Φωτογραφική Ομάδα Almas

λογότυπο Φωτογραφική Ομάδα Almas
· Λέσχες - Ομάδες · Ρόδος
Η ερασιτεχνική φωτογραφική ομάδα Almas ιδρύθηκε το 2013 και δραστηριοποιείται στη Ρόδο.
 

Almas (ισπανικά) = Ψυχές
Η λέξη «ψυχή» (από το ρήμα «ψύχω», δηλ. «φυσώ», «πνέω») κυριολεκτικά σημαίνει την «πνοή», δηλαδή την ύστατη ένδειξη της ζωής στο σώμα που γίνεται αισθητή από την αναπνοή.
Η έννοια της ψυχής για τον Πλάτωνα συνδέεται άμεσα με τη θεωρία του «περί των ιδεών». Η ψυχή είναι η αρχή της γνώσης και της ύπαρξης, της νόησης και της βούλησης. Η ίδια η ψυχή, ανεξάρτητα, λογίζεται, πράττει, γνωρίζει την ιδέα και εναρμονίζεται με αυτήν.
Στην αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες ονομάζονταν «ψυχές», καθώς πιστευόταν ότι είναι οι ψυχές των νεκρών.
Ψυχή άυλη, άπιαστη, απροσδιόριστη αλλά ταυτόχρονα τόσο δυνατή, καθοριστική.
Μας παρακινεί, μας κινητοποιεί και μας ορίζει. Από πάντα αποτελούσε σημείο αντιπαράθεσης και διεκδίκησης για θρησκευόμενους και σκεπτικιστές. Περιπλανιέται, ψάχνει για ηρεμία, ανάταση, έμπνευση, συντροφικότητα. Βρίσκεται μέσα στην τέχνη μιας και η δημιουργία είναι τρόπος έκφρασης για την ψυχή και επικοινωνίας με την ψυχή του καλλιτέχνη και του θεατή. Τέχνη και ψυχή – ψυχή και τέχνη. Δύο λέξεις για έννοιες απροσδιόριστες και αφηρημένες με πολύ συγκεκριμένο όμως αποτέλεσμα και επίδραση στη ζωή μας και στις ιδέες μας.

Σκοπός της ομάδας είναι η συνεχής ενασχόληση με την τέχνη της φωτογραφίας και η εξέλιξή της μέσα από μαθήματα και πρακτική εξάσκηση.