Φωτογραφικός 9ος

Λογότυπο φορέα
· Λέσχες - Ομάδες · Αθήνα

Τα Εργαστήρια Δημιουργικής Φωτογραφικής Έκφρασης του Φωτογραφικού 9ου τα οποία στεγάζονται στην οδό Καλλιρρόης 10, και στο Blue cafe στην πλατεία της Νέας Πεντέλης ασχολούνται με τη λήψη φωτογραφιών και απευθύνονται σε όλους όσους επιθυμούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερό τους χρόνο. Υπεύθυνος διδασκαλίας των Εργαστηρίων είναι ο Βασίλης Νίκας.

Ο κύκλος παρακολούθησης είναι διάρκειας δύο ετών (Οκτώβριος – Μάιος) και χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στη χρησιμότητα των λειτουργιών της φωτογραφικής μηχανής, η δεύτερη στη σύνθεση, η τρίτη σε δεκαεννέα φωτογραφικές εφαρμογές και η τέταρτη σε λήψεις πορτραίτου και still life με studio flash.

Κάθε συνάντηση και των δύο ετών χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος το κάθε μέλος του Εργαστηρίου παρουσιάζει μέσω βιντεοπροβολέα τη δουλειά του, στην οποία γίνεται σημειολογική ανάλυση από τον υπεύθυνο διδασκαλίας και συζήτηση. Η σημειολογική ανάλυση έχει σχέση με την επιλογή του θέματος, τον τρόπο προσέγγισης, τη χρήση των λειτουργιών της φωτογραφικής μηχανής και τη σύνθεση. Στο δεύτερο μέρος, γίνεται παράδοση μαθήματος και δίνεται σχετική άσκηση. Στο τρίτο μέρος κάθε συνάντησης γίνεται αναφορά στο έργο ενός φωτογράφου και προβάλλονται φωτογραφίες του.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι οι συναντήσεις κινούνται σε ένα πλαίσιο, κύριο στοιχείο του οποίου είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημιουργία φωτογραφικής σκέψης χρησιμοποιώντας τη φόρμα ως βασικό εργαλείο σύνθεσης.