1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου

Φωτογραφία από την εκδήλωση
· το fmag ήταν εκεί // Δημοσίευση: 06 Ιουν 2012

η έναρξη του 1ου φεστιβάλ φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου

Την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η έναρξη του 1ου φεστιβάλ φωτογραφίας που διοργανώνει η νεοσύστατη Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου (Φωτο.Λε.Με).

Το φεστιβάλ που φιλοξενεί ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκθέσεις, προβολές, Φωτογραφικά οδοιπορικά αλλά και συναυλίες, έχει ως στόχο, να αναδείξει την τέχνη της φωτογραφίας και να φέρει σε επαφή φωτογράφους και κοινό μέσω μιας δημιουργικής αλληλεπίδρασης.


Σύμφωνα με τους διοργανωτές κάθε χρόνο το φεστιβάλ θα αφιερώνεται σε έναν σημαντικό Έλληνα φωτογράφο. Φέτος, το τιμώμενο πρόσωπο του 1oυ Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου είναι ο διακεκριμένος φωτογράφος και επικεφαλής του Φωτογραφικού Τμήματος του Reuters στην Ελλάδα, Γιάννης Μπεχράκης.

Στο φεστιβάλ προσκαλέστηκαν από την Φωτογραφική λέσχη Μεσολογγίου να παρουσιάσουν την φωτογραφική τους δουλειά οκτώ φωτογραφικές ομάδες και λέσχες από όλη την Ελλάδα.

Έτσι δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη των ομάδων να γνωριστούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, να διατυπώσουν σκέψεις και προβληματισμούς.

11 συνολικά εκθέσεις φωτογραφίας φιλοξενούνται από τις 1 έως τις 10 Ιουνίου σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους που ανήκουν στο Δήμο Μεσολογγίου αλλά και σε ιδιώτες.

Τα εγκαίνια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν στο προαύλιο χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου παρουσία του Δήμαρχου Μεσολογγίου κ. Κατσούλη , του Δήμαρχου Ναυπακτίας κ. Μπουλέ, καθώς και με την συμμετοχή πλήθους κόσμου και φίλων της φωτογραφίας.

Ο Γιάννης Μπεχράκης, άνοιξε το φεστιβάλ την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2012, στις 9.30 μμ, με μία προβολή φωτογραφιών που είχε ως θέμα την “Αραβική Άνοιξη”.

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ έκλεισε αργά το βράδυ με την συναυλία του συγκροτήματος Blues Wire.

Το Σάββατο το πρωί ο πρόεδρος της Φωτογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου, Βασίλης Αρτίκος μαζί με τον Γιάννη Μπεχράκη και τα μέλη των φωτογραφικών ομάδων της Λιβαδειάς, του Βόλου, της Πάτρας, της Κοζάνης, της Λάρισας, του Μεσολογγίου καθώς και άλλων επισκεπτών που έφτασαν στο Μεσολόγγι από όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν μια ξενάγηση σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους που φιλοξενούν τις εκθέσεις του Φεστιβάλ.

Στις 11:30 όλοι μαζί αναχώρησαν με προορισμό το Μουσείο Χαρακτικής Βάσω Κατράκη στο Αιτωλικό όπου φιλοξενείτε η έκθεση της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, με θέμα "Ταυτότητα".

Αμέσως μετά ακολούθησε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στο πανέμορφο Αιτωλικό.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε αργότερα στις 18:00 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου όπου οι φίλοι της φωτογραφίας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο δείγμα της φωτογραφικής δουλειάς του Γιάννη Μπεχράκη και να μοιραστούν τις εμπειρίες του από τις διάφορες αποστολές που έχει καλύψει σε όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα του Σάββατου έκλεισε στις 20:00 με την προβολή φωτογραφιών με θέμα “Η φωτογραφία μέσο μνήμης και προϊόν έμπνευσης του πανηγυριού του Άη Συμιού”.

Την Κυριακή 3 Ιουνίου τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου ξενάγησαν τους φίλους επισκέπτες φωτογράφους στο πανηγύρι του Άη Συμιού καθώς και στα αξιοθέατα της Ιερής Πόλης και στη περίφημη λιμνοθάλασσα της.

Το πρόγραμμα συνεχίζετε την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 στις 21:30 όπου ένας νέος Έλληνας φωτογράφος ο Λουκάς Βασιλικός, θα παρουσιάσει στο κοινό μέρος από την φωτογραφική του δουλειά.

Στις 22:30 ακολουθεί συναυλία της μπάντας "Μηδέν Άγαν", με έντεχνο-λαϊκό ρεπερτόριο.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουνίου 2012
Μέχρι τότε οι επισκέπτες μπορούν να δουν τις παρακάτω εκθέσεις

Εκθέσεις: (1-10 Ιουνίου)

 • Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας «Ηδύφως»: « Φωτογραφία Δρόμου», Πινακοθήκη Μοσχανδρέου
 • Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς: «Εντός», Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
 • Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας: «Φωτογραφικές Διατυπώσεις», Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
 • Φωτογραφική Λέσχη Βόλου: «Ταυτότητα», Μουσείο Βάσως Κατράκη
 • Φωτογραφικό Εργαστήρι Δήμου Κοζάνης «Φωτοδίοδος»: «Έξω απ΄ το χορό», Κέντρο Λόγου και Τέχνης Διέξοδος
 • Φωτογραφική Ομάδα της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας «Ροές»: «Αναζητώντας τα χρώματα της Φύσης», Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
 • Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας: «Abstract» (Αφηρημένο), Μουσείο Τρικούπη
 • Φωτογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης: «Έργα παντού», Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου
 • Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου ΦΩΤΟΛΕΜΕ: «Λάλον Ύδρωρ», Πολυχώρος Avant Garde

Παράλληλες Εκθέσεις: (1-10 Ιουνίου)

 • «Μνήμες Άη Συμιού»: Έκθεση φωτογραφιών από το ιστορικό αρχείο του συλλόγου Άη Συμιωτών , Ιστορικό Καφενείο Μαλαβέτα
 • «Peoples of Europe Rise up»Έκθεση φωτογραφιών από την Λουΐζα Γκουλιαμάκη, τον Αχιλλέα Ζαβαλλή και την Στεφανία Μιζάρα. Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.
 • Έκθεση παλαιών φωτογραφικών μηχανών: Μουσείο «Διέξοδος»

Αξίζει να σημειωθεί πως το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε μετά από μια ιδέα του φωτογράφου και προέδρου της Φωτογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου, Βασίλη Αρτίκου, την οποία αγκάλιασαν, στήριξαν και βοήθησαν όλα τα μέλη της ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΜΕ.

Πίσω επίσης από τον συντονισμό και την διοργάνωση του φεστιβάλ κρύβεται ένας ακόμη φωτογράφος με σημαντική εμπειρία, ο Αντρέας Μιχαλόπουλος.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Βασίλη Αρτίκο, τον Αντρέα Μιχαλόπουλο, τον Δήμο Μεσολογγίου καθώς και όλους τους Μεσολογγίτες, για την πρόσκληση και για την άψογη φιλοξενία και να τους ευχηθούμε το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου να γίνει θεσμός και να έχει πάντα την επιτυχία και την αποδοχή που του αρμόζει.
Το ραντεβού ανανεώνεται για του χρόνου.

Φωτογραφίες : Φρόσω Μουκουβίνα - Παύλος Σταυρουλάκης - Στέλιος Χαρίσης - Ανδρέας Κατσάκος