...με αφορμή τις φωτογραφίες

φωτογράφος / πορτραίτο του
· το fmag ήταν εκεί // Δημοσίευση: 01 Ιουν 2019

παρουσίαση του βιβλίου της Τζένης Λυκουρέζου στη γκαλερί i Focus

Μέσα σε μια όμορφη ατμόσφαιρα, κύλησε την Παρασκευή 17 Μαΐου η βραδιά που διοργάνωσε η γκαλερί i Focus για την παρουσίαση του βιβλίου της Τζένης Λυκουρέζου "Με αφορμή τις φωτογραφίες".

Η συζήτηση που συντόνισε ο συγγραφέας, βιβλιοκριτικός και διευθυντής του Αναγνώστη Γιάννης Μπασκόζος, ήταν άκρως ενδιαφέρουσα μια που στο πάνελ συμμετείχαν τρεις αξιόλογοι καθηγητές φωτογραφίας: η Ιουλία Λαδογιάννη, ο Τάσος Παπαδόπουλος και ο Αλεξ Παπαιωάννου.

Το βιβλίο, όπως μας εξήγησε και η συγγραφέας, στοιχειοθετεί μια όμορφη διαπλοκή μεταξύ φωτογραφικών και λογοτεχνικών διαβασμάτων της. Με αφορμή το κοίταγμα αγαπημένων φωτογραφιών, η Τζένη αποφάσισε να τοποθετήσει τα συγκεκριμένα κάδρα στο χρόνο, να τα μελετήσει σε βάθος και ενδεχομένως να τα "παντρέψει" με το πνεύμα συγγραφέων που επίσης αγαπά και θαυμάζει.

Δεν είναι ένα φωτογραφικό λεύκωμα, είναι το απόσταγμα των σκέψεων της Λυκουρέζου καθώς στάθηκε μπροστά σε μια φωτογραφία που την συγκίνησε και θέλησε να την νιώσει ως το μεδούλι μέσα από τη φωτογραφική της εμπειρία, την επί χρόνια μελέτη των συγκεκριμένων φωτογράφων και της δουλειάς τους αλλά και την ευρεία λογοτεχνική της παιδεία.

Οι καλεσμένοι αφού κατέθεσαν τις απόψεις και τα σχόλιά τους για το βιβλίο συζήτησαν και με το κοινό με θέμα τι άλλο, την ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ σε πνεύμα άκρως διαλλακτικό, καταθέτοντας προσωπικές εμπειρίες και βέβαια την κριτική τους σκέψη.

Το βιβλίο "...με Αφορμή τις Φωτογραφίες", της Τζένης Λυκουρέζου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δεσμός και διατίθεται αποκλειστικά από τα βιβλιοπωλεία "Επί Λέξει" & "Πολιτεία"