Λέσχη Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Καρδίτσας (ΛΕΦΚΚ)

Λογότυπο φορέα
ασπρόμαυρη φωτογραφία, χοροθέατρο
· Λέσχες - Ομάδες · Καρδίτσα

Η Λέσχη Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Καρδίτσας (ΛΕΦΚΚ) και το Φωτογραφικό της Μουσείο ιδρύθηκαν το 1978.
Ο χώρος στεγάζεται από το 2006 σε ισόγειο χώρο της Δημοτικής Αγοράς, λειτουργεί καθημερινά και είναι ανοιχτή για τα μέλη και το κοινό.

Φωτογραφικές μηχανές διάφορων εποχών, αρνητικά όλων σχεδόν των τύπων, ξύλινες μηχανές προβολής και άλλα αντικείμενα εκτίθενται μαζί με φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ από την Καρδίτσα του 20ου αιώνα, σ' ένα χώρο που μετατρέπεται, ανάλογα με τις ανάγκες, σε αίθουσα για περιοδικές φωτογραφικές εκθέσεις, προβολή διαφανειών και κινηματογραφικών ταινιών καθώς και για σεμινάρια φωτογραφίας. Στην ίδια στέγη λειτουργεί σκοτεινός θάλαμος, βιβλιοθήκη, ταινιοθήκη και εντευκτήριο για τα μέλη του συλλόγου και τους φίλους της φωτογραφίας.

Οι εκθέσεις και οι διαγωνισμοί φωτογραφίας που διοργάνωσε η ΛΕΦΚΚ έγιναν αφορμή ώστε νέοι άνθρωποι να δείξουν τη δουλειά τους, να σχολιάσουν και να σχολιαστούν, να εκφράσουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον κόσμο γύρω τους και να κάνουν τα μικρά και ασήμαντα καθημερινά πράγματα, σημαντικά.
Τριάντα και πλέον χρόνια μετά, στο μικρό χώρο της Λέσχης μας, άνθρωποι που αγαπούν τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο συναντιούνται και ανταλλάσσουν απόψεις, φωτογραφίζουν και κινηματογραφούν καταγράφοντας την Καρδίτσα και όλο τον κόσμο που μεταλλάσσεται αποτυπώνοντας τη δική τους ιστορία.

Μία από τις πιο πετυχημένες στιγμές στην πορεία της ΛΕΦΚΚ ήταν η διοργάνωση του Πανελλήνιου Φεστιβάλ κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους στη δεκαετία του '80 για οκτώ συνεχή χρόνια το οποίο ξαναοργανώνει σύμφωνα με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις (video, DVD).

Έχει υλοποιήσει τρία προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1992, 1999-2002, 2007-2008.