«Φωτοσκίαση» - Φωτογραφική Ομάδα Πολυτεχνείου Κρήτης

Λογότυπο Φορέα
· Λέσχες - Ομάδες · Χανιά

Η «Φωτοσκίαση» ιδρύθηκε το 1995 και αποτελεί τη φωτογραφική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, στην οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να πειραματιστεί και να εκφραστεί μέσω της τέχνης της φωτογραφίας.

Απευθυνόμενη τόσο σε ανθρώπους που έχουν ήδη ασχοληθεί με το αντικείμενο της φωτογραφίας, όσο και σε άτομα που για πρώτη φορά επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με το χώρο αυτό, φιλοδοξεί να διευκολύνει τις προσπάθειες των πρώτων, καθώς και να ενισχύσει το «μικρόβιο» της φωτογραφίας στους νεώτερους.

Βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας αποτελεί η συνεχής αλλαγή των μελών της (λόγω της ιδιότητας αυτών ως φοιτητές), η οποία εξασφαλίζει την εισαγωγή νέων ιδεών και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον για δημιουργία.

Τα τελευταία χρόνια η ομάδα έχει επιτύχει να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικού τύπου συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση, τόσο για τα τεχνικά θέματα της φωτογραφίας όσο και για τα θεωρητικά. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από μέλη της ομάδας καθώς και από Χανιώτες που επιθυμούν να ενισχύσουν τις προσπάθειες της ομάδας. Επιπλέον πραγματοποιούνται σεμινάρια εμφάνισης και εκτύπωσης ασπρόμαυρων φιλμ στον πλήρως εξοπλισμένο σκοτεινό θάλαμο που διαθέτει στην Πολυτεχνειούπολη.

Η Φωτοσκίαση έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια πέντε μεγάλες εκθέσεις (2003 Μεγάλο Αρσενάλι, 2004 Γυαλί Τζαμισί, 2006 και 2008 Γαλλική Σχολή, 2009 στο πολιτιστικό κέντρο Χανίων «Βίλα Κούνδουρου», 2012 Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων) καθώς και αριθμό μικρότερων (1999 Γυαλί Τζαμισί, 2000 Πολυτεχνειούπολη, 2004 Νεώρια, 2010 Στέκι Μεταναστών κ.α.). Επιπλέον μέλη της ομάδας έχουν συμμετάσχει σε αριθμό ομαδικών εκθέσεων τόσο στα Χανιά όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Επιπλέον βασική επιδίωξη της ομάδας αποτελεί η πραγματοποίηση (ανοιχτών) σεμιναρίων/ομιλιών γνωστών φωτογράφων κατά τη διάρκεια των εκθέσεων. Συγκεκριμένα το 2006 είχε παρευρεθεί ο κ. Δεπόλλας, ενώ το 2009 η ελληνοαμερικανίδα φωτογράφος Stella Johnson και ο φωτοδημοσιογράφος κ. Κόντος. Το Μάιο του 2012, στα πλαίσια του φεστιβάλ φωτογραφίας «Φωτοσκιάσεις 2012» που διοργάνωσε η ομάδα, παρουσίασαν τη δουλειά τους στο κοινό Κρήτες φωτογράφοι και φωτογραφικές ομάδες του νησιού (οι φωτογράφοι Γ. Αναστασάκης και Γ. Κουκουράκης, η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων, η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης, η Φωτογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης, η Φωτογραφική Ομάδα Φοιτητών Ρεθύμνου και η φωτογραφική ομάδα ομάδα 2^3).

Βασική δραστηριότητα της ομάδας αποτελεί και η επίσκεψη των μελών της σε φωτογραφικές συναντήσεις και εκθέσεις τόσο της Κρήτης, όσο και εκτός αυτής (όπως η Φωτοσυγκυρία και οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων).