Ζωντανεύοντας την Αθήνα / AVAF 2012

φωτογραφία κτηρίου με το σήμα το φεστιβάλ
· το fmag ήταν εκεί // Δημοσίευση: 08 Ιουν 2012

το Athens Video Art Festival για όγδοη συνεχή χρονιά πιστό στο ετήσιο ραντεβού του

Τo Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων της Ελλάδος, Athens Video Art Festival, επέστρεψε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά πιστό στο ετήσιο ραντεβού του, παρουσιάζοντας ένα πολυσυλλεκτικό κι εντυπωσιακό πρόγραμμα.

Το τριήμερο 18 – 20 Μαΐου, περισσότερα από 340 έργα από 58 γωνιές του πλανήτη επένδυσαν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε μία προσπάθεια ανάδειξης της Ελληνικής πρωτεύουσας σε πνεύμονα της σύγχρονης δημιουργίας, καθώς και σε δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στον κλασσικό πολιτισμό και το μέλλον των τεχνών.

Με πνεύμα ανανέωσης του χαρακτήρα του, το φεστιβάλ φιλοξένησε έργα από ολόκληρο τον κόσμο στο πλαίσιο των πέντε ενοτήτων του, με στόχο τη μέγιστη δυνατή εξοικείωση του Ελληνικού κι όχι μόνο κοινού με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές, τεχνολογικές και κοινωνικές τάσεις.

Η μαγεία των έργων των καλλιτεχνών μας με απαράμιλλη εικόνα και ήχο μέσα από την πρωτοποριακή τεχνολογία CINEMA 3D και τις ψηφιακές οθόνες της LG , η καινοτόμα τεχνική του Mapping Installation σε μεγάλης κλίμακας αστικές παρεμβάσεις, η παρουσίαση 12 διεθνών φεστιβάλ, η συμμετοχή του κοινού σε ρηξικέλευθα εργαστήρια ήχου και εικόνας, τα συναυλιακά γεγονότα και οι performances κάθε βράδυ και το έργο 300 καλλιτεχνών από κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι το μυστικό συστατικό μιας διοργάνωσης που μεταμόρφωσε την Αθήνα και την έκανε σημείο προορισμού στο διεθνή χάρτη του σύγχρονου πολιτισμού.

Η ομάδα παραγωγής του Athens Video Art Festival 2012 θα ήθελε να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που στήριξαν ενεργά τη φετινή της προσπάθεια αναδεικνύοντας την σε καθοριστικό παράγοντα της πολιτιστικής δράσης της χώρας μας, το κοινό, τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα, τους χορηγούς, υποστηρικτές και χορηγούς επικοινωνίας του, τους χώρους που στέγασαν την προσπάθειά της και τους ακούραστους εθελοντές του: χωρίς εσάς τίποτα δε θα ήταν δυνατόν!

 

The Venue

Ένα κτιριακό συγκρότημα 5000 τμ, μία πολυσύχναστη πλατεία στο κέντρο της πόλης και μία σειρά από παραδοσιακά καταστήματα του κέντρου της Ελληνικής πρωτεύουσας αποτέλεσαν τα σημεία που στέγασαν το φετινό Athens Video Art Festival. Περισσότεροι από 15.000 επισκέπτες απόλαυσαν και τίμησαν το φεστιβάλ με την παρουσία τους.

 

 

Highlights

 

Αφιέρωμα Mobile Applications
Presentations | Performances | Workshops | Round – Tables

To Athens Video Art Festival 2012 με την Cosmote παρουσίασαν ένα εκτενές αφιέρωμα στην τάση των Mobile Applications. Οι Επισκέπτες δοκίμασαν επιλεγμένα apps (Games & Fun, Music & Hobbies, Social & News, Art & Creativity), ήρθαν σε επαφή με την πρωτοπορία των νέων τεχνολογιών στον χώρο των κινητών τηλεφώνων ενώ ταυτόχρονα πήραν μια έντονη γεύση από τις τάσεις του μέλλοντος. Παρακολούθησαν μια σειρά από παρουσιάσεις συζητήσεις και workshops αλλά και έζησαν την εμπειρία μιας ανεπανάληπτης performance από τους Musi-Fi.

Dirty Electronics 7-Segment Display

Η ειδικά σχεδιασμένη συσκευή dirty electronics 7-segment display αποτέλεσε μία από τις αποκαλύψεις της φετινής διοργάνωσης. Στο πλαίσιο ενός διήμερου workshop οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τη δική τους συσκευή παραγωγής ήχου κι οπτικών effects υπό τις οδηγίες του εμπνευστή της Dirty Electronics, John Richards ενώ την Κυριακή 20 Μαίου τρεις τυχεροί συνόδευσαν τον Richards στη σκηνή του AVAF2012 σε μία αυτοσχεδιαστική performance διάρκειας 45 λεπτών.

[video=http://www.youtube.com/watch?v=xyopDVjIXAo]

Instants Synthesis Ensemble ft. Savina Yannatou

H τελευταία ημέρα της φετινής διοργάνωσης σηματοδοτήθηκε από μία από τις πιο επιτυχημένες performances που έχουν φιλοξενηθεί κατά τη διάρκεια της οκτάχρονης ιστορίας του Athens Video Art Festival. Στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο του δευτέρου ορόφου του Booze Cooperativa η ομάδα των Medea Electronique και το Instant Synthesis Ensemble «συναντήθηκαν» με την Σαβίνα Γιαννάτου σε μία οπτικοακουστική παράσταση υψηλών απαιτήσεων, η οποία επαναλήφθηκε δύο φορές κάτω από τις επιταγές του κοινού.

3D Mapping projections
ft. tomako! | Kernel Festival | AVAF2012

Ακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις από το χώρο των νέων τεχνολογιών και καλλιτεχνικών τάσεων το Athens Video Art Festival 2102 παρουσίασε μία σειρά από 3D mapping projections σε συνεργασία με εγχώριες και ξένες ομάδες, αλλά κι αναδεικνύοντας νέους ανερχόμενους καλλιτέχνες της χώρας μας, την Παρασκευή 18 Μαΐου η τετραμελής ομάδα του Ιταλικού φεστιβάλ Kernel Festival παρουσίασε μία 45λεπτη performance εφαρμόζοντας την τεχνική του mapping πάνω σε mock up κι άλλα τρισδιάστατα μοντέλα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου οι Έλληνες tomako! κι ο Παναγιώτης Τομαράς επένδυσαν κομμάτια της πρόσοψη του κτιρίου του παλιού εργοστασίου γνωστής φίρμας επί της πλατείας της Αγίας Ειρήνης με εντυπωσιακά 3D storyboards.

Screenings
Video Art | Animation | Foreign Festivals

Τα screenings (προβολές) είναι μία από τις πέντε ενότητες του φεστιβάλ και αποτελείται από προβολές έργων Video Art, Animation, καθώς και επιλεγμένες συλλογές έργων από διεθνή Φεστιβάλ, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να εξοικειωθούν με μια σειρά τεχνικών και τάσεων από ολόκληρο τον κόσμο. Το φετινό πρόγραμμα ξεπέρασε σε διάρκεια τις 15 ώρες επιλεγμένων έργων, παρουσιάζοντας πολλές οπτικές της σύγχρονης δημιουργίας και εξετάζοντας θέματα επίκαιρα όπως η οικονομική κρίση και οι τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και διαχρονικά, όπως η σχέση των ανθρώπινων κοινωνιών και της φύσης.

 

Παρουσία εξωτερικών φορέων και φεστιβάλ

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, έδωσαν το παρόν τους 12 συνεργαζόμενοι οργανισμοί, οι οποίοι συμμετείχαν με παρουσίαση αποκλειστικού οπτικοακουστικού υλικού με επίσημους εκπροσώπους καλλιτέχνες, ομιλητές καθώς και με πραγματοποίηση εργαστηρίων και συμμετοχή τους σε οργανωμένες ομιλίες, ειδικά για τη φετινή διοργάνωση.
VIEW Fest | ARS Electronica | Cologne OFF | Instant videos | International Streaming Festival | VAU Fest | onedotzero_adventures in motion | Elmur.net | GAMA – Collection of New Media Art | ELMUR | Mapping Festival | Kernel Festival