Φωτογραφικός Όμιλος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Φ.Ο.Α.Π.Θ.)

Λογότυπο φορέα
· Λέσχες - Ομάδες · Θεσσαλονίκη

Ο Φωτογραφικός Όμιλος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Φ.Ο.Α.Π.Θ.) ιδρύθηκε το 1987 από μια ομάδα φοιτητών με κίνητρο την ενασχόληση με τη δημιουργική φωτογραφία. Ο αρχικός αυτός πυρήνας απέκτησε σταδιακά νέα μέλη και κατοxυρώθηκε νομικά με καταστατικό με έδρα το «εμφανιστήριο φιλμ» της Φοιτητικής Λέσχης. Παράλληλα οργανώθηκε  η αίθουσα διδασκαλίας με τη βιβλιοθήκη και τον εκπαιδευτικό σκοτεινό θάλαμο, που στεγάζεται στο κτίριο της Νομικής σχολής.

Σήμερα ο Φωτογραφικός Όμιλος του Α.Π.Θ. διανύοντας την τρίτη δεκαετία της ζωής του, συνεχίζει να λειτουργεί ως εστία φωτογραφικής παιδείας και πολιτιστικών γεγονότων, με ορμητήριο το στέκι στη Νομική και γενικότερα το πανεπιστήμιο. Το ανθρώπινο δυναμικό του αποτελούμενο από φοιτητές όλων των σχολών, συνεχώς ανανεώνεται. Η παροδικότητα και η εναλλαγή των μελών του τον εμπλουτίζει συνεχώς με νέες ιδέες και τάσεις.

Κάθε χρόνο οργανώνονται σεμινάρια φωτογραφίας που απευθύνονται κυρίως σε φοιτητές, μαθήματα τα οποία παραδίδονται αφιλοκερδώς από παλαιότερα και πιο έμπειρα μέλη του ομίλου. Καθ'όλη τη διάρκεια του έτους στο χώρο του ομίλου οργανώνονται συζητήσεις, παρουσιάσεις φωτογράφων, προβολές ταινιών και άλλες εκδηλώσεις φωτογραφικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος. Έτσι και φέτος, διοργανώνονται μαθήματα φωτογραφίας για φοιτητές και όχι μόνο.

Στο τέλος της ακαδημαΐκής χρονιάς έχει καθιερωθεί η ετήσια έκθεση του Φ.Ο.Α.Π.Θ. στην οποία πολλές φορές συμμετέχουν προσκεκλημένα μέλη φωτογραφικών ομάδων από άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στο παρελθόν ο Όμιλος έχει συνεργαστεί με τις φωτογραφικές ομάδες των Πανεπιστημίων Πατρών, Κομοτηνής, Ξάνθης, Ιωαννίνων, Κρήτης και Αθήνας αλλά και με το τμήμα φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών "Mimar Sinan" της Κωνσταντινούπολης, την Ομάδα Gruppo Rivist@ Ρώμης και το Φωτογραφικό Όμιλο Πανεπιστημίου Κύπρου.