Φωτογραφική Ομάδα «Φωτοπόροι»

Λογότυπο φορέα
· Λέσχες - Ομάδες · Θεσσαλονίκη · Ελευθέριο - Κορδελιό

Η Φωτογραφική Ομάδα «Φωτοπόροι» του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού «Μελίνα Μερκούρη» πρωτοσυστάθηκε την δεκαετία του 1980 και λειτούργησε για μερικά χρόνια. Επαναλειτουργεί από τον Οκτώβρη του 1996 με δάσκαλο τον Τάσο Σχίζα. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται ένας βασικός κύκλος μαθημάτων στα νέα μέλη, ενώ παράλληλα γίνονται και οι συναντήσεις των παλαιών μελών.

Η φωτογραφική ομάδα διαθέτει αίθουσα διδασκαλίας - στούντιο, βιβλιοθήκη, σκοτεινό θάλαμο και ψηφιακή μονάδα επεξεργασίας και εκτύπωσης.

Τα μέλη της ομάδας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με εβδομαδιαίες συναντήσεις, στις οποίες παρουσιάζονται συλλογές φωτογραφιών και φωτογράφοι, προγραμματίζονται φωτογραφίσεις, συζητούνται εκθέσεις, κλπ.

Η ομάδα έχει μια σταθερή δραστηριότητα καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας της και έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στην Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα στην Μυτιλήνη και στην Φιλιππούπολη. Κάθε χρόνο παρουσιάζει μια μεγάλη ομαδική έκθεση με κοινό θέμα, καθώς και μια μικρή υπαίθρια, που συνοδεύεται με φωτογραφικά happenings. Παράλληλα πραγματοποιούνται ατομικές εκθέσεις των μελών της.

Το 2006, μετά από 10 χρόνια ενεργής παρουσίας, πραγματοποίησε την μεγαλύτερη διοργάνωσή της, ένα φεστιβάλ φωτογραφίας με 21 ατομικές εκθέσεις των μελών της στα Καφέ Μπαρ της Θεσσαλονίκης και με στόχο να το θεσμοθετήσει για κάθε χρόνο.

Το 2010 και μετά από τέσσερις πετυχημένες διοργανώσεις της «Φωτογραφίας στα Καφέ Μπαρ της Θεσσαλονίκης», η Φωτογραφική Ομάδα «Φωτοπόροι» αποφάσισε να διευρύνει το φεστιβάλ και να αγκαλιάσει φωτογραφικές ομάδες και μεμονωμένους φωτογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να προσφέρει στην πόλη ένα σύγχρονο, μεγάλο και πλήρες φεστιβάλ φωτογραφίας, με πολλές εκθέσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, happenings και άλλες εκδηλώσεις.