Ανάσταση στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

φωτογράφος / πορτραίτο του
· Διάφορα // Δημοσίευση: 12 Ιαν 2016

ο Γιάννης Σταθάτος για τον νέο διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλή Παπαϊωάννου

Τη θέση διευθυντού του μοναδικού κρατικού θεσμού της χώρας μας αφιερωμένου στην τέχνη (και όχι μονον) της φωτογραφίας, επωμίσθηκαν από το 1997 μέχρις σήμερα δύο άτομα που έθεσαν εαυτόν στην υπηρεσία του μέσου, και ένα που έθεσε το μέσον στην υπηρεσία των προσωπικών του φιλοδοξιών. Τώρα, μετά από θλιβερό διάλειμμα τόσων σπαταλημένων ετών, την παράδοση που εδραίωσαν ο Άρις Γεωργίου και ο Κωστής Αντωνιάδης έρχεται να συνεχίσει, με τον δικό του τρόπο, ο Ηρακλής Παπαϊωάννου.

 

Με δύο αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια στις 29/12/15, ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς επιτέλους έδωσε τέλος στην απίστευτη περιπέτεια του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ξηλώνοντας τόσο τον μέχρι τούδε διευθυντή Ευάγγελο Ιωακειμίδη όσο και σύσσωμη την εφορεία του μουσείου που τον στήριζε με τόσο παράξενη επιμονή. Ακόμα όμως καλύτερο νέο από την αποπομπή του κ. Ιωακειμίδη πριν τη λήξη της θητείας του, ήταν η ανακοίνωση του διορισμού στη θέση του διευθυντού του Ηρακλή Παπαϊωάννου – του αξιολογότατου επιμελητή του μουσείου, τον οποίον ο κ. Ιωακειμίδης πολέμησε σκληρά επί σειρά ετών, ουσιαστικά περιθωριοποιώντας το πολυτιμότερο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού του μουσείου.

 

Ιστορικός της φωτογραφίας, οξυδερκής κριτικός, συγγραφέας και επιμελητής εκθέσεων, με προεξέχουσα παρουσία στη σύγχρονη ελληνική φωτογραφική βιβλιογραφία, γνωστός και σεβαστός στους ξένους φωτογραφικούς κύκλους, ο Διδάκτωρ Φωτογραφίας του ΑΠΘ Ηρακλής Παπαϊωάννου αποτελεί αδιαμφισβήτητα την καλύτερη δυνατή επιλογή για το δύσκολο έργο που τον αναμένει. Μέρος του έργου αυτού θα είναι η διερεύνηση της καταστροφής υπό περίεργες τουλάχιστον συνθήκες τον Μάιο του 2012 μεγάλου μέρους της συλλογής σύγχρονης ελληνικής και ξένης φωτογραφίας και βέβαια, εφόσον συντρέχουν λόγοι, η απόδοση ποινικών ευθυνών.

 

Όλοι όσοι αντιλαμβανόμεθα τη μεγάλη σημασία που έχει η υπόθεση «φωτογραφία» για την τέχνη, την επικοινωνία και τη συλλογική μας μνήμη, του ευχόμεθα θάρρος, δημιουργικότητα και καλή καρδιά.

 

Γιάννης Σταθάτος

Κύθηρα, 11/1/16