Self Encounter - Georgia Ponirakou & Vasiliki Sandali

γυναικεία πόδια, καλσόν, self encounter
· Συνεντεύξεις // Δημοσίευση: 31 Μάιος 2017

Bref entretien με τις Γεωργία Πονηράκου και Βασιλική Σανδάλη

Δύο γυναίκες αυτοπορτραιτίστριες, στην προσπάθεια μίας ενδοσκόπησης, συναντιούνται.
Το έργο της μίας βρίσκει σημεία επαφής στο έργο της άλλης, μέσα από τελείως διαφορετικές εικόνες και προσεγγίσεις.
Είναι έκδηλη η ταύτιση των δύο φωτογραφικών έργων.
Βιώματα διαφορετικά, που προκύπτει ωστόσο να έχουν κοινές καταγραφές στις αισθήσεις και στο μνημονικό των δύο γυναικών.
Το έργο της μιας νεύει με ένα κλείσιμο του ματιού προς το έργο της άλλης. Ο εαυτός σαν θέμα, σαν αντικείμενο παρατήρησης
προσφέρεται και ταυτόχρονα κρύβεται, προκαλεί αμηχανία, τάση απομόνωσης.
Ενώ εκτίθενται οι δύο φωτογράφοι, ταυτόχρονα κρατούν μυστικά και καλούν τον θεατή να τα εκμαιεύσει.


Two women, two self-portraitists attempting a soul-searching, meet with each other.
The work of the one photographer is connected to the work of the other, through quite different images and approaches.
One can easily detect the affinity of their work.
Different experiences that have been registered, however, in similar ways in the senses and memory of these two women.
The self, as a theme, as an object of observation, offers itself to the eye of the spectator but, at the same time, conceals itself, provokes bewilderment and a tendency towards seclusion.
Although the photographers expose themselves, they simultaneously keep secrets, inviting the spectator to extract them.

 

γυναικεία πόδια, φόρεμα, Self Encounter
φωτογραφία: Γεωργία Πονηράκου

 

Ετοιμάζετε μία από κοινού έκθεση, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του Athens Photo Festival. Πώς καταλήξατε σε αυτή τη συνεργασία;

Μας συνδέουν χρόνια φιλίας με αφορμή τη φωτογραφία. Συζητούσαμε εδώ και καιρό την προοπτική μιας κοινής έκθεσης με αυτοπορτραίτα και τώρα ήρθε ο καιρός της.

 

Με ποια κριτήρια επιλέξατε να ασχοληθείτε με αυτή τη θεματική;

Β.Σ: Μέσα από τη διαδικασία του αυτοπορτραίτου, από τη σύλληψη μίας ιδέας μέχρι την εκτέλεσή της, συμβαίνει να αυτοπαρατηρούμαι, να ανακαλύπτω σημεία εσωτερικά που ενδεχομένως να μην ήξερα ή να μη είχα συνειδητοποιήσει. Συνεπώς, λειτουργεί σε έναν βαθμό ψυχαναλυτικά.

Γ.Π: Τα κριτήρια για μένα είναι προσωπικά και έχουν τη βάση τους σε μνήμες και γεγονότα που δεν θέλω να ξεχνάω. Κάθε εικόνα-αυτοπορτραίτο που προκύπτει είναι μια υπενθύμιση, ένα post it που όμως δεν θέλω να πετάξω.

 

Πόσο δύσκολο είναι το θέμα του «εαυτού», της έκθεσης όχι απλώς μίας φωτογραφίας, αλλά του εαυτού σας (μας) μέσα από αυτή;

Β.Σ: Το αυτοπορτραίτο, εφόσον ο φωτογράφος το δουλεύει με ειλικρίνεια, σε φέρνει αντιμέτωπο με την αλήθεια σου. Με την πρώτη ύλη των συναισθημάτων σου. Άρα, η έκθεσή σου προς τα έξω, είναι κατά κάποιον τρόπο επίπονη. Αν μη τι άλλο, απαιτεί θάρρος.

Γ.Π: Αν θέλεις να το κάνεις με ειλικρίνεια είναι δύσκολο. Αν υπάρχει και εσωστρέφεια στη μέση τότε είναι ακόμα πιο δύσκολο. Από την άλλη πλευρά πόσο εύκολο είναι να κρίνεις το είδωλό σου κοιτώντας μέσα από ένα κάτοπτρο; Και για να παραφράσω την Σέξτον, μπορείς να κάνεις αυτοπορτραίτα και να λες ψέματα αιώνια.

 

Οι φωτογραφίες και των δύο είναι έντονα αυτοαναφορικές. Εκτός από την παρατήρηση του εαυτού σας, τι ακριβώς θέλετε να περάσετε στον δέκτη μέσα από τα αυτοπορτραίτα;

Β.Σ: Αυτοαναφορικό μπορεί να είναι ένα ποίημα, ένα διήγημα κοκ. Ο «αναγνώστης» λοιπόν της φωτογραφικής μου δουλειάς που θα εντοπίσει στις εικόνες μου στοιχεία δικά του, που θα συλλάβει τον προσωπικό μου παλμό και τις αγωνίες μου, θα είναι αυτός ο θεατής που με αφορά. Αυτόματα δημιουργείται ένας διάλογος μεταξύ μας.

Γ.Π: Η ομοιότητα όλων μας είναι εξωφρενική. Κι ενώ οι μικρές μας αντιθέσεις και αντιφάσεις μάς διαφοροποιούν, καταλήγουν τελικά να προσφέρουν ομοιότητες που δεν είχαμε φανταστεί. Παρατηρώ τον εαυτό μου, τον περιγράφω, αφομοιώνω αυτό που είμαι, σημαίνει για μένα κατανοώ και τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου, δίπλα μου.

γυναικείο μπούστο, πουκάμισο, self encounter
φωτογραφία: Βασιλική Σανδάλη

 

Γιατί επιλέξατε το Athens Photo Festival για την έκθεσή σας;

Είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ που διοργανώνεται στη χώρα μας, συγκεντρώνει και φέρνει κοντά καλλιτέχνες και ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Αυτό και μόνο νομίζω αρκεί για να θέλει κανείς να συμμετέχει στη διοργάνωση. Αρκούσε και για μας ώστε να το επιλέξουμε!

 

Με ποιο τρόπο θα παρουσιάσετε την έκθεση και τι περιμένετε από αυτή τη συνεργασία;

Τυπώματα μικρά και μεγάλα, συνδυάζονται μεταξύ τους. Το στήσιμο είναι που δημιουργεί τη συνομιλία μεταξύ των εικόνων μας.
Αυτή η έκθεση θέλουμε να είναι η αρχή για ακόμα περισσότερες και όμορφες συνεργασίες, εμπλουτισμένες από ιδέες και σημαντικές στιγμές.

 

Ελπίζουμε, λοιπόν, αυτή η έκθεση να είναι η απαρχή και για άλλες από κοινού συνεργασίες και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Ευχαριστούμε πολύ. Και για τη συνέντευξη και για τα καλά λόγια!

 

γυναικείο σώμα, κουρτίνα μπάνιου με χρυσόψαρα, self encounter
φωτογραφία: Γεωργία Πονηράκου

 

Η έκθεση "Self Encounter" διοργανώνεται στα πλαίσια του Athens Photo Festival / Satellite Exhibition, στο TAF The Art Foundation (Νορμανού 5, Μοναστηράκι, Αθήνα) από τις 9 έως και τις 25 Ιουνίου.

Opening day: Παρακευή, 9 Ιουνίου 2017