου “Marketing και Branding Τόπου» - στρατηγικής προβολής και ταυτότητας τόπου και πιο συγκεκριμένα της πόλης του Βόλου που έγινε το ίδιο διάστημα.

Τα ανήσυχα μάτια των φωτογράφων δούλεψαν πάνω στο θέμα περίπου για ένα μήνα προσπαθώντας να ανακαλύψουν την πόλη του Βόλου μέσα από τα όρια και τις προεκτάσεις της, το σχήμα και τα περιγράμματά της.

Η πόλη από: χαμηλά – ψηλά – μακριά – κοντά, τα αστικά μέτωπά της, τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της, η επώνυμη και η λαϊκή-ανώνυμη αρχιτεκτονική της, τα προσφυγικά σπίτια, τα αστικά κενά – υπολείμματά της, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι της, οι χαρακτηριστικές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που προκύπτουν από τον αστικό σχεδιασμό, οι κινήσεις – ροές στην πόλη, τα εναπομείναντα κελύφη κατοικιών αλλά και εργοστασιακών τα οποία επιζητούν τη σύγχρονη ζωή στην πόλη, κ.α.

Παρήχθεισαν εξαιρετικές φωτογραφικές δουλειές, σαν αφιερώματα σε συγκεκριμένα θέματα ή με μία ποικιλία εικόνων του κάθε συμμετέχοντα φωτογράφου για την πόλη με όλη την παραπάνω θεματολογία, παρόλο το σύντομο διάστημα που είχε στη διάθεσή της αυτή η ομάδα. Μέσα από αυτό το υλικό η όλη έκθεση είχε μια συνοχή και ροή που κάλυπτε το θέμα ποικιλοτρόπως. Η όλη αυτή ομαδική εργασία ήταν ιδιαίτερα δημιουργική καθώς η συγκεκριμένη ομάδα δούλεψε αρχικά πάνω στη θεωρητική προσέγγιση για την πόλη, μέσα από κείμενα και συζητήσεις που έγιναν, και στη συνέχεια εστιάζοντας πάνω στις θεματικές που προέκυπταν στη φωτογραφία γι’ αυτό το λόγο. Τις επόμενες φορές όλα τα μέλη προσκόμιζαν ποικίλες εικόνες, που από εκεί προέκυπτε και η κατεύθυνση του καθενός.

Οι συζητήσεις πάνω στις ατομικές προβολές εικόνων μπρος σε όλα τα μέλη της ομάδας, στη φάση αυτή ήταν ένα χρήσιμο και πολύ απαιτητικό διάστημα, χρόνος που βοήθησε στο να παρακινήσει το κάθε μέλος για μια πιο ενεργητική παρουσία αλλά και ως ζύμωση των ιδεών πέραν του ατομικού πλαισίου. Το συγκεκριμένο θέμα εργασίας στη φωτογραφία βέβαια δεν έχει όρια, μιας η ζωή και η εξέλιξη στην πόλη είναι δεδομένη, και παραμένει ανοιχτό για να προστεθεί υλικό και στο μέλλον. Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο και με το σκεπτικό αυτό η έκθεση στο χώρο του «Διαύλου» έγινε με πολλές φωτογραφίες μικρών διαστάσεων 15*21 εκ., σαν τα πολλά παράθυρα-βλέμματα-απόψεις της πόλης του Βόλου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι φωτογράφοι αλλά και οι επισκέπτες καλούνταν να «επέμβουν» στην έκθεση και στις φωτογραφίες, αφήνοντας το δικό τους σχόλιο – ίχνος, ανοίγοντας έτσι ένα ουσιαστικό διάλογο για το παρόν της πόλης. Στα μέσα του χρονικού της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο μια προβολή των εικόνων του κάθε συμμετέχοντα, πάνω στη θεματική του και ακολούθησε συζήτηση.

Η ομάδα της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου απαρτίζονταν από τους: Αποστόλη Αλεξίου, Γιάννη Γερόπουλο (ψηφιακή προβολή), Βάνα Γεωργαλά, Μάρω Δημουλή, Τάσο Ευαγγέλου, Κωστή Ζούβα, Παναγιώτη Καραΐσκο, Νατάσα Καρακατσάνη, Γιάννη Κοϊνάκη, Δημήτρη Μαραγκόζη, Βασίλη Νιμπή, Λευτέρη Πλαβό, Γιάννη Σκιαθίτη, Κώστα Τσιλογιάννη (ψηφιακή προβολή), Γιώργο Τριανταφυλλόπουλο και Δημήτρη Τσιουβάκα, με συντονιστή της ομάδας τον Λευτέρη Πλαβό.