Μάιος 2015 / Μήνας Φωτογραφίας

φωτογραφία άρθρου
· το fmag ήταν εκεί // Δημοσίευση: 15 Μάιος 2015

πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των φετινών εκδηλώσεων του Μήνα Φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 9 Μαΐου 2015 στη Λιβαδειά, τα εγκαίνια των φετινών εκδηλώσεων του καθιερωμένου πλέον “Μήνα Φωτογραφίας” που γίνονται κάθε Μάιο από τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς.

Η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς φέτος συμπληρώνει τα 10 χρόνια λειτουργίας της. Σε μια εποχή μάλλον δύσκολη και άχαρη για τέτοιες πρωτοβουλίες, μια ομάδα ανθρώπων πίστεψε, επέμεινε και στο τέλος κέρδισε το στοίχημα με το χρόνο.

Οι κοινές ανησυχίες, η κοινή αγάπη, η θέληση για έκφραση και επικοινωνία στάθηκαν η μαγιά για να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια. Η επιτυχία της όμως οφείλεται στο δέσιμο των ανθρώπων, στις φιλίες που δημιουργήθηκαν, στην παρέα που ένιωσε την ανάγκη να υπάρχει πρώτα για τα μέλη της και μέσα από την διαφορετικότητα να ζητά την ολοκλήρωση.

Τις εκδηλώσεις άνοιξε η ομιλία του Πλάτωνα Ριβέλλη "Περί Φωτογραφίας" στις 6.30 μ.μ. στο συνεδριακό κέντρο "Χρήστος Παλαιολόγος" στις πηγές της Κρύας.

Μετά τη ομιλία εγκαινιάστηκε η πολύ ωραία έκθεση φωτογραφίας της Χριστίνας Σοροβού με τίτλο «Στο Μεταίχμιο», στο ισόγειο του Νερόμυλου και ακολούθησαν τα εγκαίνια των εκδηλώσεων στην αίθουσα της Νεροτριβής όπου φιλοξενούνται δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις, αυτή, της Λίας Ζαννή με τίτλο "Ημερολόγιο" και του Πάνου Ροζάκη με τίτλο "4 Χειμώνες στα Δωδεκάνησα".

Στην ομιλία και στα εγκαίνια παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου, μέλη των φωτογραφικών ομάδων f+, “Φωτογραφικού Κύκλου” και “Φωτογραφία Δυτικά”, εκπρόσωποι του Δήμου και της περιφέρειας καθώς και οι ίδιοι φωτογράφοι που εκθέτουν Λία Ζαννή, Χριστίνα Σοροβού και ο Παύλος Σατόγλου.

Στην συνέχεια όλοι όσοι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια των εκδηλώσεων, επισκεφτήκαν μια άλλη επίσης ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας, αυτή του Παύλου Σατόγλου με τίτλο «Παράκτια μνημεία» που φιλοξενείτε στο Καφέ «Καφωδείο», Πλατεία Μητροπόλεως

Η βραδιά έκλεισε στο Καφέ «22», στην οδό Μπουφίδου 22, όπου φιλοξενείτε το ένα από τα 2 μέρη της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς με θέμα «10 χρόνια μετά». Το δεύτερο κομμάτι της έκθεσης φιλοξενείτε στο Καφέ «YOU», στην οδό Μπουφίδου 31. Μια έκθεση που παρουσιάζει την εξέλιξη των μελών ομάδας 10 χρόνια μετά την ίδρυση της. Κάτι που φανερώνεται και από τον τίτλο και βέβαια το καταλαβαίνει κανείς εάν έχει παρακολουθήσει την πορεία της ομάδας τα δέκα αυτά χρόνια.

Την Κυριακή το πρωί παρέα με τα μέλη της ομάδας είχαμε την ευκαιρία να δούμε και τις υπόλοιπες εκθέσεις που περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 24 Μαΐου 2015.

 

Κάνοντας σαν επισκέπτης έναν απολογισμό από την εμπειρία που είχα το διήμερο στην Λιβαδειά, έχω να πω πως έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις καθώς είχα την ευκαιρία να δω εκθέσεις που φαινόταν ότι δουλευτήκαν σε βάθος χρόνου, εκθέσεις με επιμελημένες και προσεγμένες εκτυπώσεις στον σκοτεινό θάλαμο με χαρτιά fb (χαρτιά ινώδους βάσης)...

Θα κλείσω με ένα κείμενο που αναφέρουν οι ίδιοι οι διοργανωτές στο πρόγραμμα τους:
"Δεν είναι η λαμπρότητα και η ποσότητα το σημαντικότερο χαρακτηριστικό, αλλά η ποιότητα των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν είναι που μας κάνει περήφανους. Είναι σπάνια η ευκαιρία για την πόλη μας αλλά και για την φωτογραφία ειδικότερα η ταυτόχρονη συνύπαρξη τόσων σημαντικών καλλιτεχνών σε τόσες πολλές μαζεμένες εκδηλώσεις"

Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία σε όσους δεν έχουν επισκεφτεί ακόμα το φεστιβάλ να το κάνουν τις επόμενες μέρες.

Φωτογραφίες: Γιώτα Καραδήμα, Θανάσης Ρέββας