Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Λογότυπο φορέα
· Λέσχες - Ομάδες · Καλαμάτα

Η Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας (ΦΛΚ) ιδρύθηκε το 1988 από μία ομάδα ανθρώπων με ιδιαίτερη ευαισθησία για τη Φωτογραφία και τη τέχνη της. Στόχοι της Λέσχης μας είναι η διάδοση της Φωτογραφικής τέχνης, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, καθώς και η επικοινωνία δια του μέσου της φωτογραφίας.

Η ΦΛΚ πραγματοποιεί κάθε χρόνο μαθήματα φωτογραφίας οργανώνει και φιλοξενεί εκθέσεις, ενώ διαθέτει σκοτεινό θάλαμο σε βαγόνι του Πάρκου Σιδηροδρόμων για την πρακτική εξάσκηση.

Πεπραγμένα της ΦΛΚ
(24/6/2009 έως 07/07/2010)

Στις 24/6/2009 ανέλαβε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Φωτογραφικής Λέσχης Καλαμάτας. Και ήδη συμπλήρωσε ένα ολόκληρο χρόνο θητείας.

Από τον Σεπτέμβριο, που άρχισε η καινούργια περίοδος μαθημάτων, για πρώτη φορά τα μαθήματα της Φωτογραφίας, χωρίστηκαν σε δύο τμήματα, ένα για αρχάριους και ένα για προχωρημένους, ενώ, επιπλέον έγινε πρακτική εξάσκηση στα εργαστήρια στον Σκοτεινό Θάλαμο (με δωρεάν παροχή φιλμς και αναλώσιμων), καθώς και μαθήματα PhotoShop, για την επεξεργασία των ψηφιακών φωτογραφιών.

Τα μαθήματα γίνονταν κάθε Τετάρτη, 19:00-20:00 για τους αρχάριους και 20:00-21:00 για τους προχωρημένους, σε μια αίθουσα του Εσπερινού Λυκείου Καλαμάτας, όπου δίδασκε, αφιλοκερδώς, ο Φωτογράφος Ρόμπερτ Ζερβός.

Για την πληρέστερη διεξαγωγή των μαθημάτων, η ΦΛΚ αγόρασε:
α) έναν προβολέα - Projector (SONY WXGA, VPL-EW5), αξίας 850,00€, που συνδέεται με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή για τις ανάγκες των Μαθημάτων και των Μελών της Λέσχης, (Νοέμβριος 2009) και
β) έναν φορητό Η/Υ - notebook (Dell Studio 1557 - Core i7 i7-720QM 1.6 GHz - 15.6" TFT LED), αξίας 800,00€, (Απρίλιο 2010),
με την χρήση των οποίων γίvεται πιο ευχάριστη και κατανοητή η διδασκαλία της Φωτογραφίας και της τεχνικής της.
Αξιοσημείωτη είναι και η συμπαράσταση του ΔΣΚ, που μας βοήθησε και με την σχετική χορηγία του.
Ενώ, όλες οι βλάβες στο βαγόνι που χρησιμεύει ως εργαστήριο και σκοτεινός θάλαμος, καθώς και στο διπλανό βαγόνι, που έχουν παραχωρηθεί στη ΦΛΚ, αποκαταστάθηκαν το χρονικό διάστημα από 8-12 Οκτωβρίου 2009 και ειδικότερα αντικαταστάθηκαν οι σάπιες και σπασμένες τάβλες στην πόρτα και τα τοιχώματα του κλειστού βαγονιού, όπως και όλα τα ξύλα και σπασμένες τάβλες στις σκάλες και τα δάπεδα και στα δύο βαγόνια και μπήκαν καινούρια, από συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας και βάφτηκαν στη συνέχεια εξωτερικά, κατόπιν έντονων παραστάσεων του Προέδρου της ΦΛΚ στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο του Δήμου Καλαμάτας.

Ακόμη, έγιναν φωτογραφικές εξορμήσεις στην πόλη, το λιμάνι, τους δρόμους της Καλαμάτας, το Ιστορικό Κέντρο, το Κάστρο κτλ. και φωτογραφικές προσεγγίσεις με θέματα πορτρέτο, still life (νεκρά φύση), picture in picture, τοπίο, αφηρημένο, νυκτερινή φωτογραφία και φωτογραφία δρόμου.

Η Φωτογραφική Λέσχη συμμετείχε ενεργά σε διάφορες εκδηλώσεις όπως, στις Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας (3-31/12/2009), όπου στις 29/12/2009 έκανε στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας υπαίθρια προβολή φωτογραφιών - παρουσίαση, των μελών της, με θέμα: «Χριστούγεννα στην Καλαμάτα».
Στις 13/1/2010 η ΦΛΚ έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της.
Συμμετείχε στον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης (4/2/2010), στην Πλατεία Μαυρομιχάλη και στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας μαζί με άλλους συλλόγους.
Γιόρτασε το Τριώδιο με πάρτυ μασκέ στο Bar Copa στις 12/2/2010, συμμετείχε σε δύο ΕΚΘΕΣΕΙΣ για τις «ΔΑΔΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 1936-2008», στο Μελιγαλά και εν συνεχεία στο Αμφιθέατρο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας (Μάρτιος 2010), καθώς και στη γιορτή της ανακύκλωσης, στον πεζόδρομο της Αριστομένους (25-30/4/2010).

Ακόμη, η ΦΛΚ αναδιοργάνωσε πλήρως την προβολή της στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο (www.flkalamatas.com), ενώ, πλέον, διαθέτει group στο facebook με τίτλο: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Υπήρξε συνεργασία με τα θεατρικά σχήματα της πόλης μας και τα μέλη της Λέσχης παρακολούθησαν τις θεατρικές παραστάσεις (με συμβολικό εισιτήριο), του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.: «Αχ αυτά τα φαντάσματα» (του Εντουάρντο ντε Φιλίππο), «Θεϊκή καλοσύνη» (Φρεντερίκ Λενουάρ και Λουί Μισέλ Κολλά), «ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ - Σαν το σκύλο με τη γάτα»… της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας: «Η κοιμωμένη ξύπνησε» (σε σενάριο της Ξένιας Καλολεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου) και «Πλούτος» του Αριστοφάνη (Μετάφραση: Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Σκηνοθεσία: Χριστίνα Δίμιζα, Μουσική: Χρήστος Λεοντής, Σκηνικά-κουστούμια: Φοίβος Σοφικίτης), όπως και του Θεατρικού Σχήματος ΣΥΝ 1 «Μιχάλης Τούμπουρος», με το έργο του Γιαν. Ξανθούλη «Λόξα και Δόξα».

Η ΦΛΚ διοργάνωσε δύο εκδρομές (δωρεάν προσφορά στα μέλη της):
Η πρώτη έγινε στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Πόλο στο Φαληρικό Δέλτα, όπου τα μέλη της επισκέφτηκαν την Φωτογραφική Έκθεση του PHOTO FESTIVAL 09, στο οποίο εξέθεταν την δουλειά τους 120 φωτογράφοι από όλον τον κόσμο (22/11/2009).
Η δεύτερη εκδρομή έγινε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μάνης, στην Μεσσηνιακή και Λακωνική Μάνη (30/6/2010), όπου τα μέλη της επισκέφτηκαν και φωτογράφησαν τα αξιοθέατα στην Αρεόπολη, τη Βάθεια, τον Γερολιμένα και τις Θαλάμες.

Επίσης, διοργάνωσε δύο Εκθέσεις:
Η πρώτη (2-7/11/2009) στο Φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Καλαμάτας, με θέμα: «Παλιά Καλαμάτα», την οποία, μετά από κοινή πρωτοβουλία της και σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, στις 12/5/2010, μετέφερε στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.
Η δεύτερη έκθεση πραγματοποιείται από τις 7 έως και τις 20 Ιουλίου 2010, σε χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, με θέμα: «Υγρό Στοιχείο», που εγκαινιάσθηκε στις 7/7 και στην οποία συμμετέχουν 21 μέλη της με 40 φωτογραφίες τους, σε καμβά.

Η ΠΡΟΒΟΛΗ των δραστηριοτήτων της ΦΛΚ είναι συνεχής, από όλα τα ΜΜΕ (Τοπικές Εφημερίδες, Τοπικά Κανάλια TV, ΕΡΑ Καλαμάτας κλπ.), τα οποία και ευχαριστούμε ιδιαίτερα για το αμέριστο ενδιαφέρον τους, την προώθηση των θεμάτων και δραστηριοτήτων της Λέσχης, καθώς και για την αγάπη, που περιβάλλουν την ΦΛΚ, και την αναγνώριση, από όλους, της συμβολή της στα Πολιτιστικά θέματα και δρώμενα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας.