Έφυγε σε ηλικία 94 ετών ο Ρόμπερτ Φρανκ

φωτογράφος / πορτραίτο του
· Διάφορα // Δημοσίευση: 12 Σεπ 2019

1924 – 2019

Ένας από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους του 20ου αιώνα, ο Αμερικανός, Ελβετικής καταγωγής, φωτογράφος Ρόμπερτ Φρανκ, πέθανε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 στο σπίτι του στη Νέα Σκοτία στον Καναδά.

Ο Ρόμπερτ Φρανκ, γεννήθηκε στην Ελβετία το 1924 όπου και ξεκίνησε τη φωτογραφική του καριέρα. Μετανάστευσε στην Αμερική και για μικρό χρονικό διάστημα δούλεψε για το περιοδικό Harper’s Bazaar, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι αυτό δεν τον ενδιέφερε.

Το 1949, γνώρισε την γλύπτρια και ζωγράφο Μαίρη Λόκσπιζερ, την οποία παντρεύτηκε το 1950.

Η πιο γνωστή του δουλειά είναι "Οι Αμερικάνοι" (The Americans) το λεύκωμα ορόσημο για τη φωτογραφία, τον πρόλογο του οποίου είχε γράψει ο σπουδαίος Jack Kerouac και κατέγραφε με μοναδικό και διεισδυτικό τρόπο μια αθέατη μέχρι τότε όψη της αμερικανικής κοινωνίας.

YouTube

Το 1955 ξεκίνησε με ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο, την οικογένειά του και τα χρήματα από μια υποτροφία από το ίδρυμα John Simon Guggenheim Foundation, ένα μεγάλο ταξίδι, διασχίζοντας όλη τη χώρα και τραβώντας συνολικά πάνω από 25.000 φωτογραφίες (700 φιλμ).

Από όλο αυτό τον αριθμό των φωτογραφιών, επέλεξε 83 ασπρόμαυρες φωτογραφίες για το βιβλίο. Η πρώτη έκδοση «Les Americains» το 1958 όσο και αν φαίνεται παράξενο έγινε στο Παρίσι καθώς οι αμερικανοί κριτικοί ήταν σκληροί μαζί του.
Η επιτυχία του «Les Americains» οδήγησε σε μια δεύτερη έκδοση, το 1959, αυτή την φορά στις ΗΠΑ.

YouTube

Το 1959 τη στιγμή που "οι Αμερικανοι" δημοσιεύτηκαν στις ΗΠΑ ο Φρανκ θα απομακρυνθεί από τη φωτογραφία για να επικεντρωθεί με τον κινηματογράφο. Μεταξύ των ταινιών του ήταν το Pull My Daisy (1959).

YouTube

Το 1972 ακολούθησε τους Rolling Stones, που βρίσκονταν τότε στο απόγειο της καριέρας της, στην αμερικανική περιοδεία τους. Το αποτέλεσμα της περιήγησης αυτής ήταν το θρυλικό Cocksucker Blues, ένα μουσικό ντοκιμαντέρ που απαγορεύτηκε αρχικά σε πολλές χώρες, καθώς απεικονίζε την μπάντα να κάνει χρήση ναρκωτικών και ομαδικό σεξ. Η φωτογραφία του Φρανκ εμφανίστηκε επίσης στο εξώφυλλο του άλμπουμ των Rolling Stones "Exile on Main St."

robert frank – the lines of my hand from buchlabor on Vimeo.

Το 1972 ο Φρανκ δημοσίευσε το φωτογραφικό του βιβλίο, το "The Lines of My Hand". Το έργο αυτό περιγράφηκε ως «οπτική αυτοβιογραφία»

Το 1969 ο Φρανκ και η Μαίρη Λόκσπιζερ χώρισαν. Λίγο αργότερα η οικογενειακή ζωή του Φρανκ σημαδεύτηκε από τραγωδίες. Το 1974, η κόρη του Andrea, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στο Tikal της Γουατεμάλας. Τον ίδιο περίπου καιρό ο γιος του, Pablo, διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια. Μεγάλο μέρος του επόμενου έργου του Frank ασχολήθηκε με τον αντίκτυπο της απώλειας τόσο της κόρης του όσο και του γιου του, ο οποίος πέθανε στο νοσοκομείο Allentown, στην Πενσυλβάνια το 1994. Το 1995, στη μνήμη της κόρης του, ίδρυσε το Ίδρυμα Andrea Frank, το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις σε καλλιτέχνες.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Ρόμπερτ Φρανκ είχε αποτραβηχτεί στο σπίτι του στη Νέα Σκοτία, στον Καναδά, όπου και πέθανε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 σε ηλικία 94 χρονών.