Ελληνικά χρώματα στο εξωτερικό

Εικαστική έκθεση από το Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αθήνας"
· το fmag ήταν εκεί // Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2010

ολοκληρώθηκε η εικαστική έκθεση από το Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αθήνας

‎Με μεγάλη επιτυχία και απίστευτη κοσμοσυρροή ολοκληρώθηκε η εντυπωσιακή εικαστική έκθεση που επιμελήθηκε ο γνωστός και διακεκριμένος επιμελητής εκθέσεων Μιχαήλ Ρωμανός, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Πολιτισμικού Οργανισμού, με τίτλο "Ελληνικά χρώματα στο εξωτερικό" στο επιβλητικό κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου "ΜΕΛΙΝΑ" στο Θησείο.

Πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τα εβδομήντα και πάνω καλλιτεχνικά έργα, 30 νέων και πολύ αξιόλογων δημιουργών, που παρουσιάστηκαν στις αίθουσες του "ΜΕΛΙΝΑ" και μετέφεραν το θεατή σε ονειρικούς κόσμους, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων κύριος Άγγελος Μοσχονάς, ο οποίος τέλεσε και τα εγκαίνια της έκθεσης, καθηγητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ηθοποιοί και άτομα από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών γενικότερα καθώς και πολλοί φίλοι των καλλιτεχνών.

Ο  Μιχαήλ Ρωμανός, που επιμελήθηκε τη μεγαλειώδη αυτή έκθεση, στο Δήμο Αθηναίων, επέλεξε τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες από την Ελληνική συμμετοχή που επιμελήθηκε πρόσφατα στη διεθνή έκθεση της Ουάσινγκτον, στη διοργάνωση του παγκοσμίως γνωστού Ιδρύματος "John F. Kennedy Center for the Performing Arts" και δημιούργησε μία εντυπωσιακή ομαδική έκθεση, καταφέρνοντας να συνταιριάξει περίφημα τις διαφορετικές τεχνοτροπίες και στυλ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές και σχόλια.

Η συγκεκριμένη έκθεση διοργανώθηκε για πρώτη φορά από το Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αθήνας, (Athens Fine Arts Festival) στην αίθουσα εκθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών το Δεκέμβριο του 2008, υπό την αιγίδα του Υπουργείου και σε καλλιτεχνική επιμέλεια του γνωστού επιμελητή και η φετινή διοργάνωση αποτέλεσε σημαντική εικαστική κατάθεση στα Πολιτιστικά "Δρώμενα Τέχνης 2010" του Δήμου Αθηναίων, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων Άγγελος Μοσχονάς, ο οποίος εγκαινιάζοντας την έκθεση, τόνισε μεταξύ άλλων στο σύντομο χαιρετισμό του:

"...Η ομολογουμένως εντυπωσιακή αυτή έκθεση είναι αφιερωμένη στην Ειρήνη των λαών και αποτελεί σημαντική εικαστική κατάθεση στα "Δρώμενα Τέχνης 2010" του Δήμου Αθηναίων, όπου διοργανώνεται με αφορμή την Ελληνική συμμετοχή, στην μεγάλη διεθνή εικαστική έκθεση στην Ουάσινγκτον, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του εικαστικού και επιμελητή εκθέσεων σύγχρονης τέχνης Μιχαήλ Ρωμανού, Σε μία δύσκολη εποχή όπου οι εχθροπραξίες και η συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα για την ανθρωπότητα, τα Ελληνικά χρώματα γίνονται ειρηνικά χρώματα, στα χέρια και τη δημιουργική φαντασία των νέων καλλιτεχνών και διαπερνούν ουσιώδη μηνύματα για οικουμενική ειρήνη, φιλία και συναδέλφωση των λαών. Η έκθεση αυτή σκοπό έχει να παρουσιάσει τις δημιουργίες των νέων καλλιτεχνών και να μας μεταφέρει το αισιόδοξο μήνυμα της κατεξοχήν έκφρασης του ιδεώδους αυτού της ειρηνικής συνύπαρξης και του αλληλοσεβασμού των λαών. Απεικονίζει τις ιδέες της αδελφότητας, της αλληλεγγύης και του πανανθρώπινου σεβασμού, που κυριαρχούν σημειολογικά στα έργα των δημιουργών που εμπνέονται και εστιάζουν στην οικουμενικότητα των αξιών που διέπουν τους πολιτισμούς της ειρήνης. Τα Ελληνικά χρώματα, πρέπει και μπορούν να σταθούν οι καλύτεροι πρεσβευτές πολιτισμού και ειρήνης εκτός των συνόρων της χώρας μας και η έκθεση αυτή με τίτλο "Ελληνικά χρώματα στο εξωτερικό" το αποδεικνύει..."

Ο επιμελητής της εκθέσεως και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αθήνας, Μιχαήλ Ρωμανός, προλογίζοντας την έκθεση τόνισε:

"...Η έκθεση "Ελληνικά Χρώματα στο εξωτερικό" παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα, κυρίως ζωγραφικής, νέων καλλιτεχνών, με αφορμή την συμμετοχή τους στην μεγάλη διεθνή εικαστική έκθεση στην Ουάσινγκτον, στο "John F. Kennedy Center for the Performing Arts" τον Ιούνιο του 2010. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στην Ελλάδα αλλά δραστηριοποιούνται και στο εξωτερικό, προβάλλοντας τη δουλειά τους, σε αίθουσες τέχνης και γκαλερί στις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμου. Το Λονδίνο, το Παρίσι, η Νέα Υόρκη, είναι ορισμένες από τις μητροπόλεις όπου οι νέοι Έλληνες δημιουργοί, έχουν ήδη προβάλει τη δουλειά τους και ταυτόχρονα τα ελληνικά χρώματα στο εξωτερικό. Ανάμεσα τους και άλλοι νέοι καλλιτέχνες που ετοιμάζονται να ανοίξουν τα φτερά τους και να παρουσιάσουν τα έργα τους, για πρώτη φορά εκτός των συνόρων της χώρα μας. Η έκθεση αυτή στοχεύει, στην επικοινωνία των νέων δημιουργών  με το φιλότεχνο κοινό και την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου καθώς παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα τους, ως ενδεικτικό της δουλειά τους, κατορθώνοντας να ταιριάξει τις διαφορετικές τάσεις και ροπές της σύγχρονης νεανικής δημιουργίας, που εντελώς ξεχωριστά ο κάθε καλλιτέχνης διαπραγματεύεται..."