Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (Ε.Φ.Ε) Κρήτης

Λογότυπο Φορέα
· Λέσχες - Ομάδες · Ηράκλειο

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (Ε.Φ.Ε) Κρήτης ιδρύθηκε το 1964 στο Ηράκλειο. Η αγάπη για τη φωτογραφική τέχνη ώθησε μία ομάδα ανθρώπων να θέσει στόχο της την περαιτέρω διάδοση της τέχνης αυτής και τη μύηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων στα μυστικά της. Στις αρχές της ίδρυσης της η Ε.Φ.Ε πραγματοποιούσε τις συγκεντρώσεις της, στους ιδιωτικούς χώρους των μελών της ώσπου βρέθηκε και νοικιάστηκε ο κατάλληλος χώρος για μόνιμη στέγαση. Ο χώρος, αυτός αν και δεν παραμένει ο ίδιος, ίδιος παραμένει ο στόχος της Εταιρείας. Η Ε.Φ.Ε έχει φιλοξενήσει στους κόλπους της εκατοντάδες ανθρώπους που έδωσαν αλλά και πήραν πολλά από τη φωτογραφία.

Τα μέλη της Ε.Φ.Ε είναι άνθρωποι που αν και ασχολούνται με διαφορετικά επαγγέλματα, μοιράζονται όλοι την ίδια αγάπη για την καλλιτεχνική φωτογραφία και διακρίνονται για το ερασιτεχνικό τους πάθος. Η Ε.Φ.Ε έχει διαρκή συμμετοχή σε εκθέσεις φωτογραφίας που πραγματοποιούνται σε τοπικό σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Οι συχνές βραβεύσεις των μελών της στις παραπάνω εκθέσεις αποτελούν απόδειξη της σταθερής προσπάθειας και της σωστής εργασίας που γίνονται στην Ε.Φ.Ε. Έτσι μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η επιλογή του έργου ενός μέλους της Ε.Φ.Ε. μεταξύ 4.000 και 5.000 φωτογραφιών που κρίνονται σε διαγωνισμό διεθνούς επιπέδου και η τελική βράβευση του.

Άλλη μια απτή απόδειξη για την δημιουργική εργασία αποτελεί το γεγονός ότι 6 μέλη της κατόρθωσαν με το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό τους ύφος να δημιουργήσουν μία αξιοθαύμαστη τεχνοτροπία, γνωστή ως «Κρητική σχολή φωτογραφίας» που αποτελεί πηγή έμπνευσης για φωτογράφους σε όλο τον κόσμο. Η τεχνοτροπία αυτή, χαρακτηριστικά έργα της οποίας υπάρχουν και σε τυπωμένο έγχρωμο κατάλογο, εκδηλώνεται σε απεικονίσεις προσώπων σε μαύρο φόντο με έντονη εκφραστικότητα και διάχυτη δραματικότητα.

Η Ε.Φ.Ε παρ’ όλα τα επιτεύγματά της δεν σταμάτησε ούτε για μία στιγμή την επίμονη και επίμοχθη προσπάθεια. Έχει καθιερώσει την πραγματοποίηση ετήσιων σεμιναρίων με διάρκεια από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο, διοργανώνει εκθέσεις τοπικής, εθνικής (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύβοια) και διεθνούς (Βέλγιο, Λουξεμβούργο) εμβέλειας και διοργανώνει διαγωνισμούς κάθε χρόνο, καλλιτεχνικής φωτογραφίας αλλά και εκδρομές με φωτογραφικό ενδιαφέρον.

Άλλη σημαντική δραστηριότητα της Ε.Φ.Ε είναι η διοργάνωση επί σειρά ετών, τμημάτων για νέους φωτογράφους. Παράλληλα λειτουργεί από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο, το Τμήμα Νέων Φωτογράφων που δεν γνωρίζουν αλλά θέλουν να μάθουν την τέχνη της φωτογραφίας. Η συμμετοχή σ’ αυτό το τμήμα είναι μεγάλη και συχνά μέσα από αυτό αναδύονται νέα ταλέντα. Στο πλαίσιο του τμήματος γίνονται σεμινάρια θεωρητικού ενδιαφέροντος, εργαστηριακές εφαρμογές, μαθήματα «σωστού - λάθους», φωτογραφικές εκδρομές και εκθέσεις φωτογραφίας των νέων μελών του κάθε έτους.

Στις δραστηριότητες της Ε.Φ.Ε ανήκει και η έκδοση ενός βιβλίου που αναφέρεται στους σκοπούς των παραπάνω σεμιναρίων.
Με την πραγματοποίηση όλων αυτών που αναφέρθηκαν είναι αποκλειστικά επιφορτισμένα τα μέλη της Ε.Φ.Ε που εκκινούν από την διάθεση ανιδιοτελούς και αφιλοκερδούς προσφοράς τόσο σ’ αυτούς που ενδιαφέρονται να μάθουν τη φωτογραφία όσο και στην ίδια τη φωτογραφική τέχνη. Αυτή η προσπάθεια γίνεται συχνά επιβαρυντική για τον ελεύθερο χρόνο των μελών της Ε.Φ.Ε και τις υποχρεώσεις τους γενικά, όμως αποτελεί την βασική αιτία για το μοναδικό έργο που έχει επιτελέσει και συνεχίζει να επιτελεί η Ε.Φ.Ε.

Το τμήμα σήμερα αποτελείται από 100 περίπου τακτικά μέλη και 45 έκτακτα. Διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο