Διάλέξη με τον Bruce Gilden

Πορταίτο του Φωτογράφου Bruce Gilden
· το fmag ήταν εκεί // Δημοσίευση: 15 Δεκ 2012

διάλέξη του Bruce Gilden στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2012

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012, στο αμφιθέατρο του ΑΚΤΟ (Ευελπίδων 11, Πεδίο του Άρεως), η διάλεξη του διεθνούς φήμης φωτογράφου και μέλους του πρακτορείου Magnum Bruce Gilden.

Ο Bruce Gilden, απολαυστικός με πολύ χιούμορ σε όλη την διάρκεια της διάλεξης, παρουσίασε στο κοινό, ένα μεγάλο μέρος από την φωτογραφική του δουλειά, από το "Coney island" έως την πιο πρόσφατη του δουλειά, το "Rochester, NY. 2012 - Postcards From America".
Ο Bruce Gilden επίσης απάντησε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν από το κοινό και μίλησε για τον τρόπο που κινείται, προσεγγίζει και φωτογραφίζει τα θέματα του όπως επίσης και για τις ιστορίες και τους ανθρώπους που "κρύβονται" πίσω από τις φωτογραφίες.

O Bruce Gilden, θεωρείται εμβληματική μορφή στο χώρο της φωτογραφίας δρόμου και είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους αντιπροσωπευτικούς εκπροσώπους της.

Ο Gilden, γοητευμένος από την ιδέα του οπτικού αυθορμητισμού, σε αντίθεση με τους περισσότερους φωτογράφους δρόμου, φωτογραφίζει τα υποκείμενά του από κοντινή απόσταση, δίνοντας στις εικόνες ένα ύφος δραματικό και θεατρικό.

Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί εκτεταμένα και έργα του ανήκουν σε μεγάλα μουσεία και διεθνείς συλλογές όπως το Metropolitan Museum of Photography στο Τόκυο, το Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη, το Victoria & Albert Museum στο Λονδίνο, το Musée de l Elysée στη Λωζάνη κ.ά. Ιδιαίτερη θέση στο φωτογραφικό του έργο καταλαμβάνει η αποτύπωση ανθρώπων στoυς δρόμους όπως της Νέας Υορκης, η οποία αποτελεί γι’ αυτόν το αγαπημένο του θέμα.

Είναι μέλος του Magnum από το 1998, και η φωτογραφική του δραστηριότητα επεκτείνεται και στην αποτύπωση της ζωής πέρα από τα όρια της καθωσπρέπει κοινωνίας, φωτογραφίζοντας ανθρώπους του περιθωρίου, άστεγους, πόρνες και μέλη συμμοριών.

O Bruce Gilden επισκέφτηκε την χώρα μας για ένα 4ήμερο Street Photography Workshop που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας και διήρκεσε από την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου έως τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Athens Photo Festival 2012.