Ειρήνη είναι.....Τα Δικαιώματα των Παιδιών

φωτογραφία εκδήλωσης
· το fmag ήταν εκεί // Δημοσίευση: 16 Απρ 2014

απονομή βραβείων του 5ου Διεθνoύς Διαγωνισμού Φωτογραφίας Ειρήνη είναι.....Τα Δικαιώματα των Παιδιών

Το Σάββατο 12 Απριλίου στις 6.00μ.μ. στο γραφείο Europe Direct τουΔήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής βραβείων του 5ου Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας "Ειρήνη είναι...Τα Δικαιώματα των Παιδιών", που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το διαγωνισμό διοργάνωσε για 5η χρονιά το Ελληνικό Γραφείο του Διεθνή Οργανισμού «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία» και υποβλήθηκαν συνολικά 830 φωτογραφίες, από 317 φωτογράφους και 61 χώρες από όλο τον κόσμο. Το επίπεδο των συμμετοχών ήταν υψηλό ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αμεσότητα και η οξυδέρκεια των μαθητών έως 16 ετών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

συντελεστεςΚαλύτερος φωτογράφος για το σύνολο των υποβληθέντων έργων του ήταν ο Nguyen Vu Phuoc, Βιετνάμ. (1 1η θέση, 1 6η θέση, 3 τιμητικές αναρτήσεις και στις 3 κατηγορίες). 

Στο σύνολο των φωτογραφιών διακρίνονται δύο τάσεις.Η μία είναι αυτή που αναδεικνύει τα δικαιώματα των παιδιών μέσα από τη δημιουργικότητα και το παιχνίδι της παιδικής ηλικίας. Η άλλη είναι αυτή που καταγγέλλει με άμεσο ή μη τρόπο τις κακές συνθήκες διαβίωσης και τη στέρηση στην ουσία, των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως.

βραβειοΣτην εκδήλωση  παρευρέθησαν περίπου 40 άτομα, ανάμεσά τους ο Τούρκος Πρόξενος κος Ismail Sefa Yuceer, 4 από τους κριτές του διαγωνισμού, εκπρόσωποι των χορηγών και φυσικά 13 βραβευθέντες, από τους οποίους  2 από την Τσεχία, 2 από την Τουρκία και μία από την Κύπρο.
βραβειοΔιαβάστηκαν επίσης επιστολές από βραβευθέντες που δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στην απονομή, αναφερόμενοι στο θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένα κόσμο με αυξανόμενες εξοπλιστικές δαπάνες και αυξανόμενη βία σε όλες τις μορφές της.

βραβειοΤα βραβεία απονεμήθηκαν σε τέσσερεις κατηγορίες, ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ "ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 16"

 1. Alexandr Cecn, Τσεχία, 1ος Έπαινος FIAP
 2. Lucie Sandtnerova, Τσεχία, 3ος Έπαινος FIAP
 3. Tereza Sitinova, Τσεχία, 6ος Έπαινος FIAP
 4. Φιλοθέη Κάτσουλα, Ελλάδα, Ανάρτηση FIAP

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ "ΕΓΧΡΩΜΕΣ"

 1. Murat  Ozcelik, Τουρκία, Αργυρό μετάλλιο και ανάρτηση FIAP
 2. Βίκυ Μαρκολέφα,Ελλάδα, 4ος Έπαινος FIAP
 3. Tolga Ozdemir, Τουρκία, Ανάρτηση FIAP
 4. Δέσποινα Καραντάνη, Ελλάδα, Ανάρτηση FIAP
 5. Αριστείδης Μακρόπουλος, Ελλάδα, Ανάρτηση FIAP
 6. Σπύρος Ιατρόπουλος, Ελλάδα, Ανάρτηση FIAP

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ "ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ"

 1. Tijen Erol, Κύπρος, Χάλκινο μετάλλιο FIAP
 2. Βασίλης Παπαγεωργίου, Ελλάδα, 3ος Έπαινος FIAP

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ"

 1. Σπύρος Ιατρόπουλος, Ελλάδα, Αργυρό μετάλλιο FIAP
 2. Άγγελος Καρυδάς, Ελλάδα, 1ος Έπαινος FIAP

βραβειαΕκθέσεις με τις 73 διακριθείσες φωτογραφίες των 4 κατηγοριών του διαγωνισμού, 46 φωτογράφων από 21 χώρες, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα, στη Σούρπη, στον Αλμυρό,στην  Άλλη Μεριά Βόλου ενώ έχουν προγραμματιστεί και αναμένονται στην Λάρισα και την Καρδίτσα.Σκοπός  αυτής της προσπάθειας  είναι οι φωτογραφίες να εκτεθούν σε όσο το δυνατόν περισότερες πόλεις της χώρας μας και οι εκθέσεις να αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση και δράση, προκειμένου περισσότερα παιδιά να έχουν πρόσβαση στα βασικά τους δικαιώματα: τροφή, στέγη, υγεία, εκπαίδευση, νερό, παιχνίδι, ελευθερία έκφρασης. τελοςΥπάρχει μάλιστα η πρόταση τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στο δρώμενο «δημιουργία αντί καταστροφής». Το δρώμενο συνίσταται στην ύπαρξη ενός συμβολικού αλλά όχι απαραίτητου εισιτηρίου για τους μαθητές για να μπορέσουν να μπουν στην έκθεση.

Το «εισιτήριο» θα είναι ένα πολεμικό παιχνίδι που θα αφήνουν στην είσοδο της έκθεσης, ώστε στο τέλος, το σύνολό τους να πάει στην ανακύκλωση.