Φωτογραφικές Συναντήσεις Λάρισας

φωτογραφία άρθρου
· το fmag ήταν εκεί // Δημοσίευση: 28 Απρ 2015

"εγκαίνια των πρώτων Φωτογραφικών Συναντήσεων από τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας"

Με την φιλοδοξία να καταστεί θεσμός έκφρασης των ερασιτεχνών φωτογράφων απ’ όλη τη χώρα, forum ανταλλαγής απόψεων μεταξύ τους αλλά και ένα ακόμη σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό της Λάρισας εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο το βράδυ στον «Μύλο» η διοργάνωση της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας «Φωτογραφικές Συναντήσεις».

Είναι η πρώτη φορά στα 19 χρόνια της ύπαρξής της που η ΦΛΛ αναλαμβάνει ένα τέτοιας εμβέλειας εγχείρημα να δώσει δηλαδή τη δυνατότητα σε άλλες δώδεκα Φωτογραφικές Λέσχες και ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα να εκθέσουν έργα μελών τους σε οκτώ χώρους πολιτισμού στην πόλη της Λάρισας φέρνοντας συγχρόνως τους δημιουργούς σε επαφή μεταξύ τους αλλά και σε διάλογο με τους πολίτες της πόλης. Στο πλαίσιο ακόμη των «Φωτογραφικών Συναντήσεων» που θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Μαΐου θα δοθεί η δυνατότητα σ’ όσους το επιθυμούν να ακούσουν τον γνωστό φωτογράφο Γιώργο Δεπόλλα να μιλά για την τέχνη της φωτογραφίας (το Σάββατο 2 Μαΐου, στις 6 μμ, στο Θέατρο του ΟΥΗΛ) αλλά και τον θεωρητικό της Φωτογραφίας Ηρακλή Παπαϊωάννου (την Κυριακή 3 Μαΐου στις 10.30 πμ. στον ίδιο χώρο).

Στη διάρκεια των εγκαινίων ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Π. Σάπκας αφού συνεχάρη την ΦΛΛ για την πρωτοβουλία και την υλοποίησή της, εστίασε, στον σύντομο χαιρετισμό του, σε δύο σημεία θέλοντας να εξάρει την αξία του εγχειρήματος. Αφενός στην ανάγκη να εκφράζεται η ερασιτεχνική δημιουργία «διότι ο πολίτης δεν είναι μόνο θεατής αλλά και δημιουργός ο ίδιος» όπως χαρακτηριστικά τόνισε και αφετέρου στο γεγονός ότι αξιοποιούνται πολιτιστικοί χώροι της Λάρισας προκειμένου να εκτεθούν τα έργα γεγονός που «τους αναδεικνύει αλλά και επιτρέπει να επιτελούν ουσιαστικά τον σκοπό για τον οποίο υπάρχουν». «Οι χώροι, συνέχισε ο κ. Σάπκας, πρέπει να γεμίζουν από ανθρώπους, ιδέες, φωνές, χρώματα, αισθήματα. Να είναι αυτό που λέμε κυψέλες δημιουργίας και χαράς».

Πριν από τον αντιδήμαρχο πολιτισμού ο πρόεδρος της ΦΛΛ κ. Β. Ζαφειρίου αφού ευχαρίστησε τόσο τους φωτογράφους των λεσχών που συμμετέχουν με έργα τους στη διοργάνωση όσο και όσους παρέστησαν στα εγκαίνια περιέγραψε με συντομία την 19ετή πορεία της ΦΛΛ, αναφέρθηκε στο έργο και τις δράσεις της (σεμινάρια φωτογραφίας, μαθήματα και ομιλίες, εκθέσεις έργων μελών και συμμετοχές σε διοργανώσεις άλλων πόλεων, εκδρομές φωτογραφικού ενδιαφέροντος, επισκέψεις και διαλέξεις για την φωτογραφία σε σχολεία κ.α.) και τέλος κάλεσε όλους τους πολίτες να επισκεφθούν τις εκθέσεις.

Υπενθυμίζεται πως στις «Φωτογραφικές Συναντήσεις», εκτός της διοργανώτριας, μετέχουν: η Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας, η Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής, η Φωτογραφική Ομάδα «Ροές» Φλώρινας, η Ομάδα Φωτογραφία Δυτικά, η Φωτογραφική Ομάδα Βόλου, η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας, η Λέσχη Φωτογραφίας & Κιν. Χανίων, η Φωτογραφική Ομάδα Τρικάλων, η Φωτογραφική Ομάδα Αγρινίου Art8, η Ομάδα Φωτολέμε Μεσολογγίου, η Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας «Ηδύφως» και η φωτογραφική ομάδα επίσης της Λάρισας f+.

Τέλος οι χώροι όπου φιλοξενούνται τα εκτιθέμενα έργα, πλην του «Μύλου», είναι: Το «Χατζηγιάννειο», το Π.Κ. Ζιαζιά, το Λαογραφικό Μουσείο, το κτήριο ΟΥΗΛ, η Πινακοθήκη, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Kaves Kanes.