Άνια Βουλούδη

πορτραίτο της Άνια Βουλούδη
· Συνεντεύξεις // Δημοσίευση: 20 Ιουν 2014

συνέντευξη με την Άνια Βουλούδη

Η Άνια Βουλούδη γεννήθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Δομικά Έργα στις Σέρρες. Πλέον ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Την γνωρίσαμε το 2011 στην πρώτη της ατομική έκθεση και μέσω του προσωπικού της blog. Την ξεχωρίσαμε. Έκτοτε ακολούθησαν κι άλλες εκθέσεις, συνεργασίες με άλλους φωτογράφους, προσωπικές δουλειές, μία προσωπική ιστοσελίδα με τη φωτογραφική της δουλειά. Αναγνωρίζοντας τη δουλειά της και ξεχωρίζοντάς την, ζητήσαμε από την Άνια να παραχωρήσει στο fmag μία συνέντευξη.

 

Θα ήθελα να μας πεις δυο λόγια για τον εαυτό σου και ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείς με τη φωτογραφία

Με τη φωτογραφία ασχολήθηκα τυχαία. Θα μπορούσα να είχα διαλέξει οτιδήποτε εκείνο τον καιρό. Ίσως την επέλεξα γιατί μου φαινόταν πιο άμεση ή κατανοητή ή γιατί ήταν αυτή που τελικά μου έδινε τη δικαιολογία να παρακολουθώ τους ανθρώπους και τις αντιδράσεις μου στις αλλαγές τους.

Πως θα περιέγραφες τη σχέση σου με τη φωτογραφία; Τι είναι φωτογραφία για σενα;

Είναι μια ασταθής σχέση με ό,τι έντονο, θορυβώδες και ελλιπές τέτοιες σχέσεις συνεπάγονται.

Εκθέσεις, φεστιβάλ, προβολές. Ποια η γνώμη σου για όλα αυτά; Βοηθάνε πραγματικά τη φωτογραφία;

Δε βοηθούν τη φωτογραφία αλλά τον φωτογράφο που θέλει βοήθεια.

Υπάρχει κάποιος/α φωτογράφος του οποίου/της οποίας θαυμάζεις τη δουλειά του; Και για ποιο λόγο;

Ο Χαράλαμπος Κυδωνάκης. Θαυμάζω τον τρόπο του, το εύρος των θεμάτων και των συναισθημάτων του.

Με ποια κριτήρια ξεχωρίζεις την καλή φωτογραφία;

Κριτήρια της στιγμής, κριτήρια του ασυνείδητου, της μνήμης, της ανατροφής μου, της υποκειμενικής ομορφιάς, της αντικειμενικής ομορφιάς.

Τελευταία επιμελήθηκες το δίσκο του Μιχάλη Σιγανίδη και οφείλω να ομολογήσω ότι προσωπικά μου άρεσε πολύ η δουλειά σου. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Γνωρίζαμε και εκτιμούσαμε ο ένας τον άλλον χωρίς να γνωριζόμαστε, γνωριστήκαμε, μου ζήτησε τη φωτογραφία για το εξώφυλλο του δίσκου, την έδωσα, μου ζήτησε να κάνω το δημιουργικό του δίσκου, δέχτηκα, γίναμε φίλοι, τελείωσα το δημιουργικό του δίσκου, βγήκε ο δίσκος, έχουμε δίσκο, θαυμασμό και φιλία.

Πλέον ζεις και εργάζεσαι στη Θεσσαλονίκη. Από κει και πέρα τι; Υπάρχουν όνειρα ή προσδοκίες για την πορεία σου στη φωτογραφία;

Όχι, δεν επιθυμώ κάτι.

Τελευταία είχες φιλοξενηθεί μαζί με άλλους δέκα φωτογράφους στην online photography gallery ARIADNE σε μία έκθεση που επιμελήθηκε ο Κωστής Αντωνιάδης με τίτλο “About a secret”. Πες μας δυο λόγια γι αυτή σου τη συμμετοχή.

Είναι τιμή μου ανάμεσα σε ονόματα σπουδαίων φωτογράφων να υπάρχει και το δικό μου. Η αμηχανία της έκθεσης σε εικονική γκαλερύ και η απουσία κάποιων συναισθημάτων που σου προκαλεί το χειροπιαστό εξισορροπούνται με το γεγονός πως όλοι αυτοί οι φωτογράφοι δε θα είχαν ποτέ την ευκαιρία να βρεθούν και να εκθέσουν μαζί σε πραγματικό χώρο.

Ο τίτλος της έκθεσης ήταν εμπνευσμένος από τη φράση της Diane Arbus: “Photography is a secret about a secret”. Η δική σου γνώμη;

Η συνέχεια της φράσης είναι “the more it tells you the less you know”. Η ανία της ακρίβειας, της επεξήγησης και της πληροφορίας . Δε συμβαίνει μόνο στη φωτογραφία αλλά σχεδόν σε ό, τι γνωρίζω.

Έμπνευση; Ταλέντο; Απλώς η τυχαία στιγμή; Τι απ’ όλα αυτά πιστεύεις ότι χαρακτηρίζει περισσότερο τη φωτογραφική σου δουλειά; Και τι είναι το σημαντικότερο για σένα;

Μπορείς να είσαι τυχερός αλλά όχι πάντα, να εμπνευστείς αλλά να μη δημιουργήσεις τίποτε, να έχεις ταλέντο αλλά να μη δουλεύεις, να δουλεύεις αλλά να μην έχεις ταλέντο. Έχει τύχει να νιώσω πως έχω κάτι από αυτά.

Δουλεύεις πάνω σε κάποιο project τελευταία;

Τραβάω βίντεο. Φωτογραφίες που κινούνται.

Αγαπημένο φωτογραφικό θέμα;

Δεν έχω τίποτε σταθερό.

Από τις φωτογραφίες που έχεις βγάλει μέχρι σήμερα, ποια είναι η αγαπημένη και γιατί;

Δε θα μπορέσω να ξεχάσω τον κύριο που περιμένει.

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως με τη βοήθεια του internet υπάρχει πολύ μεγάλη έκθεση φωτογραφιών και φωτογράφων, όχι απαραίτητα πάντα καλή. Υπάρχουν φωτογραφίες που έχεις αναρτήσει και για τις οποίες έχεις μετανιώσει εκ των υστέρων;

Δε μετανιώνω που τις ανάρτησα τότε, αφού ήταν ό, τι καλύτερο είχα. Αν τις διαγράψω τώρα, δε θα είναι λόγω μετάνοιας αλλά διαφορετικής κρίσης.

Στην προσωπική σου ιστοσελίδα υπάρχουν 7 ενότητες φωτογραφιών. Ποια ξεχωρίζεις και γιατί;

Το νύχι μου. Το πονάω περισσότερο.

Τι φωτογραφικό εξοπλισμό χρησιμοποιείς;

Canon 550D με Canon 24mm

Ασπρόμαυρο ή έγχρωμο και γιατί;

Ό, τι θέλει ο καθένας. Εγώ βλέπω χρώματα, μου είναι σημαντικά για να τα αποφύγω ή να τα αφαιρέσω.

Τι θα συμβούλευες όσους ξεκινάνε ν’ ασχολούνται τώρα με τη φωτογραφία;

Να μην προσπαθήσουν να μιμηθούν. Να μην προσπαθήσουν να πρωτοπορήσουν. Να μην προσπαθούν να είναι ή να γίνουν ή να μπορέσουν οτιδήποτε.

 

Ευχαριστούμε την Άνια Βουλούδη για την συνέντευξη που μας παραχώρησε.